Hepsine karşı çıkmışlardı: İstanbullunun kurtuluş projeleri!

Muhalefetin tüm engellemelerine rağmen İstanbul ve çevresine yapılan mega projelerin deprem gibi doğal afetlerde İstanbul'a lojistik bir can simidi olduğu 6.2'lik Silivri depremiyle bir kez daha ortaya çıktı.

GİRİŞ 24.04.2025 17:43 GÜNCELLEME 24.04.2025 20:41
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

    HABER7

AK Parti hükümetlerinin 2002 yılında yönetimi devralmasıyla başlayan Türkiye'nin gelişim yolculuğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde aralıksız sürdü. CHP başta olmak üzere muhalefetin tüm engellemelerine rağmen İstanbul ve çevresine yapılan dev hizmetlerin olası deprem ve doğal afet gibi kriz durumlarında İstanbul'a kesintisiz ulaşımı sağlayacak bir can simidi görevi gördüğü dün yaşanan 6.2'lik depremle teyit edildi. 

KUZEY MARMARA OTOYOLU AÇIK KALDI

İstanbul'da yaşanan 6.2'lik depremin ardından artçı sarsıntıların devam etmesiyle birlikte vatandaşlar paniğe kapılarak yollara düştü. Milyonlarca insanın aynı anda panik halinde yola çıkmasıyla birlikte İstanbul trafiği adeta felç oldu. Depremden dakikalar sonra İstanbul'da E-5 karayolu, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde trafik adeta durma noktasına gelirken, 2016 yılında açılışı gerçekleştirilen "dünyanın en geniş köprüsü" ünvanını elinde bulunduran Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde ise trafik açık kaldı. 

İstanbul Boğazı'nın 3. geçiş köprüsünde trafiğin açık olduğu anlarda, köprüyle bağlantılı olarak inşa edilen Kuzey Marmara Otoyolu'nda da aynı manzara yaşandı. E-5 karayolu ve Anadolu Otoyolu'nda yoğunluk yaşandığı dakikalarda Kuzey Marmara Otoyolu trafik uygulamalarında yeşil rengiyle dikkat çekti. İstanbulluların büyük bir bölümü şehir dışına ulaşımını Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile gerçekleştirdi. 


İSTANBUL'A KESİNTİSİZ ULAŞIMI SAĞLAYACAK PROJELER

Beklenen büyük İstanbul depremi ve olası farklı kriz anlarında İstanbul çevresine yapılan mega projeler de İstanbul'a olan ulaşımın kesilmemesi adına büyük önem taşıyor.  Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında hayata geçirdiği 1 Temmuz 2016'da açılışı gerçekleştirilen Osman Gazi Köprüsü günlük hayatta ulaşımda büyük kolaylık sağlamasının yanı sıra kriz anlarında Anadolu'dan İstanbul'a ulaşımda büyük rol oynayacak.



İstanbul'un bir diğer büyük bağlantısı ise yine Marmara Bölgesi'ne ulaşımda çağ atlatan 1915 Çanakkale Köprüsü ile gerçekleştirilecek. Büyük felaket anlarında Anadolu'ya Osman Gazi Köprüsü ile ulaşım sağlanırken, Ege Bölgesi'ne de 18 Mart 2022'de açılışı gerçekleştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü ile ulaşım sağlanacak.


İSTANBUL'A ULAŞIM HAVADAN DA GARANTİYE ALINDI

İstanbul'a olası afet anlarındaki ulaşım AK Parti iktidarıyla havadan da garanti altına alındı. İstanbul'un yükünü kaldıramaz hale gelen ve İstanbul'un deprem açısından en riskli bölgelerinden biri olan Yeşilköy'de yer alan Atatürk Havalimanı, şehrin kuzeyine taşınarak depreme dayanıklı inşaasıyla dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı halini aldı. 



Büyük bir deprem anında fay hattına yakın bölgede bulunan Atatürk Havalimanı'nın pistlerinde yaşanacak olası bir deformasyon nedeniyle uçak inemez hale gelmesine tedbir olarak İstanbul'a havadan erişim sorunu İstanbul Havalimanı'yla ortadan kaldırıldı. Afet anlarında İstanbul'a havadan ulaşım İstanbul Havalimanı ile kesintisiz sağlanabilecek. 


TAHLİYE ALANLARI OLUŞTURULDU

Tahliye planı kapsamında yüz binlerce vatandaşın şehirden ayrılması öngörülüyor. Bunun için 23 tahliye alanı oluşturuldu. Deniz yoluyla yapılacak tahliyelerde Sirkeci Feribot İskelesi, Yenikapı Deniz Otobüs Terminali, Pendik Hızlı Feribot İskelesi, İstinye İskelesi, Harem Feribot İskelesi ve Zeytinburnu Zeyport Limanı devrede olacak. Şehir Hatları vapurları, deniz otobüsleri, Kıyı Emniyeti araçları ve Sahil Güvenlik'e bağlı deniz unsurları, bu noktalardan vatandaşların tahliyesini sağlayacak.


KARAYOLU VE DEMİRYOLU NOKTALARI

Demiryolu üzerinden tahliyeler için üç önemli nokta belirlendi: Yeşilköy, Halkalı ve Tuzla Tren İstasyonları. Karayolu tahliyelerinde ise Esenler, Alibeyköy, Samandıra ve Harem Otogarları tahliye çıkış merkezleri olarak kullanılacak. Vatandaşlar bu alanlara ring seferleriyle taşınacak.


HAVALİMANLARI AKTİF ROL OYNAYACAK

Tahliye sürecine havayolu da dahil edildi. İstanbul Havalimanı, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı tahliyelerde aktif rol üstlenecek. Bu sayede şehirden çıkmak isteyen vatandaşlara tüm ulaşım seçenekleri sunulmuş olacak. Tahliyede öncelik sırasına göre; engelli bireyler, yaşlılar, çocuklar ve kadınlar ilk olarak tahliye edilecek. Yerel yönetimler ve güvenlik birimleri vatandaşlara tahliye sürecinde rehberlik edecek.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 26
  • kartal 2 saat önce Şikayet Et
    Chp ve onu destekleyenlerin çalışma mantığı şu şekildedir hükümet yatırımı harekete geçirecek ilk olarak o yatırıma chp den itirazlar gelir sonra chp ye bağlı odalar o yatırımı aksatmak için dava üstüne dava gösteri üzerine gösteri yaparlar diyelim bunda başarılı oldular o yatırım durdu Bu durumda Chp den başka bir grup hemen şunu söylemeye başlar Hükümet şu kadar parayı toprağa gömdü
    Cevapla
  • A. Kezkic 3 saat önce Şikayet Et
    gerek yoktu bu millete reis , onlara hırsiz belediye başkanlari ve avaraleri lazimdi onlarda aldilar zaten.
    Cevapla
  • İslam Sancağı 3 saat önce Şikayet Et
    Cehape ve işbirlikçileri birşeye karşı çıkıyorsa bilin ki o şey ülkenin ve milletin hayrınadır..
    Cevapla
  • PLAN yok mu PLAN 3 saat önce Şikayet Et
    Bu şehrin bir nüfus, yerleşim planı yok mu kardeşim?.İstanbul’un şu an ve gelecek 10-20 yıl vs kaldırabileceği insan kapasitesi, göç alma durumu nedir ve ona göre yol, ulaşım, alt yapı, trafik, hastane, güvenlik, eğitim, yeşil alan, yerleşim imar vs insanca yaşama uygun bir şehir için planı programı yok mu?.Varsa yıllardır gelinen bu nokta neyin nesi ve bugünkü durumun sorumluları kim?..
    Cevapla
  • Misafir 3 saat önce Şikayet Et
    Ülke yönetmek işte böyle olur vizyon ön görü işte bunun adı RTE .ama kusura bakmayında bu ülkede Temel atmama töreni kentsel dönüşüme rantsal dönüşüm kılıfı uyduranllara oy veren akılsızlarıda anlamak zor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'da sel ve dolu hayatı felç etti! Sürücüler benzin istasyonlarına böyle sığındı
CHP'li belediyeden 23 Nisan rezaleti! Çocuk bayramında teşhircilik