Bakanlardan ortak açıklama! İstanbul'da kaç bina hasar gördü? En çok ihbar gelen 3 ilçe...
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul depremine ilişkin son bilgileri paylaştı. Bakan Kurum, hasar gören bina sayısını açıkladı.
Son dakika haberi... İstanbul'da büyük korkuya neden olan ve merkez üssü Silivri açıklarında saat 12.49'da oluşan 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrası İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu AFAD koordinasyon merkezinde açıklamalarda bulundu.
'ARTÇI SARSINTILARIN AZALMA EĞİLİMİNDE OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ'
Bakan Yerlikaya'nın açıklamasında öne çıkanlar şöyle:
Dün Marmara Denizi’nde meydana gelen, 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası, Sayın Bakanlarımızla birlikte vatandaşlarımızı bilgilendirdik, Bilgilendirmeye de devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere 6.2 büyüklüğündeki deprem, Başta İstanbul olmak üzere, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya ve Balıkesir illerimizde de hissedildi. Şu ana kadar; en büyüğü 5.9 olmak üzere, 4 ve üzeri, 8 artçı deprem kaydedildi.
AFAD Deprem Bilim Kurulu’muzun yaptığı değerlendirmeye göre: Bu artçıların 7’si depremden sonraki ilk 4 saatte kaydedildi. Son 12 saatlik dilimde ise; 4’ün üzerinde herhangi bir artçı sarsıntı meydana gelmedi. Özellikle son 16 saat değerlendirildiğinde, artçı sarsıntılarının net bir biçimde, azalma eğiliminde olduğu görülmektedir.
AFAD Deprem Bilim Kurulumuz da, ikinci basın açıklamasını da birazdan kamuoyuyla paylaşacak. Değerli Basın Mensupları, Depremden dakikalar sonra devreye aldığımız TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) tüm afet gruplarının temsilcileriyle birlikte çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor. Bugün öğlen yaptığımız, basın açıklamamızda da ifade ettiğim gibi: Saha taramaları ve 112 Acil Çağrı Merkezimize gelen ihbarlar değerlendirilmeye devam ediyor.
'ŞU ANA KADAR 16 BİN 793 ÇAĞRI GELDİ'
112 Acil Çağrı Merkezimize şu ana kadar; 16 bin 793 çağrı geldi. Bunlardan 997’si ‘Depremle ilgili acil yardım’ talebiydi. Bu da gösteriyor ki gelen çağrılarda büyük azalma mevcut.
Değerli Basın Mensupları, Marmara Bölgesi'ndeki çalışmalara destek vermek üzere, 22 İl AFAD Müdürlüğümüzden 650 personel ve 148 araç görevlendirilmesi yapılmıştı. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız ve akredite STK'lar ile birlikte toplam 903 araç ve 11.481 personelimiz görevlerine devam ediyor. Barınma ile ilgili olarak; 27 lojistik depo ve 54 cep depomuz aktif.
'51 BİN VATANDAŞIMIZ CAMİLERİMİZDE, 50 BİN VATANDAŞIMIZ DA OKUL, YURT VE SOSYAL TESİSLERDE BARINDIRILDI'
İstanbul’da barınma talebi olan 51 bin vatandaşımız camilerimizde; 50 bin vatandaşımız da; okul, yurt ve sosyal tesislerde barındırıldı. Yani toplamda 101 bin vatandaşımızın barınma talebi karşılandı. Dün gece olduğu gibi bugün de, talepleri olması halinde, vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğiz.
Değerli Basın Mensupları, Jandarma ve Emniyetimizden saat 18.00’de aldığımız bilgiler doğrultusunda, şunu görüyoruz ki: Gerek acil toplanma alanlarında, Gerekse parklarda bulunan vatandaşlarımızın sayısı Düne göre büyük oranda azaldı.
Yine, ‘’Beslenme’’ ile ilgili Türk Kızılayı koordinasyonunda; 41 belediye ve Sivil Toplum Kuruluşlarından, 36 ikram çadırı, 99’u ikram aracı olmak üzere, toplam 302 araç ile 1.508 personel ve gönüllü görev yapıyor.
Dün olduğu gibi bugün de, 348 dağıtım noktasında ikramlara devam edilecek. Değerli Basın Mensupları, Devletimiz tüm kurumlarıyla birlikte sahadadır. Vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği için gerekli tüm tedbirler alınmış, olası riskler titizlikle değerlendirilmektedir.
İstanbul’umuza ve depremin hissedildiği illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun.
'1756 HASAR İHBARI ALDIK'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar:
Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde tüm kurumlarımız, kuruluşlarımız, plan çerçevesinde görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye devam ediyor.
Bu sabah da yine AFAD koordinasyonunda toplantılarımızı yaptık. Şu ana kadar İstanbul, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Yalova'daki vatandaşlarımızdan toplamda 1756 hasar ihbarı aldık ve İstanbul'daki ihbarların yaklaşık %80'i Avrupa yakasında toplandı.
EN ÇOK İHBAR GELEN ÜÇ İLÇE: AVCILAR, ESENELR, BAHÇELİEVLER
En çok ihbar gelen ilçelerimizden ilk üçü Avcılar, Esenler ve Bahçelievler ilçelerimiz.
Bu ilçelerimizden diğer kalan ilçelere nazaran daha fazla yoğun talep geldi.
İstanbul'daki deprem sonrası toplamda 83 binamızın az hasarlı olduğunu tespit ettik.
'NORMALDEN 7 İLA 10 KATI ÇAĞRI OLDUĞUNU TESPİT ETTİK'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Ulaştırmaya baktığımızda demiryolu, karayolu, deniz yolu ve havayolu yapılarında ciddi bir problemin yaşanmadığını ifade etmek isterim. Deniz yapılarında bir problem olmadı. Tamamen deniz ulaşımı devam etti.
Havacılıkta, havalimanlarımızda hemen deprem sonrasında bir pist kontrolleri sonrasında kısa süreli bir ulaşımı durdurduk. Pist kontrolleri sonrasında da tekrar oraların aktif hale gelmesine ve hizmete devam etmesini sağladık ki İstanbul Havalimanı, özellikle Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımız için önemli bir hizmet sunduğunu söylemek isterim.
Haberleşme ve iletişimde bazı problemlerin yaşandığıyla ilgili gündem oluştu. 2019'daki depremin ardından İstanbul'da çalışmalarımızı genişlettik.
Normalden 7 ila 10 katı çağrı olduğu, 2 katta internet tabanlı görüşmeler üzerinde de 2 kat artış olduğu ve özellikle GSM üzerinden yapılan çağrıların 100 tanesinden 75'inin karşılandığını belirtmek isterim. Depremin ilk anında sadece yüzde 25'lik bir kesimde aksama oldu.
İnternet tarafında bunun olmadığını Whatsapp'tır, Bip'tir, Telegram'dır veya FaceTime'dır burada herhangi bir problem olmadığını ve bunu kullanan vatandaşlarımızın her şeyle görüşmelerini, iletişimi sağladıklarını gördük.
Kriz anlarında mutlaka internet tabanlı iletişim sistemlerinin kullanılmasını tavsiye ediyorum.
3 GSM operatörümüzle gerekli görüşmeleri yaptık. Altyapıyı geliştirmek üzere mutlaka çalışmalarımızı sürdüreceğimizi buradan kamuoyuna duyurmak isterim.
-
Kamil 46 dakika önce Şikayet EtNe yapacağız ? Bilime ve Bilim Adamlarının dediğine itibar edeceğiz . Richter Skala'sına baktığımızda 6 Şiddeti = 60 Milyon Kilo TNT eş değeridir . Magnitüd 7 'ye çıkarsa = 20 Milyar Kilo TNT eş değerine ulaşılıyor . Bilim ve Mantık ne diyor ? Richter'e göre Magnitüd 6 ile Magnitüd 7 arasında dağlar kadar fark var .Beğen Toplam 1 beğeni
-
Emekli 1 saat önce Şikayet EtMurat Kurum, bey hiç kafayı yorma şu Istanbullular için,Eko,ya müracat etsinler.Beğen
-
Gültepeli,BjK 1 saat önce Şikayet EtBuu chp idarecileri muhterem baskanları nerdelerr acabaa artık türbelerde fayda etmez bunlara papazlara öptürmeleri lazım kendilerini buu chp lilerin hepsideBeğen Toplam 3 beğeni
-
yıldırım 2 saat önce Şikayet Etacilen atBeğen
-
Malikzede 2 saat önce Şikayet EtBeklenen açıklama şu şekilde olmalıydı 1İvedi bir şekilde kentsel dönüşümü hızlandırıyoruz . 12-kentsel dönüşümdeki hibe ve kredi miktarı toplam 2 milyon tl ye çıkartıyoruz. Evrak prosedürünü sadeleştirip ödeme bekleme sürelerini kısaltıyoruz Mütahide yapılan ödemelerin ruhsat alım işlemin hemen ardından yapıp maliklerden alınan efe-tüfe farklarının önüne geçiyoruz vs.vs.vsvsBeğen