Emine Erdoğan: Geri dönüşüm uygulamalarının yaygınlaştığı döngüsel şehirler kurabiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Medeniyet birikiminden beslenen ve sıfır atık ilkelerini temel alan yaşam modellerini bir an önce hayata geçirmeliyiz." dedi.

Emine Erdoğan: Geri dönüşüm uygulamalarının yaygınlaştığı döngüsel şehirler kurabiliriz
Emine Erdoğan: Geri dönüşüm uygulamalarının yaygınlaştığı döngüsel şehirler kurabiliriz
GİRİŞ 28.10.2025 18:59 GÜNCELLEME 28.10.2025 18:59

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi, Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan, Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen "Asya Pasifik Sıfır Atık Uluslararası Seminer Programı"na video mesaj gönderdi.

Emine Erdoğan'ın konferansta gösterilen videolu mesajı.

Gelecek 25 yıl içinde dünya nüfusunun 9,7 milyara ulaşmasının ve bu nüfusun üçte ikisinin şehirlerde yaşamasının öngörüldüğünü belirten Emine Erdoğan, halihazırda dünya genelinde her yıl 2 milyar tondan fazla belediye katı atığının üretildiğini ve 2050'de bu rakamın, 3,8 milyar tona ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.

Yönetilmesi neredeyse imkansız bu atık yükünün, insan sağlığını tehdit eden, sera gazı emisyonlarını artıran ve ekonomilere ciddi yükler getiren küresel bir kriz olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, şöyle konuştu:

"Üstelik bugün bile 2 milyardan fazla insan, temel atık toplama hizmetine erişemiyor. Bu tablo bizlere açıkça gösteriyor ki sürdürülebilir ve çevre dostu şehirleri mümkün kılacak, köklü bir değişime ihtiyacımız var. Çünkü şehirler, toplumların ruhunu ve değerlerini yansıtan aynalardır. Bugün bu aynalara baktığımızda tüketim kültürünün, tüm toplumların ortak kimliği haline geldiğini görüyoruz. İşte bu yüzden, medeniyet birikiminden beslenen ve sıfır atık ilkelerini temel alan yaşam modellerini bir an önce hayata geçirmeliyiz. Ancak bu sayede verimlilik ilkesiyle yönetilen atığın azaldığı ve geri dönüşüm uygulamalarının yaygınlaştığı döngüsel şehirler kurabiliriz."

'SEMİNERİN, YENİ ÇÖZÜMLERİN ŞEKİLLENDİĞİ PLATFORM OLACAĞINA İNANIYORUM'

Yaşanan çevre sorunlarının temelinde doğayı bir ham madde deposu olarak gören anlayışın yattığını belirten Emine Erdoğan, insanlığın, tarih boyunca doğayla ahenkli bir ilişki kurmayı başardığını anımsattı.

Emine Erdoğan

Emine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Her toplum, kendi inanç ve medeniyet değerleri çerçevesinde bir çevre ahlakı inşa etmiş, doğaya uyum sağladığı ölçüde hayatta kalmıştır. Bu deneyimden bizlere eşsiz bir çevre kültürü mirası kaldı. Şimdi, bu mirası yeniden hatırlamalı, yerel bilgiyi araştırmalı, korumalı ve çağımızın sorunlarına rehberlik edecek bir bilgelik kaynağına dönüştürmeliyiz. Bizler, BM Sıfır Atık Danışma Kurulu olarak, dünyanın dört bir yanındaki en iyi uygulamaları görünür kılmayı ve bunları yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Bu anlamlı seminerin, gelenekle bilimin buluştuğu ve ilhamını yerel hafızadan alan yeni çözümlerin şekillendiği bir platform olacağına yürekten inanıyorum."

Emine Erdoğan, CityNet Genel Sekreteri ve BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Üyesi Vijay Jagannathan'a sıfır atık vizyonuna verdiği güçlü destek ve ortaya koyduğu liderlik için de şükranlarını sundu.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • zafer gülten 12 saat önce Şikayet Et
    ben şahsen oto kauçuk işlerinden emekliyim,ve 25-30 kişi çalıştıran ufak bir kauçuk işleri işletmesinden bile günde 3-4 büyük varil kauçuk atığı çıkmaktadır.peki ne oluyor bu atıklar,çoğu işyeri kapalı bir kamyonete koyup ya ücra bir yerde deniz varsa denize,yoksa boş bir araziye döküyor.
    Cevapla
  • zafer gülten 12 saat önce Şikayet Et
    ben şahsen oto kauçuk işlerinden emekliyim,ve 25-30 kişi çalıştıran ufak bir kauçuk işleri işletmesinden bile günde 3-4 büyük varil kauçuk atığı çıkmaktadır.peki ne oluyor bu atıklar,çoğu işyeri kapalı bir kamyonete koyup ya ücra bir yerde deniz varsa denize,yoksa boş bir araziye döküyor.
    Cevapla
  • Samet Vural 13 saat önce Şikayet Et
    81 il ve tüm ilçelerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belirlediği geri dönüşüm tesisleri ile okullar arasında protokol imzalanıp okullarda öğrencilerin geri dönüşüm sürecine dahil olmasını sağlamalıyız.
    Cevapla
  • GERÇEK 13 saat önce Şikayet Et
    Sıfır atık projesi sadece poşete indirgendi. Fabrika bacalarına filitre maliyetli olduğu için kabul edilmedi. Suya karışan sıvı atıklar için arıtma kurma işi de yine pahalı olduğu için kabul görmedi. Vatandaşın sesi çıkmıyor diye paralı poşetle iş sınırlandı. Ne garip ki avrupanın çöpünü alıp geri dönüştürüyoruz.Ama daha az poşet atılsın diye poşeti paralı alıyoruz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İller çizgi film olsaydı afişleri nasıl olurdu? Tek tek görselleştirildi...
Son dakika: İsrail ateşkesi resmen bozdu! Netanyahu'dan orduya Gazze talimatı