Diyanet'ten Kur'an'da imla devrimi

Diyanet sessiz sedasız önemli bir devrime imza attı. Artık, Kur'an-ı Kerim'lerde diğer İslam ülkelerinin de kabul ettiği Resmi Osmaniye imlası kullanılacak.

Diyanet'ten Kur'an'da imla devrimi
Diyanet'ten Kur'an'da imla devrimi
GİRİŞ 23.11.2008 09:20 GÜNCELLEME 23.11.2008 09:20
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir toplantıda Kur'an-ı Kerim'lerde kullandığımız Aliyyül Kari imlasıdan, diğer İslam ülkelerinin kullandığı Resmi Osmaniye imlasına geçme kararı alındı. Böylece diğer İslam ülkeleri ile aramızda anlaşmazlığa ve ülkemizden giden Kur'an-ı Kerimlerin kabul görmeyip geri gönderilmesine neden olan bu farklılık ortadan kalkacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde Mushafları İnceleme Kurulu öncülüğünde gözlerden uzak ve basına kapalı bir toplantı düzenledi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez tartışılacak önemli konuların ele alınacağı toplantıya konuklar özel olarak çağırıldı. Toplantıda Osmanlı Mushaflarında kullanılan Aliyyül Kari imlasından, diğer İslam ülkelerinde kullanılan ve Resmi Osmaniye adıyla bilinen Hz. Osman'ın Kuranlarındaki imlaya geçilip geçilmemesi, bilgisayar hattıyla Kur'an yazımının herhangi bir sakınca oluşturup oluşturmadığı ve “Renkli Kur'an”lar gibi çok önemli ve hassas konular masaya yatırılacaktı. Toplantının konuları kadar konukları da ağırdı: İSAM'da yapılan toplantıda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu, Diyanet İşleri eski başkanlarından Dr. Süleyman Ateş ve Dr. Tayyar Altıkulaç, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağırıcı, Mushafları İnceleme Kurulu Başkanı Osman Demirhan, ünlü hattatlar ve Kur'an basan yayınevleri yerlerini aldı.

 

OKUNMA KOLAYLIĞI HEDEFLENMİŞTİ

Düzenlenmesi düşünülen bir seri görüşmenin de ilki olan toplantının ilk oturumunda imla birliği konusu görüşüldü. Önce bu imla ayrılığının nereden kaynaklandığına bakalım. Bu fark 16. yüzyılda yapılan bir değişikliğe dayanıyor. Hz. Osman'ın Kur'anları baz alınarak yazılan Kur'anlarda “Maliki” veya “Errrahman” gibi kelimeler Arapça imlasına uygun olarak yazılıyor, uzatılması gereken harflerin üzerine bir uzatma işareti konuyordu. Türkçe'de uzun heceler olmadığı için uzatılması gereken bazı kelimelerin okunmasında zorluk çekiliyordu. Bu zorluğu ortadan kaldırmak isteyen, kendisi de hattat ve kurra olan Aliyyül Kari, yeni bir imla ortaya koydu. Uzatılacak harflerin yanına, elif, vav, ye gibi uzatma harfleri ekledi. O zamandan bu yana Osmanlı'da Kur'anlar bu imla ile basıldı. Aslında tüm dünyadaki Kuran metinleri aynı ve farklı imlaların bulunması sorun olmuyor. Çünkü bu uzatma işaretleri kelimeleri değiştirmeyip, sadece okunurken uzatılmasını sağlıyor. Bu durum bizim "katip” kelimesindeki a'nın üzerine şapka koyup koymamamızın anlam ya da okunuşta bir farklılığa sebep olmamasına benziyor. Uzatma harfleri de aynı işlevi görüyor.

KUR'AN TEK, İMLA FARKLI

Değişik imlalarla yazım, Kur'an'ın okunması ve anlamında herhangi bir farklılık oluşturmasa da diğer İslam ülkeleri ile aramızda yıllarca süren bir anlaşmazlığa neden oldu. Kur'an'ı Kerim üzerinde ayrıntılı çalışmalarda bulunan Dr. Tayyar Altıkulaç, toplantıda yaklaşık bir saat süren sunumunda, farklı imlaları, sanki farklı Kur'anlar varmış gibi göstererek İslam aleyhinde kullanmaya çalışanlar olduğundan bahsetti. Bunun yanı sıra farklı imlanın diğer İslam ülkeleri ile kaynaşabilmenin de önünü kestiğini, ülkemizden giden Kur'an-ı Kerimlerin bu ülkelerde kabul görmeyip geri gönderildiğini ifade etti. Suudi Arabistan hükümetinin yıllar önce Hz. Osman'ın mushafını baz alan ve tecvidli okumayı sağlayacak bazı işaretler de içeren milyonlarca Mushaf basıp gelen bütün hacılara dağıttığını, böylece Resmi Osmaniye imlasının dünyada yaygınlaştığını anlatan Altıkulaç, Diyanet olarak Resmi Osmaniye'yi takip etmeyi teklif etti.

 

ANLAŞMAZLIK SON BULACAK

Toplantının genişletilip diğer İslam ülkeleriyle de görüşülerek bir imla birliği sağlanmasının uygun olacağını söyleyen Altıkulaç, bu toplantılarda tecvid işaretlerinin de görüşülebileceğinin altını çizdi ve usta hattatlara Resmi Osmani imlasıyla yeni Kur'anların yazdırılıp bundan sonra basılacak Kur'anların bu nüshalar üzerinden basılmasıyla geçişin sağlanabileceğini ifade etti. Altıkulaç'ın görüşleri hemen hemen tüm katılımcılar tarafından desteklendi. Söz alan Dr. Süleyman Ateş bu konudaki görüşlerinin Altıkulaç'la aynı olduğunu söyledi. Bu karar uygulamaya geçirilir ve İslam ülkeleri ile de anlaşma sağlanırsa tüm dünyadaki Kur'anların imlası aynı olacak. İslam ülkeleri ile aramızda Kur'an üzerinden doğan anlaşmazlıklar da sona erecek.

 

RENKLİ KUR'ANDA UZLAŞMA OLMADI

Toplantının öğleden sonra yapılan bölümünde ise bilgisayarla Kur'an yazılmasında bir sakınca olup olmadığı tartışıldı. Bazı harflerin birbirine birleşmeleri noktasında çalışmalar yapılmasıyla birlikte bilgisayar hattının kullanılabileceği noktasında uzlaşmaya varıldı. Toplantının kilitlendiği nokta ise Renkli Kur'anlar oldu. Yayınevleri renkli Kur'an-ı Kerimleri, yani sure adlarının ve/ya ayetler içerisinde geçen Allah'ın (cc) bazı isimlerinin değişik renklerle yazıldığı Kur'an'ların daha çok talep gördüğünü ifade ederken, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bazı yöneticileri bu tarz yazımın doğru olmadığını ifade etti. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 13 Ocak 1981 tarih ve 4 sayılı kararıyla Ku'ran-ı Kerim'in farklı renklerle yazılması “resm-i hattı tağyir”, yani yazı üzerinde değişiklik sayılıyor. Bu konudaki tartışmalar bir sonuca ulaşmadı ve uzlaşma sağlanamadan toplantı bitirildi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK-PAZAR
YORUMLAR 25
  • türkoglutürk 15 yıl önce Şikayet Et
    Biz hep ortak is yapmayi iskalayan bir kavim mi olacagiz?. 1) Islam alemi ile Kuranimiz imladan farkli. 2) Türk alemi ile ortak alfabe olusturulmasina bizim geri kafalilar karsi ciktilar, 3-4 harf daha eklense idi bizim alfabemize, ortak imlaya da gececektik onlarla 3) Bilgisayar aleminde Türkce karakterler uluslararasi standart kodlamasina sokulamadi, biz ilgili toplantiya katilamadigimiz icin. Hatta o nedenle Türkce karakterler cep telefonuyla SMS gönderirken sorun yaratti. 4) Biz adam olmayiz :)
    Cevapla
  • Ahmet Muhsin 15 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşılmaz. Tevafuklu Kur'an-ı Kerimleri gördünüz mü? Aynı zamanda renkli..Milyonlarca insan bu tarz yazılmış Kur'an-ı Kermlerden istifade ediyor. Benim gibi..ne sakıncası var anlayamadım. Hem hattı da çok hoş. Üç beş alim bu ve benzeri konularda olumsuz karar vermesi büyük yaralar açar. Eğer sorun edilen hat ve renk ise bu hiç sorun değil.
    Cevapla
  • yahya yaşar 15 yıl önce Şikayet Et
    İmla çalışması değil imlayı anlamamak. Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, hadisi şerifini duymayan yok, bunlar tam tersi hareket ediyorlar. Allah muhafaza... Tevafuklu Kuranı kerime neden izin verilmiyorki, dünya üzerinde en çok okunan ve icaz ı kuranı üzerinde en çok görünen bir kuranı kerime neden izin verilmiyor. anlam veremiyorum. bunun tanınması içinde saçma sapan fikirler, öne sürüyorlar Rabbin hidayet versin...
    Cevapla
  • ergin yaşaroğlu 15 yıl önce Şikayet Et
    imla çalışması. ben yorum yazan arkadaşlara sesleniyorum. illa her habere eleştiri getirmek zorunda değilsiniz. adamla toplanmışlar bir çalışma yapıyorlar. sonuçlarından faydalanmamız gerekirken heme eleştiri. önce anlamaya çalışsak emeklerinede saygı göstermiş oluruz. inşaallah kur'anı kerimin daha kolay okunmasına yardımcı olur bu çalışma.
    Cevapla
  • hanif koray 15 yıl önce Şikayet Et
    aliyyül kari. türkler için aliyyül kari imlası daha kolay ve alışılmış olsa da, resmi osman mushafının imlası ile basım yapılmasını destekliyorum. hangi devirde yaşıyoruz. uzatma harfleri denilen imlayı kullanmadan da okuyabiliriz. ingilizce de yazıldığı gibi okunmaz, ama bilen doğru okumasını biliyor. uzatma işareti olmadan okuyamaz mıyız? milyonlarca hafız, kaset, cd... ile istese de kimse değiştiremez. ama resmi mushafa sadık kalınmalı. bunun haricinde çocuklar, kadınlar için renkli, resimli çalışmalar yapılabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası hazırlıkları yaptı! 'İndirim geliyor'
Babasını anlamayan Fatih Erbakan, DEM’le hemfikirmiş!