Hükümet jandarmada reforma gidiyor

Kurumda asker yerine profesyonel siviller görev alacak, başına Kara Kuvvetleri'nden orgeneral değil Emniyet'ten polis atanacak

Hükümet jandarmada reforma gidiyor
Hükümet jandarmada reforma gidiyor
GİRİŞ 18.04.2009 02:54 GÜNCELLEME 18.04.2009 02:54
Bu Habere 131 Yorum Yapılmış

AB'ye söz verildi, Jandarma Genel Komutanlığı sivilleşiyor. En geç beş yıl içinde Jandarma İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak, kurumda asker yerine profesyonel siviller görev alacak, başına Kara Kuvvetleri'nden orgeneral değil Emniyet'ten polis atanacak.

Hükümetin Jandarma Genel Komutanlığı'nı, İçişleri Bakanlığı'na tamamen bağlayacak çok önemli bir adım attığı ortaya çıktı. Bunun ardında hükümetin,  31 Aralık 2008 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanan Ulusal Program ile Avrupa Birliği'ne (AB) verdiği taahhüt yatıyor.

Yılbaşına saatler kala yayınlanan mükerrer Resmi Gazete'deki Ulusal Program'ın, 'Siyasi Kriterler' alt başlında, bu taahhüdün kapsamına ilişkin şu önemli ifadeler yer alıyor:

'İç güvenlik hizmetinin, hükümetin belirleyeceği politikalar doğrultusunda ve yine hükümetin denetim ve gözetiminde; 'hukukun üstünlüğü' ve 'insan hak ve hürriyetleri çerçevesinde, kolluk kuvvetlerinin profesyonel ve uzmanlaşmış birimleri tarafından yerine getirilmesi esastır. Bu kapsamda, iç güvenlik yönetiminin koordinasyonunu ve sivil idarenin iç güvenlikle ilgili görev, yetki ve sorumluluklarını etkin olarak yerine getirmesini güçleştiren mevzuat hükümleri ve uygulamaları değiştirilecektir.'

Bu ifadelerle Türk Silahlı Kuvvetler (TSK) ile ilgili görevleri ve terfi, personel, eğitim - öğretim gibi konularda Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı'nın, İçişleri  Bakanlığı'na bağlanacağına vurgu yapılıyor. 

DEĞİŞİKLİK EN GEÇ 5 YILA

Hükümet, Ulusal Program'da yer alan hedeflerin kısa ve orta vadede yerine getirileceği konusunda AB'ye garanti verdi. Türkiye'nin yönetim dilinde 'kısa vade' 1 yıl, 'orta vade' ise 3 ila 5 yıl anlamına geliyor. Bu da en geç 5 sene içinde Jandarma Genel Komutanlığı'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanabileceği anlamına geliyor.

KOMUTANLIK İTİRAZ ETTİ

Hükümet, daha önce polis ve jandarmanın görev ve sorumluluk bölgelerinin belirlenmesiyle ilgili yönetmelik değişikliği yaparak Jandarma Genel Komutanı'nın yetkisini valilere vermişti. Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Metin Gürak, konuyla ilgili soru üzerine, 'Görüşümüzün dikkate alınmadığını söyleyebilirim' demişti.

Jandarma Genel Komutanlığı, Ulusal Program'ın taslak aşamasında da yer alan ifadelere itiraz etmişti. 26 Eylül 2008'de İçişleri Bakanlığı'na gönderilen itiraz yazısında şöyle denilmişti:

 'Ülkenin önemli bir kesiminde, 169 yıldan bu yana iç güvenlik hizmeti veren Jandarma Genel Komutanlığı'nın görüşü alınmadan ve koordine edilmeden Taslak Ulusal Programa dahil edilen söz konusu ifade oldukça muğlak ve ucu açıktır. Ayrıca Ulusal Programların, AB tarafından hazırlanan Katılım Ortaklığı Belgeleri'nde yer alan talepleri karşılamak maksadıyla hazırlandığı bilinmektedir. 2008 yılı Katılım Ortaklığı Belgesi'nde iç güvenlik hizmetine ilişkin herhangi bir husus bulunmamasına rağmen, Taslak Ulusal Programa dahil edilen söz konusu ifade dikkat çekici bulunmaktadır. İç güvenlik hizmetinin yürütülmesi için, 2803 sayılı 'Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu'nun mevcut hükümlerinin yeterli olduğu kıymetlendirilmektedir. Bu kapsamda Türkiye'nin AB'ye uyum sürecindeki öncelikleri dikkate alındığında, söz konusu ifadenin Taslak Ulusal Program'dan çıkarılmasının uygun olacağının değerlendirildiğini arz ederim.'

280 BİN PERSONELİ VAR

Jandarma Genel Komutanlığı'nın, 280 bin personeli bulunuyor. Bunların 4 bin 500'ü subay, 18 bini astsubay, 25 bini uzman çavuş geriye kalan yüzde 80'i ise er ve erbaşlardan oluşuyor. AB'ye verilen taahhütte, 'Kolluk kuvvetlerinin profesyonel ve uzmanlaşmış birimleri' olacağı vurgulanıyor. Halen Jandarma personel ihtiyacını Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı asker alımlarıyla karşılıyor. Düzenlemenin hayata geçmesi durumunda Jandarma, artık asayiş hizmetlerini er ve erbaş yerine profesyonel kadrolarla verecek.

YÜZDE 92'DEN SORUMLU

SİlahlI Kuvvetler'le ilgili görevleri eğitim ve öğrenim bakımından Genelkurmay Başkanlığı'na, emniyet ve asayiş işleriyle diğer görev ve hizmetlerin yerine getirmesi konusunda İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan Jandarma Genel Komutanlığı'nın sorumluluk alanı Türkiye yüzölçümünün yüzde 92'sini kapsıyor. Barış zamanında İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan Jandarma Genel Komutanlığı, savaş zamanında ise Türk Silahlı Kuvvetler Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın emrinde oluyor.

VALİ YA DA POLİS YÖNETECEK

Teamüller gereği Jandarma Genel Komutanlığı'nın başına Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda kadrosu bulunan bir orgeneral atanıyor. Hükümetin Jandarma'yı tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlaması durumunda, başına Emniyet Genel Müdürlüğü'nde olduğu gibi bir vali ya da üst düzey bürokrat atanabileceği belirtiliyor.

Akşam

YORUMLAR 131
  • hakanasil 15 yıl önce Şikayet Et
    güzel. bence olumlu bir gelişme TSK da görev ve yetkilerinin dışında olmamış olur. ha bence bunu yonetcek vali yda başkomise her kimse onlarda iyi eğitim almalı. dünyada bu işler boyle yonetiliyor. asker mantığı ile bakmamak da fayda vrdır
    Cevapla
  • hamza çiçek 15 yıl önce Şikayet Et
    ülke halkının meselesi. Yusuf ALper: AKP bunu Başarır ise TARİHE ALTIN HARFLERLE GEÇER 2009-04-19 16:48:09 a dostum bu akparti meselesi değil ülke halkının meselesi ülkede yaşanan acıları sadece akpartiye oy verenler değil tüm ülke halkı yaşamıştır. olayı kesinlikle siyasi açıdan değerlendirmemek gerekir. tamamen tarafsizdüşünmek lazım. çünkü yaşanan sıkıntılar ülke halkının ortak sorunudur.
    Cevapla
  • Yusuf ALper 15 yıl önce Şikayet Et
    AKP bunu Başarır ise TARİHE ALTIN HARFLERLE GEÇER. AKP bunu gerleştirir ise ülke gerçek demokrasiye geçmede büyük adım atar. Çünkü JİTEM denen ERGENEKON ile adı geçen yapı hep JİTEM 'den besleniyor yazılanlara göre. Bu durumda ERGENEKON'UN OPERASYONEL GÜCÜ kesilmiş olur büyük oranda. Aynı zamanda SİYASAL ERK, SEÇİLMİŞ ERK Atanmışlara ,askeri vesayete de yerini göstermiş olur. Yok beceremez ise Erbakan hocanın 28 Şubat konumuna düşer.BU OLAY ,DEMOKRATİKLEŞME ADIMLARI VE ERGENEKON DAVASI AKP İÇİN VE MİLLET İÇİN VAR OLMA MESELESİDİR. AKP buna mecbur .
    Cevapla
  • ismail çakır 15 yıl önce Şikayet Et
    Rezillik...!. Bu nasıl iş.! Yıllarca bu ülkeyi terör belasına karşı dag tepe demeden koruyan TSK, pasifize edilmek isteniyor. Bu ülkenin dayanağı olan TSK da devre dışı bırakılırsa, gayri çok zor günler bekler milletimizi. Avrupa ordumuzu yiyip bitirmek istiyor...
    Cevapla
  • hamza çiçek 15 yıl önce Şikayet Et
    asayış. asayış kesinlikle sivil idarede olmalıdır ve tek başlı olmalıdır. şimdiye kadar tek başlı olmadığının nimetleri bilinen 15000 faili meçhul cinayet. çünkü kurumlar birbirinin alanında araştırma yapamıyor ve yanlş yapan sorumlular zaman aşimı olduğu için hak ettikleri cezayı almıyorlar veyaptıkları yanlarına kar kalıyor. en az 30 yıl önce bu böyle olmuş olsa idi teröre bu kadar şehit verilmezdi ve ülkenin kaynakları tüketilmezdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yılın ilk MGK toplantısı sona erdi: Kırmızı kitap yenilendi!
Bolu Belediyesi Grand Kartal Otel'e 19 gün önce yangın uygunluk raporu vermiş!