Türkiye'yi sarsan organ ticareti iddiası
9 ilde yapılan operasyonda organ ticareti yaptıkları öne sürülen 15 kişi gözaltına alındı. Söz konusu kişilerin 16 ile 20 bin TL arasında aldıkları böbrekleri 50-55 bin TL'ye sattıkları iddia edildi.
Antalya'da organı ticareti yaptığı iddia edilen 15 kişi, Antalya Emniyeti tarafından gözaltına alındı.
Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık bir yıldır teknik takip ve yakın izleme neticesinde, komisyon karşılığında organ ticareti yaptığı iddia edilen gruba operasyon düzenledi. Sabah saatlerinde yaklaşık 60 ayrı noktaya 200'ü aşkın polisin katıldığı eş zamanlı operasyonda 15 kişi gözaltına aldı.
Organ mafyasının paraya ihtiyacı olan kişilere ulaşarak organlarını para karşılığı, organ bekleyen hastalara vermesini sağladığı ve büyük düzeyde komisyon aldığı belirtildi.
ORGAN TİCARETİ YAPTIKLARI İDDİA EDİLEN KİŞİLERİN, 16 İLE 20 BİN TL'DEN ALDIKLARI BÖBREKLERİ 50-55 TL'YE SATTIKLARI BELİRTİLDİ
Antalya'da suç örgütü kurarak organ ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan kişilerin, 16 ile 20 bin TL'den satın aldıkları böbrekleri 50-55 bin TL'ye sattıkları belirtildi.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro ekiplerinin, Adana, İstanbul, Bursa, Eskişehir, Osmaniye, İzmir, Sakarya, Muğla ve Antalya'da düzenledikleri eş zamanlı operasyonda, suç örgütü kurarak komisyon karşılığı organ ticareti yaptıkları iddia edilen 15 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.
Zanlıların internette organ arayanlarla irtibata geçerek, bu kişileri, organını satmak isteyenlerle buluşturdukları öğrenildi.
Para karşılığı böbreklerini satan kişilerin, hastanelerin etik kurullarından geçebilmek için organı alan kişilerle bir araya getirildiği ve her iki tarafın çocuklarının isim ve yaşlarından otomobillerinin markası, modeli ve rengine kadar tüm özel bilgilerini paylaştıkları ifade edildi.
Organını satmak isteyen bu kişilerin etik kurulu üyelerinin çeşitli sorularına doğru cevap vermeleri halinde, etik kurulunun, bu kişinin, organ nakledilecek kişinin gerçekten yakını olduğuna kanaat getirdiği, bu kanaat oluşunca organ nakline izin verdiği kaydedildi.
Etik kurulların, organlarını satmak üzere pazarlık yaptığı iddia edilen bazı kişileri, sorulara yanlış ya da çelişkili cevap vermeleri ve organ nakledilecek kişilerinin yakını olduğundan şüphelenmeleri üzerine eledikleri belirtildi.
Suç örgütü üyelerinin, organları 16 ile 20 bin TL'den satın alarak 50-55 bin TL'ye sattığı, ameliyatların da biri üniversite, 2'si özel olmak üzere 3 hastanede yapıldığı belirtildi.
Doku satılmasına aracılık etmek suçundan gözaltına alınan N.S, M.T ve O.D'nin suç örgütünün elebaşı oldukları, gözaltına alınan kişilerin üzerlerinde ve evlerinde yapılan aramalarda da konuyla ilgili banka dekontları ele geçirildiği öğrenildi.
Organ alan ve satan yaklaşık 30 kişinin de tedavi gördükleri hastaneler ve evlerinde ifadelerine başvurulacağı bildirildi.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, 16 bin TL'ye böbreğini satmak için anlaşma yaptığı belirlenen A.A'yı da henüz nakil olmadan ifadesine başvurmak üzere gözaltına aldıkları belirtildi.
Bu arada, polisin soruşturması kapsamında ifadesi alınan herhangi sağlık görevlisi bulunmadığı kaydedildi.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİNDEN AÇIKLAMA
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Konuyla ilgili çok fazla bilgimiz yok. Savcılıktan birkaç hastanın ismini istediler. Onları verdik'' dedi.
Sağlık Bakanlığı Diyaliz Bilim Kurulu ve Böbrek Nakli Bilim Kurulu üyesi de olan Süleymanlar, geçen hafta Sağlık Bakanlığında, akrabadan olmayan nakillerle ilgili toplantı yaptıklarını söyledi.
Süleymanlar, ''Akrabadan olmayan nakillerin etik ve ahlaki kurallar içine girmesi için çabamız olacak. Herkesin vicdanını rahatlatacak yasal düzenlemeler yapılacak. Organ nakliyle ilgili batıdaki gibi ilkeli, bilimsel, etik değerlere önem verilen bir sistemi geliştirmek için bakanlık gayret içinde'' diye konuştu.
Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Antalya Şubesi Başkanı Nuri Özkul da organlarını satmak isteyen insanlar olduğunu bildiklerini belirterek, ''Antalya'da da böyle şeyler olduğuna dair kaygım vardı. Maalesef biri böbrek bulup yaşamını kurtarmak, diğeri de böbreğini satıp para kazanarak yaşamını kurtarmak istiyor. O zaman da yasaları zorlayan insanlar oluyor'' dedi.
İDDİALARLA İLGİLİ OPERASYONUN, EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELE DAİRE BAŞKANLIĞI KOORDİNESİNDE YÜRÜTÜLDÜĞÜ BİLDİRİLDİ
Antalya'da organ ticareti yapmak amacıyla suç örgütü kurdukları iddiasıyla 15 kişinin gözaltına alındığı operasyonun, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde yürütüldüğü bildirildi.
Antalya Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Antalya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince yürütülen çalışmada, Antalya, Adana, İstanbul, Bursa, Eskişehir, Osmaniye, İzmir, Sakarya ve Muğla'da faaliyet gösteren organ ticareti yaptıkları iddia edilen suç örgütüne yönelik operasyonun Antalya Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda başlatıldığı belirtildi.
Açıklamada, projeli çalışma sonucunda, suç örgütünün delilleriyle birlikte deşifre edilmesi üzerine, bugün başlatılan operasyonda suç örgütü mensubu 15 kişinin yakalandığı ifade edildi.
Açıklamada, örgüt mensuplarının haricinde organ alan ve organ veren vatandaşların sağlık şartları göz önünde bulundurularak, gözaltı işlemi yapılmadan bulundukları yerlerde şüpheli olarak ifadelerine başvurulacağı kaydedildi.
Olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.
Antalya'da suç örgütü kurarak organ ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan kişilerin, 16 ila 20 bin TL'den satın aldıkları böbrekleri 50-55 bin TL'ye sattıkları belirtilmişti.
-
orhan sabırlı 15 yıl önce Şikayet EtSAĞLIĞA NE ZAMAN DİSİPLİN. Yıllardır yapılmakta olan tüm operasyonlardaki alan sağlık sektörü maalesef. Buna nasıl cüret ediyorlarsa bu kaynak kurutulmalı. Hastanın doktora güven ve saygısının kalmadığı bir ülke olduk. Mesleğini başarıyla yapan doktorlara da, sağlığı boulan insanlarımıza da yazık oluyor. Son derece ağırlaştırılmış ceza gerekiyor bence ve derhal. Sınırdaki mayınlardan çok daha önemli.Beğen
-
hasan 15 yıl önce Şikayet Etolmaz abi. ya o kadar ucuza satmam ben kurtarsa canın sağ olsun abi 100 kayme alırım bi böbrekten işine gelirse aha mal burada hazırla pararı mal seninBeğen