Hükümetle asker arasında silah krizi

Ankara'da istihbarat savaşları yaşanırken yeni bir kriz daha gündemde. Hükümetin kanunda değişiklik yaparak MİT'e ve polise "askeri silah" ithal yetkisi vermek istemesine askerden karşı görüş geldi.

GİRİŞ 25.12.2009 00:18 GÜNCELLEME 25.12.2009 00:18
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

KanalD muhabiri İbrahim Gündüz'ün haberine göre silah kanunu yüzünden iktidarla asker karşı karşıya geldi. Hükümet, kanunda değişiklik yaparak MİT'e ve Polise "askeri silah" ithal yetkisi veriyor. Genelkurmay, "Askeri silahlar kontrolsüz kalabilir" diyerek karşı çıkıyor.

Hükümet Silah Kanunu Tasarısını 1 Temmuz'da Meclis'e sevketmişti. 10 Aralık'ta görüşmeleri başlayan tasarı kamuoyuna “bıçak ve biber gazına düzenleme” diye yansımıştı.

Ancak İçişleri Alt Komisyona havale edilen ve bugünlerde Alt Komisyon'da görüşmeleri süren tasarının Askerle Hükümet arasında yeni bir gerilim kaynağı olduğu ortaya çıktı.

Çünkü Genelkurmay, yeni Silah Kanunu'yla kendileri by pass edilerek MİT'e ve Polise ağır “askeri silah” alınmak istendiğini düşünüyor ve buna karşı çıkıyor.  

Mevcut kanunda askeri silah ithalatı ve ihracı Milli Savunma Bakanlığı'nın izniyle yapılabiliyor. Kayıtlarsa Genelkurmay Başkanlığı'nda tutuluyor.
Ancak Meclis İçişleri Komisyonu'nda görüşmeleri süren “Silah Kanunu" tasarısıyla, askeri silahların (MİT ve Polis için) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından da ithal edilmesinin yolu açılıyor.

Tasarı Alt Komisyona gidince ilgili kuruluşlardan da görüş istendi. Asker de görüşünü komisyona bildirdi. Bir “Bilgi Notu" hazırlayan Genelkurmay, "bu yasa çıkarsa, askeri silah ve malzemelerin ithali kontrolsüz kalacaktır" dedi.

Askerin hazırladığı Bilgi Notu'nda, tasarının "sivil amaca yönelik" olarak hazırlandığı ama "askeri silahları" kapsadığı vurgulanıyor.
Komisyona gönderilen yazıda, "askeri silahlara ilişkin düzenlemelerin, bu Tasarı kapsamı dışında bırakılması gerekmektedir" deniliyor.

Askerin Bilgi Notu'nda, “Düzenleme ile, MİT ve genel kolluk kuvvetlerinin askeri nitelikte silah ithal edebilmeleri mümkün hale getirilmiştir... Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde, askeri silah ve malzemelerin ithali tek elden takip edilmeyecek, kontrolsüz kalacaktır” deniyor.

Yeni Silah Kanunu'yla Hükümet, silahların kayıt ve ruhsat işlemlerini de düzenliyor. Düzenleme, mevcut uygulamanın aksine, askeri personele ait silahları “kapsam dışında” bırakmıyor.

Askerlerden de ruhsat işlemleriyle ilgili valiliklerden izin ve onay alması isteniyor. Asker bu düzenlemeye de "operasyon bölgesinde" sıkıntılara neden olacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

YORUMLAR 37
  • ibrahim 14 yıl önce Şikayet Et
    şeffaflaşma. çok güzel bir çalışma böylece askerde bir devlet memuru ve atanmış olduğunu anlar .bu işlerin kapalı kapılar ardında gizli yapılması değil şeffaflaşma sağlanır.
    Cevapla
  • osman 14 yıl önce Şikayet Et
    güldürmeyin milletei başbuğ. bugüne kadar sadece Askerin Silahı kontrol dışındaydı, türkiyenin Maden haritası sonrası bi de Silah haritası oluşmuştu. Her yerden Silah fışkırıyordu. Çok güzel kontrol ettiniz. Polis Silah alıcak, Askere sorucak, hade ordan, bunlar herhalde 1960 dan kalma knunlar. Asker Silah mı istiyor, izni Millet verir, Polis Silah mi istiyor, izni Milleten alır. Kontrol dışı mış, puahahahaha, adamı güldürmeyin bre, çok sayın ciddiyet abidesi Paşalar. Saftirikler siziiiii.
    Cevapla
  • kaan 14 yıl önce Şikayet Et
    sonunda bi yerden patlar. olaylar çok net açık.hükümetin emniyet eliyle tsk ya örtülü bir savaş yürüttüğünü görmemek için saf olmak lazım.ama emin olun bu böyle gitmez...
    Cevapla
  • fatih türk 14 yıl önce Şikayet Et
    POLİS KARŞI GÜÇ OLARAKMI GÖRÜLÜYOR. Asker silah kendinde olduğu için kendini hep güçlü hissetmiş dış düşmanlara karşı caydırıcılığının yanında ülke içindede darbeleri hep silahlı gücün sayesinde yapmıştır.Polis ve MİT her ne kadar bu ülkenin evladı olsada elinde ağır silahlar olduğu zaman acaba askerin karşısısnda karşı güç olacağı çekincesimi var.Eğer öyle bir çekince yoksa Poliste,Mitte hatta ve hatta halkta silahlanmalı olurya düşman işgali falan olacak olursa hem kendini savunur.Ülkesini seven her insanın savunma hakkı var bu ülkeyi dimi
    Cevapla
  • fatih türk 14 yıl önce Şikayet Et
    ACABA BAŞKA DÜŞÜNCEMİ VAR. Bu ülkede Asker bu ülkeyi korumak kollamak için çalışıyorda Polis ve MİT başka amaçlamı çalışıyor.Hepsi bu ülkenin evladı seve seve canını verecek düşüncede.Peki o zaman bu çekincenin arkasınsa başka bişeymi var.Her türlü silahı Teröristler başta olmak üzere kaçakçılar vs.herkes sokuyorda devletin Polisi kayırlı olarak neden sokamasın anlamak güç.Kayıt ve kontrolu zor denirse bizim silahları bizden başka herkes biliyor zaten.Vakit kaybetmesen polis ağır silahla silanmalı ve polis sayısıda 500 bin olmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kızıldeniz'de el konulan "Galaxy Leader"da Mevlid Kandili coşkusu
Tecavüzü normal gizli çekimi tuhaf karşıladılar! İşte İsrail TV'si