'Cep'teki büyük tehlike gizleniyor mu?

Cep telefonlarının da en az sigara kadar zararlı olduğunu ispatlayan onlarca araştırma olduğu, ancak cep telefonu firmalarının milyonlarca dolar harcayarak araştırmaları hasıraltı ettiği iddia edildi. Zararı en aza indirmenin 10 yolu:

'Cep'teki büyük tehlike gizleniyor mu?
'Cep'teki büyük tehlike gizleniyor mu?
GİRİŞ 07.02.2010 11:03 GÜNCELLEME 07.02.2010 11:03
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Dünyaca ünlü Amerikan dergisi GQ, son sayısında cep telefonunun kanserle ilişkisini masaya yatırdı. Dergiye göre 1992’den bu yana ABD ve dünyanın finans kalbi Wall Street’in saatlerce cep telefonuyla konuşan çalışanlarında beyin tümörü patlaması yaşanıyor.

Üreticilerin sigaranın ilk üretilmeye başlandığı yıllarda kanserojen etkisini gösteren araştırmaları nasıl engellediklerini hatırlatan dergi, cep telefonunun da en az sigara kadar zararlı olduğunu ortaya koyan onlarca araştırma bulunduğunu, ancak cep telefonu firmalarının milyonlarca dolar harcayarak bu araştırmaların ‘hasıraltı’ edilmesini sağladıklarını yazdı.

GQ, cep telefonunun beyinde tümör oluşumuna sebep olduğuna yönelik iddiaların son dönemde ülkenin ünlü finans merkezi Wall Street’te yaşanan gelişmelerle gözle görülür şekilde kanıtlanmaya başladığını da belirtti.

Borsa koridorları panik içinde

Bilim dünyasının bu alandaki araştırmalarında en önemli sorunun cep telefonunun henüz hayatımızda çok yeni bir teknoloji olması. Bu nedenle uzun dönemli etkilerini inceleme fırsatı henüz elde değil. Ancak birçok uzmana göre cep telefonları bundan 20-30 yıl sonra bir “kanser salgınına” yol açacak kadar önemli bir tehlike oluşturuyor. Bu anlamda bilim dünyasının önündeki en önemli örneklerden biri Amerikan borsasında (Wall Street) çalışan brokerlar... Brokerlar, 1992 yılından bu yana çok yoğun bir şekilde bazen saatlerce cep telefonu kullanıyorlar ve uzun süreli kullanımın etkilerini görmek açısından çok önemli bir örnek teşkil ediyorlar. İşini kaybetme korkusu nedeniyle GQ dergisine gerçek adını vermeden konuşan “Jim” takma adlı bir Wall Street çalışanı kendisinin de bu yoğun cep telefonu kullanan kişiler arasında olduğunu belirterek şunları anlattı:

“1992’den bu yana cep telefonu kullanıyoruz ve telefonu dayadığım sağ kulağımın hemen üstünde bir tümör çok yakın bir zamanda oluştu. Benimle aynı şirkette çalışan 4-5 arkadaşımın da beyninde tümör çıktı. Hatta birkaç arkadaşımızı da bu hastalığa kurban verdik. Doktorlar kurtulma şansımın yüzde 70 olduğunu belirtiyor. Uzmanlarla görüştüğümde bana son dönemde bu tür tümör vakalarının sıklığının gözle görülür şekilde arttığını söylediler. Özellikle genç iş adamları arasında bu trende rastlanmasının şaşırtıcı olduğunu belirttiler. Wall Street koridorlarında artık herkes bu soruyu sormaya başladı. Bankacılar arasında cep telefonunun tümör yaptığına ilişkin şüphe yüksek sesle dile getiriliyor.”

‘Cep’çiler örtmek için para saçıyor

Yine GQ’ya bilgi veren Washington Üniversitesi’nden Henry Lai adlı bilim adamı 1990 yılında cep telefonunun kullandığı frekanstaki elektromanyetik dalgaların DNA’ların yapısını değiştirdiğini, DNA sarmallarında kopmalara sebep olduğunu gösteren bir araştırma yayınladığını belirtti. Lai’ye göre cep telefonu endüstrisi, 20 yıldır bu araştırmanın etkilerini ortadan kaldırmak için yüzlerce araştırmanı fonlamayı sürdürüyor. Lai ise cep telefonu şirketleri tarafından finanse edilen araştırmaların 350’sini incelediğinde bunların sadece yüzde 25’inin cebin zararlı etkilerini ortaya koyduğunu, bağımsız araştırmalarda ise bu oranın yüzde 75 olduğunu ortaya çıkardı.

Dünya Sağlık Örgütü’nde kablosuz iletişim konusunda sağlık araştırmaları yapan kişilerin de cep telefonu endüstrisi tarafından yüzbinlerce dolarlık fonlarla ödüllendirildikleri dokümanlar Microwave News adlı dergi tarafından ortaya çıkarıldı.

İşte kritik araştırmalar

GQ, 3 tam sayfa ayırdığı haberinde haberinde şu ana kadar cep telefonunun zararlarını açık bir şekilde ortaya koyan araştırmaları da yayınladı:

- Uluslararası Kanser araştırmaları Enstitütü 2008 Interphone araştırması: 10 yıllık cep telefonu kullanımı sonucunda özellikle cep telefonunun dayandığı kulağın bulunduğu bölgede ve beynin o babölgedeki yarısında tümör oluşum riski yüzde 40 artıyor.

- 2009’da İsveç’te yapılan bir araştırma: 20 yaşından önce cep telefonu kullanmaya başlayan kişilerde beyin tümörü oluşumu riski 5 kat daha fazla.

- Bir başka Interphone araştırması: Sık ve uzun süreli cep telefonu kullanımıyla beyindeki akustik neuroma adlı bir tümörün oluşum riski yüzde 300 artıyor.

Çantada taşıyın, mutlaka kulaklık kullanın

Pittsburgh Üniversitesi Kanser Enstitüsü bilim adamları cep telefonunun vereceği zararlardan korunmanın 10 yolunu şöyle açıkladı:

1- Çocukları uzak tutun: Çok acil durumlar dışında cep telefonu kullanmasına izin vermeyin. Çocuk beynine elektromanyetik dalgaların girişi çok daha kolaydır. Bu dalganın etkileri çocuklarda çok daha etkin hissedilir.

2- Kulaklık kullanın: Konuşurken vücudunuzdan uzak tutun. 0.9 metre uzak tutulan bir telefondan yayılan elektromanyetik dalga 50 kat daha düşüktür. Mümkün olduğunca kulaklıkla kullanın.

3- Toplu Ulaşımda Kullanmayın: Toplu taşıma araçlarında cep telefonu kullanıp başkalarına da zarar vermeyin.

4-Çantada taşıyın: Telefonu üzerinizde taşımayın. Yatarken yanınıza koymayın ve mutlaka kapatın.

5- Tuş takımı dışarıya baksın: Üzerinizde taşıyacaksanız tuş takımının bulunduğu taraf dışarı baksın. Böylece dalgaların vücudunuza değil dışarı doğru yayılmasını sağlarsınız.

6- Kısa konuşun: Cep telefonunun etkisi kullanıldığı süreye bağlı olarak değişir. Konuşmalarınızın birkaç dakikayı geçmemesine özen gösterin.

7- Sürekli kulağınızı değiştirin: Cep telefonuyla konuşurken sık sık kulağınızı değiştirin. Karşı taraf açmadan telefonu kulağınıza götürmeyin.

8- Hızla hareket ederken kullanmayın: Sinyal seviyesi düşük olduğunda telefonla konuşmayın. Yüksek hızda arabada ya da trende giderken telefon baz istasyonlarını yakalamak için daha çok dalga yayacağı için telefonla konuşmayın.

9- SMS kullanın: Mümkün olduğunca SMS ile haberleşmeye çalışın.

10 - SAR oranına dikkat: SAR (Elektromanyetik dalga birimi) seviyesi düşük bir cep telefonu alın.

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 5
  • mehmet tozlu 14 yıl önce Şikayet Et
    :). Reklamaları izlediniz.. gizli reklam haber 7 ilk defa linke izin verieln yorum gördüm verilşen haberin linkinde habeirn sonunda bayi,lik için link var... Sağlık la ilgili reklama hayır.
    Cevapla
  • Hakki Bekar 14 yıl önce Şikayet Et
    Aklıma Bir Sürü Şey Geldi. A) Bu haber (ne kadar doğruluk payı olsa da) Oger Telekom tarafından pazarlanmış olabilir mi? B) Şimdi acaba yüzde yüz sinyalsiz hava sahası diye bir kampanya başlatmaya ve hatta cebren kanunla bu işi bitirmeye cüret edebilirler mi? C) Bu kadar cesur yönetenlerimiz ne zaman herif gibi kalkıp alkol sağlığa sigaradan daha zararlıdır diyebilecek? Yoksa alkol İsrailden daha mı ürkütücü bir güç? D) Bu kadar harfe tıkladım da ne oldi?
    Cevapla
  • nazim manav 14 yıl önce Şikayet Et
    bunun zarari asikar profosor olmaya gerek yok. beynimiz cok hafif olan elekriklesmeyle emirlerini organlarimiza,hareket mekanizmamiza gonderiyor ve cep telefonuda ayni elektrik akimiyla besleniyor bu gerceklesirken bizim sistemimiz haliyle etkileniyor ve bilassa beynin organlara baglantisi etkileniyor onun icin cebi minimum kullanmak lazim yoksa Allah muhafaza ilaclarin esiri olabiliriz gelecekte,bir mubtela gibi.
    Cevapla
  • yunus malik 14 yıl önce Şikayet Et
    Zararını bizzat kendimde gördüm. Cep telefonunu iki üç yıl kadar pantolonumun cebine koyuyordum. Bacağımın eklem yerindeki kaslarda mükemmel ağrı başlamıştı yürürken. Daha sonra cep telefonundan olacağını tahmin ettim ve artık dış montumun cebinde taşıyorum. Ağrı v.s. kalmadı. Daha önceleri de kılıflı olarak kemerime takıyordum. belimde telefonun dayandığı noktada aynı şekilde ağrı oluyordu. Olabildiğince uzak tutmak lazım...
    Cevapla
  • ibrahim 14 yıl önce Şikayet Et
    pöhööö. bu yazanların hiçbirini yapıyoruz :))
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bahçeli'den Ferdi Tayfur'a duygusal veda: Bir parçamı alıp götürdü!
Algı operasyonu Hatay'da çöktü! CHP'li vekillerden Bakan Kurum'a: Başarı hikayesi gördük