'Eşcinsel, tedavi olmak isterse o zaman hasta olur'
Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın 'Eşcinsellik bir hastalıktır' açıklamasının ardından başlayan tartışmalar sürerken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 'Eğer kişi eşcinsel eğilimlerinin hastalık olduğunu kabul edip, bunu düzeltmek istiyorsa o zaman bu 'hastalık' olarak kabul edilir' dedi.
Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın “Eşcinsellik bir hastalıktır” açıklamasının ardından başlayan tartışmalar sürerken, İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Eğer kişi eşcinsel eğilimlerinin hastalık olduğunu kabul edip, bunu düzeltmek istiyorsa o zaman bu ‘hastalık’ olarak kabul edilir” dedi.
Bakan Kavaf'ın sözlerinin ardından başlayan tartışmalar sürerken, Prof. Dr. Tarhan eşcinselliğin iki kategoride değerlendirilmesi gerektiğini ve sadece bir türünün hastalık olarak kabul edildiğini söyledi. Prof. Dr. Tarhan hastalık bağlamında nasıl bir ayrıma gittiklerini ise şöyle anlattı:
“Birincisi kişi eşcinsel eğilimlerini fark eder bunun hastalık olduğunu ve insanın biyolojik doğasına uygun olmadığını anlar ve düzeltmek ister. Bu durumda tedavisi vardır ve hastalık olarak kabul edilir. İkincisi kişi eşcinsel eğilimlerini cinsel tercih olarak kabul eder düzeltmek istemez. Bu durum psikiyatride DSM sınıflandırmasında hastalık olmaktan çıkarılmıştır.”
Homofilinin (eşcinselliğe sempati duyma), insanın biyolojik ve psikolojik doğasına uygun olduğuna dair hiçbir psikiyatrik tez olmadığını belirten Prof. Dr. Tarhan, yaptığı açıklamada kişisel görüşünü, sosyal yardımda başarısız ve yetersiz kalan bazı özgürlük akımlarının bu cinsel tercihi legal alana taşıdığını dile getirdi.
Zoofili ve fetişizm ne kadar legal ise eşcinselliğin de o kadar legal olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, cinsel tercih olarak onaylanmasını gerektirecek hiçbir bilimsel kanıt olmadığını da sözlerine ekledi. Eşcinselliği kodlayan bir gen tanımlanmadığını hatırlatan Prof. Dr. Tarhan sözlerine şöyle devam etti:
“Esrar kullanımı ne kadar sosyal olarak onaylanırsa eşcinsellik ancak o kadar sosyal olarak onaylanmalıdır. Homofobi yani eşcinseli değersizleştirmek doğru değildir. Bu tercihte olan insanlara saygı gösterelim ama onaylamadığımızı da belirtmeliyiz. Bu sebeple gelecek kuşaklar arasında eşcinsellerin artmaması için sağlık ve eğitim politikalarında doğru duruş gösterilmelidir.”