Yurttan 1 Mayıs manzaraları Galeri
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bir kaç münferit ve kısa süreli olay dışında olaysız geçen kutlamalar, renkli görüntülere sahne oldu. İşte il il 1 Mayıs kutlamaları:
İSTANBUL
İstanbul'da 6 işçi ve memur konfederasyonu tarafından bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına, 32 yıl aradan sonra Taksim Meydanı ev sahipliği yaptı.
Konfederasyonların Taksim Meydanı'na 3 ana koldan girmeleri öngörülürken, emekçiler belirlenen noktalarda toplanmaya başladı. DİSK ve KESK Şişli-Mecidiyeköy güzergahından, Türk-İş ve Kamu-Sen Unkapanı Köprüsü üzerinden, Hak-İş ve Memur-Sen de Dolmabahçe'den yürüyüşe geçti.
Türk-İş ile birlikte CHP, ÖDP, İP, EMEP, Türkiye Birleşik İşçi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, İşçi Cephesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği yürüdü. BDP, DSP, Türkiye Değişim Hareketi, odalar ve dergiler DİSK ve KESK ile TKP de Hak-İş ve Memur-Sen ile birlikte yürüyerek Taksim'e çıktı.
DİSK ve KESK kortejinin ilerleyişini sürdürdüğü Şişli ile Taksim Meydanı arasındaki korteje katılmak için Mecidiyeköy'den Şişli'ye doğru ilerleyen ve kendilerini ''Halk Cephesi'' olarak nitelendiren grup arasında yaşanan tartışma, daha sonra yumruklaşmaya dönüştü. Olay, aynı grupta bulunan bazı kişilerin araya girmesiyle büyümeden yatıştı.
Şişhane'den alana girecek grup, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü önünde, Şişli'den gelen grup Harbiye'de TRT önünde, Dolmabahçe'den gelen grup da Gümüşsuyu İTÜ önünde arama noktasından geçirildi.
-RAHŞAN ECEVİT: ''EŞİMİN RUHUNUN BURADA OLDUĞUNA İNANIYORUM''-
Eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit için çelenk hazırlatan eşi DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit de Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliğine gittikten sonra, Türk-İş Genel Başkanı Kumlu ve Türk-İş heyetiyle Taksim Meydanı'na geçti.
Burada gazetecilerin, 1 Mayısın Taksim Meydanı'nda kutlanmasına ilişkin duygularını sorması üzerine Rahşan Ecevit, ''Eşim de hayatta olsaydı o da burada olacaktı. Büyük bir mutluluk içinde burada birlikte yürüyecektik. Onun ruhunun burada olduğuna inanıyorum'' diye konuştu.
-KAZANCI YOKUŞU'NA KARANFİL-
Türk-İş'in de aralarında bulunduğu 6 memur ve işçi konfederasyonunun başkanları, Taksim'de 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenleri, Kazancı Yokuşu'nun başındaki 1 Mayıs anıtına karanfiller bırakarak andı.
Konfederasyon başkanları adına açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, şunları kaydetti:
''Bugün 1 Mayıs, dünya emekçilerinin meydanlarda kol kola girdiği, ekmek, barış, özgürlük taleplerini dayanışma içinde dile getirdiği, coşkulu kutlamanın günü. Bugün yıllardan beri 1 Mayıs'larda yaptığımız gibi yine Taksim'deyiz, yine Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktık. Yine 1977'de kaybettiğimiz arkadaşlarımızı en içten duygularımızla anıyoruz, ama bu anmanın geçmiş 33 yıldaki anmalardan çok büyük farkı var. Biz bugün emekçilere Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamaları için açılmasının sevincini ve onurunu yaşıyoruz. Bu yolda mücadele eden herkese, kaybettiğimiz canlara bir borcumuz daha vardır ki o da 1977'de yaşanan acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim edilmesidir.''
Kumlu ve diğer konfederasyon başkanları ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi'nin de aralarında bulunduğu bazı AK Parti İstanbul milletvekilleri de Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Karanfil bırakanlar arasında Rahşan Ecevit de yer aldı.
Konfederasyon başkanları, daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na gelerek, üzerinde karanfillerle ''1 Mayıs'' yazılı çelengi bıraktı.
Bu sırada, bazı grupların anıta çıkarak pankartlar açtıkları görüldü. Anıta çıkanlar, ''İşte 1 Mayıs, işte Taksim'' sloganları attı.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, anıta çelenk bırakılması sırasında yaşanan düzensizlik ve karmaşa dolayısıyla saygı duruşunda bulunamadığını ifade ederek, sendika üyeleriyle birlikte bir süre saygı duruşunda bulundu.
Buradaki törenin ardından konfederasyon ve sendika genel başkanları, siyasi parti temsilcileri, AKM önüne kurulan kürsünün önünde yerini aldı. Kortejler de kendileri için belirlenen yerlerde toplandı. Türk-İş ve Kamu-Sen alanın ortasında, Hak-İş ve Memur-Sen alanın sağında, DİSK ve KESK ise solunda yerini aldı.
-1 MAYIS BİLDİRİSİ OKUNDU-
Kortejlerin yerini almasının ardından başlayan etkinlik programında sanatçı Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu 1 Mayıs Marşı'nı seslendirdi. Alandaki kalabalık da koroya eşlik etti.
Etkinlikte, 6 işçi ve memur konfederasyonu tarafından hazırlanan ''1 Mayıs Bildirisi'', Türk-İş ve DİSK'in belirlediği birer işçi tarafından okundu
Bildiride, ''Biz sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz. özgürlükçü, eşitlikçi, sivil demokratik bir anayasa ve yasalar istiyoruz. Tüm çalışanların grevli toplu sözleşmeli sendikal haklara sahip olduğu bir Türkiye için sesimizi yükseltiyor, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçmeyeceğimizi bildiriyoruz. 1 Mayıs 1977'de kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını ve adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz'' ifadelerine yer verildi.
Etkinlikle daha sonra işçi ve memur konfederasyonu genel başkanlarının konuşmalarına geçildi.
-TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI KUMLU'YA PROTESTO-
Türk-iş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktığında, kürsünün önünde yer alan bir grup TEKEL işçisi ile işten çıkarılan belediye ve itfaiye işçileri tarafından protesto edildi.
İşçiler, uzun süre ıslık çalarak Kumlu'nun konuşmasına başlamasına izin vermedi.
''Kumlu istifa'' diye sloganlar atılırken, Mustafa Kumlu, ''Niye geldiniz buraya?'' diye tepki göstererek konuşmasına başlamaya çalıştı.
Bu arada işçiler, bayrak ve flamaların sopaları ile su şişelerini kürsüye fırlattı. Alanda toplananları selamlayarak, konuşmaya çalışan Kumlu, ara vermek zorunda kaldı.
Bu sırada müzikle gerginlik yatıştırılmaya çalışıldı, ancak bir süre sonra işçiler bariyerleri aşarak kürsüye saldırdı.
Bu arada, kürsüde bulunan konfederasyon genel başkanları ile diğer sendikacılar ve milletvekilleri kürsüden inerek, uzaklaştı.
Arbedenin yaşandığı sırada, bazı kişilerin kürsüden aşağıya atladığı ve bazı kişilerin de yaralandığı görüldü.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar da yol kenarındaki AKM'nin bahçesinde bulunan çiçekliğin üzerine düştü. Kolu kırılan Kaçar, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.
Konfederasyon genel başkanları ve bazı milletvekilleri de kapalı olan AKM'nin camını kırarak binanın içine sığındı.
Protestocuların pankart açarak kürsüde konuşma yapılmasına izin vermemeleriyle gerçekleşen eylem, yaklaşık 45 dakika sürdü. Yapılan görüşmeler sonucu engelleme kaldırıldı.
-KUMLU'YA PROTESTOYA TEPKİLER-
Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Konfederasyon Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun, Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları sırasında protesto edilmesiyle ilgili olarak, ''Genel Başkan'ımız, alanda bir gerginliğe neden olunmaması açısından gitti, yoksa durabilirdi'' dedi.
Sağlık-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Metin Memiş de platformu terk etmek isteyen Genel Başkan Mahmut Kaçar'ın ayağının kayması sonucu yere düştüğünü ve kolunun kırıldığını belirterek, ''Genel Başkan'a şahsi bir saldırı kesinlikle söz konusu değildir'' ifadesini kullandı.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Kumlu'ya yönelik protestoya ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, ''Gönül arzu ederdi ki 6 konfederasyonun başkanı da burada konuşmalarını özgürce tamamlayabilsin. Bu yapılan saldırıyı doğru bulmuyorum, ama şunun da bilinmesini istiyorum. Burada çalışanların büyük bir bölümü tepkili hale gelmiş. Taleplerinin yerine getirilmesini istiyor. Bu konuda sendikalara sorumluluk düşüyor'' diye konuştu.
KESK Genel Başkanı Sami Evren de Kumlu'ya yönelik olayı doğru görmediğini belirterek, ''Son derece yanlış. Burada kürsü hukuku var. Konfederasyonların almış olduğu karara uymak gerekiyor. Dolayısıyla bu hukuk burada ihlal edilmiştir. Doğru olmamıştır. Türk-İş içerisinde iç eleştiriler olabilir, ama bu eleştirilerin yeri bu kürsü değildir. Sayın Kumlu'ya geçmiş olsun'' dedi.
-KONUŞMALAR-
DİSK Genel Başkanı Çelebi, etkinlikte yaptığı konuşmada da ''1 Mayısta burada yine yan yana duruyor ve hep birlikte 1 Mayıs şarkısı söylüyorsak, bu hepimizin, Türkiye işçi sınıfının eseridir'' dedi.
KESK Genel Başkanı Sami Evren de 1 Mayısın, işçi sınıfının, yoksulların mücadelelerini birleştirdikleri gün olduğunu vurguladı.
Platformda, direnişteki işçiler adına konuşan TEKEL işçisi Metin Arslan da 1 Mayısın işçilerin sesini duyurduğu bir gün olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından platformda sahne alan müzik grupları, günün anlamına uygun marş ve şarkılar seslendirdi. Alandakilerin de şarkılara eşlik ettikleri ve halay çektikleri görüldü.
Bu arada, DİSK Genel Başkanı Çelebi ve KESK Genel Başkanı Evren dışında diğer konfederasyon başkanları, programda öngörülmesine rağmen kürsüden konuşma yapmadı.
Meydandaki kutlamaların sona erdiğinin duyurulmasının ardından alan boşaltılmaya başlandı. Kalabalık dağılırken, geriye su şişeleri, bırakılan döviz ve pankartlar kaldı. Pankartlar sendika görevlileri tarafından toplandı.
Alandaki gruplar, Taksim'den Şişli istikametine, Tarlabaşı üzerinden Aksaray yönüne, Mete Caddesinden de Beşiktaş yönüne doğru dağıldı.
Sabahın erken saatlerinden itibaren Taksim Meydanı'nda kutlamalar için toplananların alandan ayrılmasının ardından Beyoğlu Belediyesi temizlik işçileri, atıkları toplamaya ve yolları araçlarla temizlemeye başladı.
Kutlamalar dolayısıyla sabah saatlerinden itibaren yapılamayan Taksim-Kabataş füniküler hattı ve Taksim Metrosu seferleri, saat 16.00'dan itibaren normale döndü. Taksim Meydanı çevresi araç trafiğine açıldı.
-VALİ GÜLER'DEN DEĞERLENDİRME-
İstanbul Valisi Muammer Güler, kutlama etkinliğinin ardından yaptığı değerlendirmede, 1 Mayıs'ın gelecek yıllarda daha coşkulu şekilde kutlanacağını umut ettiğini dile getirerek, ''Bu önemli bir planlamadır ve planlandığı şekilde sona erdirilmiştir'' dedi.
Kutlamalarla ilgili gözaltına alınan olmadığını belirten Vali Güler, ancak genel kontroller sırasında 20'ye yakın kişi hakkında durumlarının incelenmesi amacıyla gözaltı işlemi yapıldığını, 2 kişinin de yaralandığını söyledi.
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin, ''Bu, Türkiye'nin yürümekte olduğu barış, kardeşlik ve özgürlük yolunda atılmış önemli bir adımıdır'' değerlendirmesini yaptı.
-MİTİNGDEN NOTLAR-
6 işçi ve memur konfederasyonunun yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin de katıldığı mitingde, CHP milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Bayram Meral ile BDP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Hasip Kaplan, eski DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak, Kardemir Karabüksporlu futbolcular ve Çarşı grubu da destek verdi.
Sendikaların üye oldukları örgütlerin temsilcilerinden oluşan 70 kişilik bir grup da mitinge katılanlar arasında yer aldı.
-GÜVENLİK ÖNLEMLERİ-
Etkinlik dolayısıyla Tarlabaşı Caddesi'nde, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü ve Taksim Meydanı'na kadar olan bölümde yol kenarlarına bariyerler koyan güvenlik güçleri, Sıraselviler Caddesi ve Kazancı Yokuşu'nda da aynı çalışmayı yaptı.
Kutlamalar kapsamında geniş güvenlik önlemleri alınırken, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden 22 bin 500 polis görev yaptı.
Malatya, Erzurum, Antalya, Adana, Şanlıurfa, Trabzon, Gaziantep ve Antalya'dan kara ve hava yoluyla getirilen 3 bin 500 polis de İstanbul polisine destek verdi.
Miting sırasında, çevredeki çok sayıda polisin yanı sıra polis helikopterleri de havadan denetimlerini sürdürdü.
Kutlama etkinlikleri boyunca, grupların toplandığı noktalardan Taksim Meydanı'na çıkış güzergahları trafiğe kapatılarak, ulaşım alternatif güzergahlardan sağlandı.
ANKARA'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI -İŞÇİ VE MEMUR KONFEDERASYONLARI TARAFINDAN SIHHİYE MEYDANI'NDA MİTİNG DÜZENLENDİ -MİTİNGE KATILAN GRUPLAR, RENKLİ GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU
İşçi ve memur konfederasyonları, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Ankara'da Sıhhiye Meydanı'ndaki mitingle kutladı.
Miting Tertip Komitesi Başkanı ve Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, mitingde yaptığı konuşmada, insan onuruna yaraşır bir yaşam, hak ve özgürlükler, dayanışma ve hakları için bir arada olduklarını söyledi.
Emekçilerin yarısının kayıt dışı çalıştığını vurgulayan Özgen, kuralsız çalışmanın da giderek yaygınlaştığını ifade etti. Sendikalarda örgütlenen işçilerin işten çıkarıldığını, ''iş cinayetleri''nin durmak bilmediğini ifade eden Özgen, tüm çalışanların sendikalı olması için seslerini yükselttiklerini söyledi.
Özgen, demokrasi ve sosyal devletten vazgeçmeyeceklerini belirterek, ''1 Mayıs 1977'nin faillerinin bulunarak adalet önüne çıkarılmasını, işsizliğin önlenmesini, güvenceli istihdamın sağlanmasını istiyoruz'' dedi.
Artık kısır çekişmelerin bir kenara bırakılması gerektiğini vurgulayan Özgen, ''Zaman birleşe birleşe güçlenme ve kazanma zamanıdır'' diye konuştu.
Özgen, 1 Mayıs'ın 26 Mayısta yapılacak ''genel grevin'' başarılı bir provası olarak tüm Türkiye'de gerçekleştirildiğini kaydetti. Özgen, ''1 Mayıs 2010, yükselen emek mücadelesinin kazanımla sonuçlanmasının miladı olacaktır'' dedi.
DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko da 1 Mayıs'ı tatil ettirenin, Taksim'i işçi sınıfına açtıranın işçi sınıfının kararlılığı olduğunu söyledi. Bu gelişmelerin Türkiye emek hareketinin anlamlı bir başarısı olduğunu dile getiren Beko, ''Ama emek hareketinin önünde 1 Mayıs ile ilgili ikinci bir görev daha durmaktadır. Bugün olabilecek en geniş birliktelik içinde çok güçlü ve etkili bir gösteriyle taçlandırmak ve 1977 katliamının hesabını sormaktır. Bir bayram sevinci yaşarken yaşamlarını yitiren 36 yurttaşımıza bir borcumuz var, umuda kurşun atanların kim oldukları aydınlatılmalıdır'' diye konuştu.
İşten atmalar, güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışma biçimleri ile işsizlik ve yoksulluğun yaygınlaştığını belirten Beko, ''Kazanılmış haklarımızın gasp edilmesine, güvencesiz çalışma biçimlerine, taşeronlaştırmaya, sendikasızlaştırmaya, işten atılmalara karşı tüm emekçilerin birlikte mücadele etmesi gerekiyor'' dedi.
Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır da 1977 yılında Taksim'de 36 kişinin katledilesinin ardından günümüzde artık ayrımcılığın sona erdiğini kaydetti. Uygulanan IMF politikaları sonucunda oluşan gelir dağılımındaki adaletsizliğin insanları tehdit ettiğini belirten Kır, ''İşsizlik had safhada, her 3 üniversite öğrencisinden biri işsiz. Bunları ortadan kaldırmak için hep birlikte mücadele etmeliyiz'' dedi.
Asgari ücretin vergiye tabi tutulmamasını isteyen Kır, Anayasa'da yapılacak değişiklikle grevli toplu sözleşme hakkının verilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Kamu-Sen adına konuşan Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş da 32 yıl sonra emekçilere İstanbul'da Taksim'in kapılarını açan anahtarın, birlik, beraberlik ve kardeşlik olduğunu, birlik ve dayanışma ruhunun kendilerine güç verdiğini söyledi.
Hükümetin kamu çalışanlarını iş güvencesiz 4-B, 4-C statüsünde ve sözleşmeli çalıştırmayı dayattığını, diğer yandan işsizlik tehdidi ile Türk halkını sindirdiğini savunan Akkaş, Türkiye'nin gerçek gündeminin işsizlik olduğunu, kayıtlı-kayıtsız işçi sayısının 7 milyona yaklaştığını dile getirdi. Akkaş, 2009 yılında işini kaybedenlerin sayısının 1,5 milyonu bulduğunu belirterek, ''600 bin üniversite mezunu işsizdir. 300 bin öğretmen açığı varken, 327 bin eğitim fakültesi mezunu öğretmen adayı görev beklemektedir. Hal böyleyken gerçek gündemden halkımız uzaklaştırılmaktadır. Küresel ekonomik krizin tüm faturası dar ve sabit gelirlilere kesilirken, ülke nüfusunun yüzde 1'ini bile oluşturamayan rant kesimi, biz küçülürken büyümeye devam etmektedir'' diye konuştu.
KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fikret Aslan da Anayasa değişikliği paketinin Mecliste görüşüldüğünü, Türkiye'de açlık ve sefaletin de giderek arttığını savundu.
Grev hakkı önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Aslan, hakların kazanılması için işçi ve emekçilerin birlikte mücadele vermesi gerektiğini söyledi. Aslan, 1977'de Taksim katliamındaki karanlığın aydınlatılması için güçlü bir emekçi birliğine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
-BÜYÜKLER YÜRÜDÜ, MİNİKLER UYUDU-
Mitinge katılan gruplar, renkli görüntüler oluşturdu. Mitinge çok sayıda çocuk da aileleriyle birlikte geldi.
Çocukların yorgunluktan anne ve babalarının kucaklarında uyudukları görüldü. Mitinge, sendikaların yanı sıra bazı siyasi partiler, kadın dernekleri, öğrenci grupları, hemşehri dernekleri, halk ozanları, tiyatrocular, Alevi örgütleri, öğrenci velileri, mühendis örgütleri, tüketici dernekleri, Sakarya Bar Emekçileri ve feministler katıldı.
Mitinge katılan eşcinsel ve lezbiyenler, kırmızı şemsiyelerle ''pembe hayat'' pankartının arkasında yürüdü.
Tüketici Dernekleri pankartının arkasında yürüyen, üzerinde ''tüketici yolunacak kaz değildir'' yazılı kaz kostümü giyen bir kişi ilgi çekti.
''Gençlik Muhalefeti'' üyeleri ise alana girmeden önce ABD bayrağı yaktı.
Mitingde, Ankaragücü ve Bursaspor atkılarıyla katılan bir taraftar grubu, maçlarda kullanılan meşalelerden yaktı.
Bazı gruplar, davul ve trampet ekipleriyle yürüyüş ve mitinge renk kattı.
-GÜVENLİK ÖNLEMLERİ-
Sıhhiye Meydanı'ndaki miting nedeniyle başta çevik kuvvet olmak üzere her türlü birimden yaklaşık 3 bin polis görev yaptı.
Miting öncesinde, alanda patlayıcı madde dedektör köpekleri eşliğinde arama yapıldı. Daha sonra, Gar önünden hareket eden grup ile diğer kontrol noktalarında grupların üst aramaları yapıldıktan sonra miting alanına girişlerine izin verildi.
Yürüyüş ve miting sırasında bir polis helikopteri sürekli uçarak, yerdeki birliklere hem görüntü aktarımı yaptı hem de koordinasyon konusunda yardımcı oldu.
Mitingin yapıldığı Sıhhiye Meydanı'na açılan Necatibey Caddesi, Mithatpaşa Caddesi ve Atatürk Bulvarı, miting ve yürüyüş süresince trafiğe kapatıldı.
Ankara Valisi Kemal Önal ile Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir de mitingi, alana bakan yüksek bir binadan izledi.
Sıhhiye Meydanı, mitingin sona ermesinin ardından yol temizliği yapılarak, trafiğe açıldı.
KATILIMCILARIN SIHHİYE MEYDANI'NDA YERİNİ ALMASIYLA 1 MAYIS MİTİNGİ PLANLANANDAN 45 DAKİKA GEÇ BAŞLADI
Ankara'daki 1 Mayıs mitingi katılımcıların Sıhhiye Meydanı'nda yerini almasıyla planlanandan 45 dakika geç başladı.
İşçi ve memur konfederasyonlarının çağrısıyla Ankara Garı'nda toplanan katılımcılar, taleplerini içeren dövizler taşıyıp sloganlar atarak Sıhhiye Meydanı'na ulaştı. Katılımcılar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi önünde oluşturulan polis noktasında üzerleri aranarak meydana alındı.
Tüm grupların alana girmesiyle miting planlanandan 45 dakika gecikmeyle başladı. Mitingin açılışı hep bir ağızdan söylenen 1 Mayıs Marşı'yla yapıldı.
-ORDU'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI
Ordu'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Belediye Meydanı'nda etkinlikler düzenlendi.
Çeşitli sendikalar tarafından düzenlenen kutlama programı, Ordu Belediye Konservatuvarı Halk Oyunları ve kolbastı ekiplerinin gösterileri ile başladı.
Katılımcılar adına bir konuşma yapan Türk-İş Ordu İl Temsilcisi Selim Yöndem, 1 Mayıs'ın işçilerin emekçilerin bir dayanışma ve mücadele günü olduğunu söyledi.
1 Mayısların artık bir kavga, kargaşa günü olarak hatırlanmasını istemediklerini belirten Yöndem, ''Yıllar süren haklı mücadelemizin ardından işçi ve emekçi arkadaşlarımız bugün Taksim Meydanı'nda bu anlamlı günü kutlamaktadırlar. Ancak mücadelemiz bununla da bitmeyecektir. İnsansa yaşamak için mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir'' diye konuştu.
Kutlamalar Ordu Belediyesi Konservatuvarı öğrencileri tarafından verilen halk müziği konseriyle son buldu.
Kutlamalara Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ve bazı siyasi parti temsilcileri katıldı.
ADANA'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI
Adana'da, ''1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'' dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.
Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara ve siyasi partilere üye gruplar, ellerindeki pankartlarla Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'ndan ve Sular mevkisinden yürüyerek, Uğur Mumcu Meydanı'nda toplandılar.
Burada tertip komitesi adına konuşma yapan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, örgütlenme ve düşünce özgürlüğünün önünde engeller bulunduğu savunarak, bu engellerin kaldırılmasını istedi.
Konuşmaların ardından şiirler okunurken, çalan müzik eşliğinde gruplar halay çekti.
Geniş güvenlik önlemleri altında yaklaşık 3 saat süren ve katılımın yoğun olduğu kutlama törenleri, olaysız sona erdi.
ANTALYA'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI
Antalya'da 1 Mayıs düzenlenen yürüyüş ve mitingle kutlandı.
DİSK, KESK, Türk-İş'e bağlı sendikalar, çeşitli siyasi partiler, meslek odaları, derneklere üye yaklaşık 10 bin kişi Tonguç Kavşağı'nda toplandı.
Güllük Caddesinde düzenlenen yürüyüşte, sendika üyeleri sloganlarla sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Pankart ve döviz taşıyan gruplar, yürüyüşün ardından Cumhuriyet Caddesi girişindeki Yavuz Özcan Parkı'nda toplandı. Bir gençlik grubunun alan girişinde polislerle arama yapmaları konusunda tartışması ise polis yetkilileri ve miting tertip komitesi tarafından büyümeden önlendi.
Toplama alanına gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, tüm grupların gelişini ve toplanmasını sendika yöneticileriyle birlikte yaklaşık 3 saat sahnede bekledi.
Burada düzenlenen mitingde konuşan Başkan Akaydın, Taksim'de 1977 yılında öldürülen 37 kişi, Tunceli'de şehit olan 4 asker ve geçtiğimiz haftalarda vefat eden DİSK Akdeniz Bölge Başkanı Recep Koç'u saygıyla andığını söyledi.
Ulus devleti ve emek mücadelesini korumanın temel hedefleri olduğunu belirten Akaydın'a bu sözleri sonrası bir grup tarafından ''Yaşasın halkların kardeşliği'' sloganıyla tepki gösterildi.
Akaydın, konuşmasını Nazım Hikmet'in ''Hava kurşun gibi ağır, bağır bağır bağırıyorum'' dizeleriyle başlayan şiiriyle tamamladı.
Türk-İş Başkanı Mehmet Ustali de, bugün Taksim'de ve ülkenin her yerinde işçi ve emekçilerinin şenliği bulunduğunu, işçilerin barış, kardeşlik türküleri söylediğini belirtti.
KESK Antalya Şubeler Platformu Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez de, Türk halkının yüzde 60'nının yoksulluk sınırında yaşadığını iddia etti.
DİSK Antalya Bölge Temsilcisi Matoş Konca da, DİSK'in işsizlik, kıdem tazminatını kaldırmaya yönelik hedefleri, 4-C uygulamaları, sendikasızlaştırma, özelleştirmeye karşı mücadelesini aralıksız yürüttüğünü, 1 Mayıs'ta da alanlarda bu sorunları dile getirdiğini belirtti.
Konuşmaların ardından mitinge katılanlar dağıldı.
EDİRNE
Edirne'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, üç ayrı yerde kutlandı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, çeşitli siyasi parti, sivil toplum örgütleri ile derneklerin katılımıyla oluşturulan Edirne 1 Mayıs Platformu üyelerinin, kendi aralarında fikir ayrılıkları yaşaması üzerine 3 farklı noktada kutlandı.
CHP, ADD, Eğitim İş, Çağdaş Yaşam Destekleme Derneği ile Türkiye Gençlik Birliği üyeleri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Selimiye Meydanı'nda ellerinde çeşitli döviz ve pankartlar açıp, davul zurna eşliğinde kutladı.
CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, buradaki konuşmasında, ''Bugün bütün dünya emekçilerin, bir arada olması gerektiği bir gün. Bu bahar ve çiçek bayramı değil emeğin mücadelesinin bir kat daha yükseltilmesi gereken bir gün'' dedi.
-TAHMİS MEYDANI'NDAKİ KUTLAMA-
Edirne 1 Mayıs Platformu üyeleri de Edirne Belediyesi önünde saat 12.30'da toplanmaya başladı. Grup daha sonra ellerinde çeşitli döviz ve pankartlarla yürüyüşe geçerek Tahmis Meydanı'na geldi.
Grup adına konuşan Emrah Demir, ekonomik krizin faturasını emekçilerin üzerine yıkıldığını ileri sürdü.
Esnek, güvencesiz çalışma koşullarının dayatıldığını vurgulayan Demir, bugünün egemenlere karşı mücadele eden işçi sınıfının kendi adına kazandığı evrensel bir gün olduğunu kaydetti. Grup daha sonra dağıldı.
Memur Sendikaları Konfederasyonu üyeleri de Saraçlar Caddesi'ndeki PTT Edirne Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.
MUĞLA'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI
Muğla'da çeşitli sendikalara bağlı işçiler ve öğrenciler, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı halay çekerek kutladı.
Kışla Parkı mevkisinde toplanan çeşitli sendikalara bağlı işçiler ve öğrenciler, ellerinde taşıdıkları bayrak ve pankartlarla sloganlar atarak eski garaj bölgesine yürüdü.
CHP Muğla Milletvekili Feyzi Topuz'un da katıldığı, eski garaj bölgesindeki kutlamalarda işçi ve öğrenciler, davul-zurna eşliğinde haley çekti.
Eğitim-Sen Muğla Şube Başkanı Cahit Yaka, Türkiye'nin dört bir yanında 1 Mayıs'ın coşku ile kutlandığını belirtti.
Muğla'daki kutlamalar, verilen konser ile sona erdi.
SİVAS VE TOKAT'TA 1 MAYIS KUTLAMALARI
Sivas ve Tokat'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.
Sivas'ta çeşitli sivil toplumu örgütlerine üye gruplar, Ethem Bey Parkı yanında toplandı. Daha sonra sloganlarla mitingin düzenleneceği Mevlana alanına yürüyen grup, güvenlik güçlerince arandıktan sonra alana alındı.
1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan SES Sivas Şube Başkanı Mustafa Çoban, mitingte yaptığı konuşmada, kendileri için bu 1 Mayısının diğerlerine oranla biraz daha özel yere sahip olduğunu belirterek, ''33 yıldır emekçilere kapatılan Taksim, emekçilerin inadı ve kararlı mücadelesi sonucu tekrar açılmıştır'' dedi.
Daha sonra, etkinliğe katılanlar halay çekti.
-TOKAT-
Tokat'ta da çeşitli sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan grup, Gaziosmanpaşa Stadyumu önünde toplandı.
Gaziosmanpaşa Bulvarı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar sloganlar atarak yürüyen gruptakiler, Cumhuriyet Meydanı'na geldi.
Polis noktasında arama yapılarak meydana alınan katılımcılar, konuşmaların ardından halay çekti.
RİZE'DE 1 MAYIS KUTLAMALARI
Rize'nin Pazar ilçesinde çevre il ve ilçelerden gelenlerin katılımıyla 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde miting düzenlendi.
İlçe meydanında toplanan katılımcılar, 10 Mart ile Atatürk caddelerinde yürüdükten sonra tekrar ilçe meydanında toplandılar. Burada hükümeti eleştiren sloganlar atıldı ve konuşmalar yapıldı.
Mitinge katılan Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası üyeleri, mitingin amacından saptırıldığını ileri sürerek, miting alanından ayrılmak istedi.
Diğer katılımcılar ile Öz Gıda-İş Sendikası üyeleri arasında yaşanan tartışma, araya giren polisler tarafından büyümeden önlendi.
Öz Gıda-İş Sendikası Rize Temsilcisi Tevfik Hançeroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, işçinin alın teri ile ilgili bir açıklama olmadığını, belirli bir yönde açıklama yapıldığını ileri sürerek, ''Hükümeti eleştiren açıklama yapılabilir. Ama yapılan bunun da ötesine geçti. Hiçbir zaman işçinin alın terinin üzerine siyaset yapmayacağız. Bu nedenle buradan ayrılıyoruz'' dedi.
Daha sonra İstiklal Marşı'nı okuyan sendika üyeleri, miting meydanından ayrıldı.
Bir süre daha devam eden miting, oynanan horonla sona erdi.
GİRESUN'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI
Giresun'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türk-İş ve KESK'e bağlı sendikalar ile bazı siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'nda kutlandı.
Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen kutlamalara, Türk-İş ve KESK'e bağlı sendikaların yanı sına Halk Evleri Giresun Şubesi temsilcileri ile CHP, DSP ve ÖDP il örgütü temsilcileri de katıldı.
Türk-İş Giresun İl Temsilcisi ve Belediye-İş Sendikası Giresun Şube Başkanı Erdem Mert, yaptığı konuşmada, Türk işçi sınıfı ve emekçilerin sorunlarını dile getirmek adına önemli bir günün, önemli bir sürecin yaşandığını söyledi.
Mert, işçilerin emeklerinin karşılığını alamadıklarını savunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bizler burada işin, aşın, ekmeğin hesabını yaparken bizi yönetenler de işimizi, aşımızı, ekmeğimizi elimizden almak istiyorlar. Biz her platformda olduğu gibi Ankara'daki TEKEL işçilerini yalnız bırakmadık. TEKEL işçilerinin her zaman yanında olduk. Giresun olarak gücümüzü Ankara'da da gösterdik.''
KESK Dönem Sözcüsü Bekir Şensoy'un da bir konuşma yaptığı kutlamalara katılanlar, bir süre halay çektikten sonra dağıldılar.
GAZİANTEP'TE 1 MAYIS KUTLAMALARI
Gaziantep'te düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarında, Turkuaz Sirk Topluluğu gösteri yaptı.
Gaziantep İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitinge gelen işçiler, girişte üst aramaları yapıldıktan sonra alana alındı.
DİSK, TÜRK-İŞ, KESK ve Memur-Sen tarafından düzenlenen, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de desteklediği kutlamalar, saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Daha sonra, Turkuaz Sirk Topluluğu gösteri yaptı.
DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, yaptığı konuşmada, 1 Mayıs'ın işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu, bütün dünyada böyle kutlandığını, işçilerin ve emekçilerini taleplerini dile getirdiğini söyledi. Bencan, ''1 Mayıs'ın bu içeriği unutulmamalıdır. Hele hele içinin boşaltılması uğraşına girilmemelidir'' dedi.
Sendikaların, devletten, siyasal iktidarlardan, sermayeden bağımsız örgütler olduğunu, demokratik sınıf ve kitle örgütlenmeleri olduğunu ifade eden Bencan, tüm emekçilerin bayramını kutladı.
Bu arada Memur-Sen Gaziantep İl Başkanı Ahmet Tahiroğlu, konuşmaya başladığı sırada öğlen ezanı okununca, konuşmasına ezan sona erene kadar ara verdi.
Ezanın bitiminin hemen ardından alanda bulunan bir grup, İstiklal Marşı okuyarak, ''Türkiye laiktir, laik kalacak'' şeklinde sloganlar attı.
Tahiroğlu, konuşmasında, bu millet ve emekçilerin militan demokrasiye de yumruklu demokrasiye de izin vermeyeceğini belirterek, '''Bu aziz millet huzuru, refahı ve özgürlüğü hak ediyor. Bunların gerçekleşmesi için gerekli olan sivil ve demokratik bir Anayasa'dır'' dedi.
Sendika temsilcilerinin konuşmalarının ardından, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Recep Emol, beraberinde bir grup polis memuruyla birlikte konuşmaların yapıldığı platforma geldi ve Disk Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan'a bir buket çiçek takdim etti.
Polis memurları daha sonra, alanda bulunanlara karanfil dağıttı.
Bu arada, alana seçim otobüsüyle gelen Demokrat Partililerin bulunduğu gruba, başka bir grup ıslıklar çalarak slogan attı.
Demokrat Parti Gaziantep İl Başkanı Kemal Küçükcan ve yönetim kurulu üyeleri, miting tertip komitesinin bayramını kutladı.
Davul ve zurna eşliğinde halayların çekildiği ve sağanak yağış altında gerçekleştirilen miting, Pir Sultan Abdal Müzik Topluluğu konseriyle sona erdi.
İZMİR'DEKİ 1 MAYIS KUTLAMALARI
İzmir'de TÜRK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, KAMU-SEN ve KESK'in ortaklaşa düzenlediği 1 Mayıs etkinlikleri Gündoğdu Meydanı'nda başladı.
Kutlama kapsamında, Kamu Emekçileri Sendikaları İzmir Şubeler Platformu'na üye sendikaların üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önünde toplanırken, diğer gruplar da Alsancak Limanı ve Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi.
Çeşitli pankartlar taşıyan memur sendikası üyeleri, sloganlarında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile KESK'in toplu sözleşme masasına oturmasını istedi.
İzmir'de örgütlü olan KESK'in 10 iş kolundaki 16 şubesine üye memurlar, daha sonra Konak Pier Köprüsünden geçerek deniz kıyısında ilerledi. Memurlar, Cumhuriyet Meydanı arama noktasından geçerek Gündoğdu Meydanı'na geldi.
DİSK'e üye işçiler ise Montrö Meydanı'ndan gelerek İzmir Palas Oteli'nin önünde KESK üyeleriyle birleşti ve Gündoğdu Meydanına kadar çeşitli sloganlar atarak birlikte yürüdü.
Diğer sendika üyeleri de Heykel, Liman Girişi ve Gündoğdu kapılarında kortej oluşturup, saat 12.00'den itibaren Gündoğdu Meydanı'na yürüyüşe geçerek, alandaki yerlerini aldılar. Liman girişinden miting alanına giren işçiler, ellerinde ''Yaşasın işçilerin birliği, ayıramazsınız'' yazılı büyük bir balon taşıdı.
1 Mayıs kutlamalarını düzenleyen sendikaların temsilcileri, etkinliğe sendika üyesi işçiler, kamu çalışanları, meslek örgütleri, dernekler, siyasi partiler ile işçilerin eş ve çocuklarının davet edildiğini, işsizler ve gençlerin de miting meydanındaki yerlerini aldığını söyledi.
-KUTLAMALARDA GERGİNLİK-
Gündoğdu Meydanı'nda etkinliğe, Karşıyaka Belediyesi'nde işten çıkarılan Kent AŞ işçileri de dev pankartla katıldı.
''Ey CHP'li belediye, 2009 1 Mayısı'nda işten attınız, bunu unutmayacağız. Hukuka uyun, işimizi geriye verin'' yazısının yer aldığı pankartı platformun önüne getirerek, bunun okunmasını istedi.
Talepleri yerine getirilmeyen işçiler, bu duruma tepki gösterince, küçük bir gerginlik yaşandı.
Daha sonra işçiler, ellerindeki pankartı kaldırarak, hep birlikte yazılanları okuyup, ardından pankartı indirdi.
İşçiler, 1 Mayıs 2009'da işsiz kaldıkların hatırlatarak, belediyeden mahkemenin verdiği işe iade kararını yerine getirmesini istediler.
Gündoğdu Meydanı'nda TARİŞ ve TEKEL işçileri de yerlerini aldı.
Gündoğdu Meydanı'nda kurulan platformun önünde Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ile Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da işçilerle birlikte slogan attı.
CHP İzmir İl Örgütü de Gündoğdu Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.
TÜRK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, KAMU-SEN VE KESK TEMSİLCİLERİ KONUŞMA YAPTI
İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarında töreni düzenleyen konfederasyon temsilcileri konuşma yaptı.
TÜRK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, KAMU-SEN ve KESK'in ortaklaşa düzenlediği ve Gündoğdu Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamalarına, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra 1 Mayıs 1977 yılında Taksim'deki kutlamalarda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu, kutlamalara katılanlar isimler okunurken ''burada'' diye seslendi.
Daha sonra konfederasyon temsilcileri kutlamalara gelenleri hitap etti. İlk olarak DİSK adına Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla konuştu. Fazla'nın konuşmasını, Karşıyaka Belediyesi şirketi Kent AŞ'den çıkarılan işçiler ıslıklarla protesto etti. Tüm dünya emekçileriyle 1 Mayıs bayramının Türkiye'de de kutlandığını belirten Fazla, barış, özgürlük, demokrasi, emek için mücadele verdiklerini belirtti. Fazla, sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklar için 1 Mayıs'larda hep alanlarda olacaklarını ifade etti.
TÜRK-İŞ 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, Taksim Meydanı'nın isminin 1 Mayıs Meydanı olarak değiştirilmesini istedi. Kundakçı, 1 Mayıs kutlamalarının işçinin, emekçinin sesini duyurduğu günler olduğunu, sorunlarını anlattıklarını söyledi. TEKEL, TARİŞ ve Kent AŞ işçilerinin mücadelelerinin herkese örnek olması gerektiğini belirten Kundakçı, şunları kaydetti:
''Türkiye'de bütün emekçiler iş, aş, demokrasi mücadelesi veriyor. Asıl açılımı işçi sınıfı yaptı, barış, kardeşliği sağladı, her görüşten insan bir araya geldi. Buradan İzmir Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına sesleniyorum, toplu iş sözleşmelerinini masa başında bitirin, Yüksek Hakem Kurulu'na götürmeyin. Hükümetin ekonomik politikaları fakirleştiriyor. Güvencesiz, esnek çalışmaya hayır diyoruz. Kapitalist sistemin sorgulanması gerekir.''
Daha sonra KESK adına konuşan İzmir Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, 1 Mayıs'ın yaygın ve kitlesel kutlanmasının bağımsız, demokratik Türkiye, demokratik anayasa mücadelesi anlamına geldiğini söyledi.
KAMU-SEN adına konuşan İzmir İl Temsilcisi Nebi Yay ise hükümetin Türkiye'nin taraf olduğu işçilerle ilgili hükümleri uygulamadığını, kamu çalışanlarının zor günler yaşadığını söyledi.
MEMUR-SEN adına konuşan İzmir İl Temsilcisi Abdürrahim Şenocak da işçi ve memurun birlikte mücadelesinin önemli olduğunu, emekten, örgütlenmeden gelen güçlerinin birlikte kullanacağını söyledi.
Konuşmaların ardından konserlere geçildi.
-GÜVENLİK ÖNLEMLERİ-
Kutlamalar nedeniyle Gündoğdu Meydanının hem Konak, hem de Alsancak tarafındaki girişlerinde arama noktaları oluşturuldu. Mitingin yapılacağı alanın etrafı ve 1. Kordon'da yer alan iş yerlerinin önleri polis bariyerleri tarafından kapatıldı.
Kutlamalarda 3500 polis görev alırken, polis helikopterleri havadan, botlar da denizden devriye gezdi.
Miting alanına girişlerde herkesin üzeri tek tek arandı.
Trafik ekipleri de miting alanı çevresindeki yollarda trafiğin düzenlemesi amacıyla görev yapıyor.
VAN'DA 1 MAYIS KUTLAMASI
Van'da bir araya gelen çeşitli sendikalara bağlı işçiler, 1 Mayıs İşçi Bayramını davul zurna eşliğinde, halay çekerek kutladı.
Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) Bölge Müdürlüğü bahçesinde toplanan çeşitli sendikalara bağlı işçilerin ''1 Mayıs'' kutlamasına AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu da katıldı.
Türkmenoğlu, emekçi ve dayanışma gününde siyaset yapmayacağını belirterek, ''Ülkemizde, memurun, işçinin ve bürokratın sorunları var. Ama bunların her birini çözmek için ayrı ayrı ilgilenmek hükümetlerin asli görevlerinden birisidir. Bunun için büyük gayret sarf ediyoruz'' dedi.
Türkiye'nin her bir tarafından ''1 Mayıs''ın coşku ile kutlandığını kaydeden Türkmenoğlu, engellerin tek tek kaldırıldığını ve ülkede birçok şeyin değişmeye başladığını ifade etti.
Türk-İş Van İl Temsilcisi Naif Balandi ise, işçilere birlik ve beraberlik çağrısında bulunarak, kutlamaların kardeşlik içerisinde devam ettiğini söyledi.
Konuşmaların ardından işçiler, davul zurna eşliğinde halay çekerek 1 Mayısı kutladı.
MERSİN'DEKİ KUTLAMALAR YAKLAŞIK 8 YIL ARADAN SONRA CUMHURİYET MEYDANI'NDA YAPILDI
BİR GRUP, TERÖR ÖRGÜTÜ ELEBAŞISININ POSTERİNİ AÇTI
Mersin'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, düzenlenen yürüyüş ve mitingle kutlandı.
Tren garı önünde toplanan çeşitli sivil toplum örgütü ve partili gruplar, İstiklal ve Sakarya caddeleri güzergahı boyunca yürüyerek kutlamaların en son 2001 yılında yapıldığı Cumhuriyet Meydanı'na geldi. Gruplar, polislerin yaptığı aramanın ardından alana alınırken, güzergah boyunca ve alan çevresinde önlem alındı.
1 Mayıs Düzenleme Komitesi Başkanı ve Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, Türkiye'de işçilerin, emekçilerin, yoksulların, kadınların, gençlerin ve işsizlerin bütün haklarına sermaye tarafından her zamankinden daha çok saldırı yapıldığını öne sürdü.
Krizin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de açlık, yoksulluk, işten atılmalar, zamlar, eğitimsizlik ve sağlıkta yıkım olarak karşılarına çıktığını ifade eden Alaybeyoğlu, ''Uluslararası sermaye kendi krizinin faturasını dünya halklarına ödetmeye çalışıyor. Ya kaderimize razı olacağız, ya da kadrimizi ellerimizle belirlemek için haksızlıklara itiraz ederek, krizin faturasını krizi yaratanlara ödetmeliyiz'' dedi.
Çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcilerin yaptığı konuşmanın ardından, kutlamalara katılan BDP'lilerin içinde bulunan ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu küçük bir grup, platform önüne gelerek terör örgütü elebaşısının posterini açtı. Tertip komitesinin uyarısına rağmen grup, bir süre eylemlerini sürdürürken, çevredeki diğer gruplar ise buradan uzaklaştı. Güvenlik güçlerinin çevresinde önlem aldığı grup daha sonra dağıldı.
Etkinlik, yerel sanatçıların verdiği konser eşliğinde alanda çekilen halayların ardından olaysız şekilde sona erdi.
ÇANAKKALE'DE 1 MAYIS KUTLAMALARI
Çanakkale'de çeşitli sendikalara bağlı işçiler ve öğrenciler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü halay çekerek kutladı.
Salı Pazarı mevkisinde toplanan sendikalı işçiler ve öğrenciler, taşıdıkları bayrak ve pankartlarla sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlamalarda gruptakiler, davul ve zurna eşliğinde halay çekti.
Türk-İş Çanakkale İl Temsilcisi Osman Akkurt, burada yaptığı konuşmada, emekçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayısı barış içinde ve kardeşçe kutladıklarını söyledi.
Akkurt, 1 Mayıs 1977'de yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerin faillerinin bulunmasını istediklerini ifade ederek, ''Failler bulunsun ve adalet önüne çıkarılsın. İşsizlik önlensin, kiralık işçilik düzenlemesinden vazgeçilsin'' dedi.
Çanakkale'deki kutlamalar, çeşitli müzik gruplarının konserleriyle sona erdi.
BURSA'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI
Bursa'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yürüyüş ve mitingle kutlandı.
Türk-İş ve DİSK, Memur-Sen, Kamu-Sen, KESK'e bağlı sendikalar ile çeşitli dernek ve siyasi partilere üye gruplar, Demirtaş Köprülü Kavşağı'nda toplanarak, kortej halinde Şehreküstü Meydanı'na kadar yürüdü.
Yürüyüş sırasında çeşitli sloganlar atan ve pankartlar taşıyan işçiler, meydana üzerleri arandıktan sonra alındı.
Bu arada 1 Mayıs kutlamalarına katılan Travestileri, Transseksüelleri, Geyleri, Lezbiyenleri Koruma Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği (Gökkuşağı) üyeleri, çevredekilerin meraklı bakışları altında, sloganlar attı.
Çeşitli yazılı pankartlar taşıyan dernek üyeleri adına gazetecilere açıklama yapan Gökkuşağı Derneği Başkanı Öykü Özen, ''İşçi bayramı bizim de bayramımız. Çünkü biz de işsiziz. Devletimizden iş istiyoruz. Bize sahip çıkılsın. Bizler de normal insanlar gibi ilk defa dışlanmadan yürüyoruz. Sesimizi duyurmak istiyoruz'' dedi.
Şekreküstü Meydanında toplanan gruplar, daha sonra sanatçı Suavi'nin seslendirdiği şarkılara eşlik etti.
-
ata 14 yıl önce Şikayet EtTAYIP E HELAL OLSUN DIYORUM PRAVO BU OLAYI YAPTIYA YUREKLI BASKANMIS. yilarca toplumumuz 1 mayisa karsi geldi ama basbakanlar vekiler bakanlar hortumluyor toplum alkisliyordu hata TURKIYE SIZINLE GURUR DIYOR diyede bagiriyorlardi ama halkimiz nedense iscileri dusman olarak goruyordu ARKADASLAR O GORDUGUNU BINALAR OKULAR HASTANELER YOLAR KOPRULER ISCININ NASIRLI ELERI YAPMISTIR bastakilere yalakalik ama ezilene kin ve nefret dusmanlik bumu islamlik bumu cumhuriyet emekcinin hakini hic sayan bir din yada bir sitemi ne severim nede inarim peyganberimiz ornek alin yozlasmayinBeğen
-
ata 14 yıl önce Şikayet Et1 MAYIS TAKISIMDE KUTALANDI NE OLDU ULKEMI BOLUNDU YOKSA DINMI YOK OLDU. SELIM CAN 1 mayiz isci ve emekcinin bayramidir biliyorsunki allah katinda emek cok onemlidir ama sen kendi idolojine yenik dusmusun baska dusunceleri kavramiyorsun sen dersenki 1 mayis neyin bayrami adamda kalkar derki kuraban bayrami nedir der bu sefer fikir catismalari cikar COK GUZEL OLMUS 1 MAYISIN IZIN VERILMESINI COK SEVINDIM yilarca linc girisimine girisen polisler ve devlet ordu sistem omarim utanmislardir iscilere el kalkmaz isciye kalkan eleri allah kirar ve o ulkeyi toplumu kotu cezaladirirBeğen
-
Neşe Köseoğlu 14 yıl önce Şikayet EtÜLKEMİ SEVİYORUM!!. Ne güzel bir 1 Mayıstı.. işte biz bunu istiyoruz.. bu manzarayı bekliyoruz.. ve bundan sonra da hep böyle olacak Allahın (c.c.) izniyle..Beğen
-
Selim Can 14 yıl önce Şikayet EtNeyin Bayramı?. Anlamıyorum nedir bu 1 Mayıs? Neyin, Kimin bayramı? Böyle bir maceraya kimin ihtiyacı var, ne gerek var? Tamamen gövde gösterisi, bir yerlerden bir yerlere mesaj verme amaçlıdır. Boş maceralar başka bir şey değil...Oradaki insanlara baktım çok eskilerden kalma hevesler vardı yüslerinde. Bir şeyleri yapamamanın özlemi vardı. Neyin özlemi bu Allah aşkına?Beğen
-
fatih özdemiroğlu 14 yıl önce Şikayet EtBugün Türkiye Tarihinin en güzel günlerinden biridir. halitbinvelit denen kişi kimler kutluyomuş 1 mayısı emekçi olan işci olan herkes kutlar. Bugün Taksimden ne bir polis görüntüsü geldi nede bir provakasyon vardı yerden yatan insana vuran poliste yoktu esnafı taşlayan eylemcide. Bugün Türkiyenin en güzel günlerinden biridir Valiye emniyete ve içişleri bakanlığına sonsuz teşekkürler. Allah hep böyle günler nasip etsin.Beğen