Balyoz'da çılgın delil geliyor!

Balyoz'un 24. duruşmasında sanık Cengiz Köylü 'cuma günü çılgın delillerim var' dedi.

Balyoz'da çılgın delil geliyor!
Balyoz'da çılgın delil geliyor!
GİRİŞ 28.04.2011 14:15 GÜNCELLEME 28.04.2011 14:15
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

''Balyoz Planı'' iddialarıyla ilgili olarak eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 162'si tutuklu 196 sanıklı davanın 24. duruşması başladı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 153 sanık ile tutuksuz yargılanan 22 kişi katıldı.

Mahkeme heyetine başkanlık eden Ali Alçık, sanıkların tek tek isimlerini okuyarak gerçekleştirdiği yoklamanın ardından, önceki duruşmada sanık Halil İbrahim Fırtına ve avukatlarının savunmasının tamamlandığını, bugün çapraz sorguya geçileceğini bildirdi.

Çapraz sorguya geçmeden önce sanık ve yakınlarının duruşma salonundaki hal ve hareketlerine ilişkin bir uyarıda bulunmak istediğini belirten Mahkeme Başkanı Alçık, burada Türk milleti adına yargılama yaptıklarını, duruşmalarda bazı sanıkların oturdukları yerden savunma yaptıkları, bazılarının kendi aralarında yorum yaptıkları, seyircilerinde alkışladıklarını söyledi.

Bunun mahkemeye saygısızlık olduğunu ifade eden Alçık, mahkemenin, buna karşı sanıkları duruşma salonuna almama ve seyircileri de salondan çıkarma yetkisinin olduğunu hatırlatmak istediğini kaydetti.

ESKİŞEHİR'DE BULUNAN BELGELER

Daha sonra çapraz sorgusuna geçilen emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'ya soru yöneltmek için söz isteyen tutuklu sanık Albay Cengiz Köylü, polis raporunda, Eskişehir'deki bir evdeki aramada bulunan flash disklerdeki belgelerin 2003 yılına ait olduğunun anlatıldığını söyledi.

Ancak bulunan belgeler arasındaki 926 sayılı TSK Askeri Personel Personel Kanunu'nun 49. maddesinde 2005'te yasallaşan bir düzenlemenin bulunduğunu vurgulayan Köylü, dolayısıyla ele geçtiği iddia edilen yeni belgelerin sahte olduğunu öne sürdü.

Köylü'nün bu açıklamaları sırasında sanıkların kendi aralarında konuşmaları üzerine Mahkeme Başkanı Alçık, sanıklara mahkemeye karşı saygısızlık yaptıklarını söyleyerek uyarıda bulundu.

Bunun üzerine söz alan tutuklu sanık Cem Gürdeniz, bu yapılanların sanıklara yönelik bir saygısızlık olduğunu belirterek, ''Her 6 ayda bir yeni belgelerle, dijital verilerle burada tutulmamız saygısızlıktır. Saygı karşılıklıdır. Her bulunan belgeyi bize delil olarak sunmayın'' dedi.

Sanık Halil İbrahim Fırtına da söz alarak, savunmaları sırasında her bastığı yerden yeni belge çıkması durumunda buna şaşırmaması gerektiğini anlattığını kaydederek, ''Gölcük'teki bu belgeleri de bu kapsamda değerlendiriyorum. Bunu bekliyordum. Daha savunmam bitmeden orada eksiklik olduğunu düşündüler ki tamamlama zorunluluğu hissettiler'' şeklinde konuştu.

Tutuklu sanık Köylü tekrar söz alarak, ''Cuma günü çılgın delillerim var. Talepler bölümünde arz edeceğim'' dedi.

Emekli Oramiral Özden Örnek de yeni çıkan belgelerde kendisiyle ilgili ağır suçlamaların bulunduğunu, bunu yazanın İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki bir polis olduğunu, en azından bir savcının bu hukuki sürece katkıda bulunması gerektiğini ifade etti.

''Balyoz Planı'' davasının tutuklu sanıklarından eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Eskişehir'de ele geçirilen belgeler konusunda ''Şaşırmıyorum artık. Bizi hedef almışlar, kellemizi almak istiyorlar. Biz bu millete hizmet ettik, ister inanın ister inanmayın. Çıldıracağım artık'' dedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada çapraz sorgusu yapılan Fırtına, kimseden emir almadığını, kendi emrindeki komutanlardan hiçbirine görev vermediğini, akademi öğrencisine değil de komutana emir verilmesi gerektiğini söyledi.

Fırtına, hastanede tedavisi devam eden ve hakkında yakalama kararı çıkarılan sanıklardan Ergin Saygun'a geçmiş olsun dileğinde de bulundu.

Üye hakim Ali Efendi Peksak da, dosyadaki 18 numaralı klasörde ''Ergenekon'' sanıklarından Fikret Emek'ten ele geçirilen 5 numaralı disk ile Muzaffer Tekin'den elde edilen 16 numaralı CD'de, Fırtına'nın da katıldığı belirtilen bir toplantıdan söz edildiğini, Fırtına'nın burada ''Kasırga'' kod adını kullandığının yer aldığını söyledi.

Peksak, toplantıda Fırtına'nın ''Hükümet yol almaktadır. Değiştirme şartlarını bulmamız lazım. Halkın ümidi bu hükümette olmamalı. Yerel seçimleri hafife almamalıyız'' şeklinde beyanda bulunduğunun iddia edildiğini de kaydetti.

Sanık Fırtına ise, ''Bu isimleri hiç tanımıyorum. Yüz yüze gelmedik. İsmen ve cismen tanımıyorum. Niye bana böyle bir şeyi söylüyorlar, onu da bilmiyorum. Eğer bunlar darbe günlükleriyle ilgiliyse de, o konuda savcıya uzunca bir ifade vermiştim'' dedi.

ESKİŞEHİR'DEKİ BELGELER

Hakim Murat Üründü de, Eskişehir'deki aramada Oraj ve Suga planlarıyla ilgili belgelerin çıktığını belirterek, Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e bu belgeleri inceleyip inceleyemediklerini sordu.

Fırtına'nın belgelere sadece baktığını dile getirmesi üzerine, 15 adet belge olduğunu belirten Üründü, ''Önceki açıklamalarınız geçerli mi?'' diye sordu.

Açıklamalarının geçerli olduğunu ifade eden Fırtına, ''Önüme çıkanların ne olacağını görüyorum'' dedi.

Bu arada sanıkların oturdukları yerden konuşmaya devam etmesi üzerine Fırtına, ''İzin verirseniz tamamlamak istiyorum'' diyerek sanıkları uyardı.

Fırtına, Hakan Büyük'ü tanımadığını anlatarak, kendisinin 2003 Ağustos ayında emekli olduğunu, Büyük'ün de aynı dönemde geldiğini belirterek Büyük ile karşılaşmadığını, görünce de tanıyıp tanıyamayacağını bilemediğini söyledi.

Üründü'nün, dava konusu belgelerin Büyük'ün evinde de ele geçirildiğini ifade etmesi üzerine Fırtına, ''Ben şaşırmıyorum artık. Bunlar bana yöneltilmiş acayip bir şey. Bizi hedef almışlar, kellemizi almak istiyorlar. Biz bu millete hizmet ettik. Gerçek bu. İster inanın ister inanmayın. Çıldıracağım artık'' şeklinde konuştu.

Özden Örnek ise yaklaşık 9 saat savunma yaptığını, 11 numaralı CD'nin sahte olduğuna ilişkin 83 tespit sunduğunu dile getirerek, ''Her çıkan yeni belge CD 11'e gönderme yaparsa bu sahtedir. Nereden çıkarsa çıksın. Önemli değil. İçeriği 11 numaralı CD'ye gönderme yapıyor'' dedi.

Eskişehir'de ele geçirilen belgeleri dün akşam incelediğini belirten Örnek, hakim Üründü'nün ''11 numaralı CD'nin dışında da belge var'' sözleri üzerine, ''Bunların hiçbiri gerçek değil. Büyük'ün ismini ilk defa okudum'' diye konuştu.

AVUKATLARIN TALEPLERİ

Sanıklardan Mehmet Yoleri'nin avukatı Eyüp Sabri Gürsoy da, dosyaya gelen Eskişehir'deki aramalara ilişkin belgelere değinerek, kanaatlerini açıklayan polisler ile gazeteci Mehmet Baransu hakkında mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını istedi.

Sanık avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu da, dosyadaki dijital kayıtların ihbar maillerine dayalı olarak bulunduğunu, ancak ihbarı yapanların kaynağının belirlenmediğini söyledi. Saraçoğlu, Eskişehir'deki aramaya ilişkin ihbarı yapan kişinin belirlenmesiyle ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığının savcılıktan sorulmasını talep etti.

Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz de, bugüne kadar ihbar e-postalarının kimler tarafından gönderildiğinin tespit edilmediğini, Eskişehir'dekini gönderenin de tespitinin yapılmadığını ileri sürdü.

Bu aramayla ilgili arama ve el koyma kararının da olmadığını ifade eden Ersöz, mahkemenin bu verilerle ilgili hukuka uygunluk denetimi yapmadan soru yönelttiğini söyledi.

Ersöz, ''Bu soruşturmayı kim yürütüyor? Kolluk mu, yoksa iddia makamı mı?'' diyerek, bu hukuka aykırı halleri bir kenara bırakarak suç üretmek amacıyla yazılan tutanakta kanaatlerine yer veren polislerin de, sanıkların tahliye edilmesi yönünde görüş bildiren İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akçay'a cevap verdiklerini savundu.

''Bakın, 'icra hareketlerine geçilmiştir' diyorlar. Ne cürettir'' diyen Ersöz, mahkemenin acil olarak öncelikle bu dokümanların hukuka aykırı olup olmadıklarına ilişkin bir karar vermesi gerektiğini ifade etti.

Duruşma, Nejat Bek'in savunmasının alınmasıyla devam ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • turgut acer 13 yıl önce Şikayet Et
    Yilan hikayesine döndü yahu.. Anla$ilmaz tam bir kaos halinde. böyle davalarin nasil yönetilecegini ve nasil hukuka uygun bireyin haklarida göz önünde bulundurularak yönetilmesini bu bizim degerli Savcilarimiz bilmiyorlarmi, yoksa oradada taraf olanlarmi var.Cünkü saniklarin iddiasi bu yönde.Elbetde hic bir Suclu ben sucluyum demiyor genelde.Ama bu tür algiyada sebebiyet vermemesi gerekenlerin daha sorumlu bilincli davranmasi gerekiyor. Yani Davanin selameti acisindan önemsiyorum.Savci deliller sunuyor saniklar sahte diyor.Bu tür görüntü Davanin üstüne gölge dü$ürüyor.Aslinda $unuda göz ardi edemeyiz. Bir kesim bu davayi sulandirma saptirma ve Kamuoyunda $üphelere yol acmak icin büyük bir gayret ve cabasinin oldugunuda biliyor ve ya$iyoruz.Dolayisiyla bunlarada malzeme verilmemeli yani ey sayin savcilar. Yarginin tarfsizligina Adil ve hukun zemininde yürüdügüne birilerinin gayret edip in$a etmesi lazim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Macron'un skandal sözlerine okkalı cevap: Fransa bize dua etsin...
Başkan Altay: “58 bin haneye enerji sağlayacak GES projesi onayını aldık”