Samsun'un vizyonunu değiştirecek adımlar

Çevreci vali olarak da bilinen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kentin vizyonunu değiştirecek birçok projeyi Haber 7 ile paylaştı..

Samsun'un vizyonunu değiştirecek adımlar
Samsun'un vizyonunu değiştirecek adımlar
GİRİŞ 13.05.2011 10:34 GÜNCELLEME 13.05.2011 10:34
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ferhat Esnek ve Taha Sağlam'ın haberi

Çevreci vali olarak da bilinen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Kızılırmak deltasında önceki hafta doğa fotoğrafçılarını misafir etti..

Haber7 ekibi olarak biz de valilikçe düzenlenen foto safaride, doğa fotoğrafçılarıyla güzel bir hafta sonu geçirdik..

Özellikle su kuşlarının yaşama ve üreme alanları için büyük öneme sahip olan sulak alanların korunmasını öngören RAMSAR sözleşmesiyle sit alanı ilan edilen Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde titiz çalışmalar yapan valilik, bu bölgeyi turizme kazandırmak için büyük çaba harcıyor..

Samsun’dan önce Mersin valiliği yaptığı dönemde de doğa projeleriyle adını duyduğumuz Hüseyin Aksoy, Kızılırmak deltasının standardını yükseltecek projelerden bahsetti..

kullan

DOĞAL SİT ALANINA DOĞAL MALZEME

Aksoy, ‘Bu bölge RAMSAR sözleşmesi ile koruma altına alınan sulak alanlarda birisi, aynı zamanda yaban hayatı koruma alanı olarak ilan edilmiş bir bölge ve aynı zamanda yine doğal sit alanı olarak ilan edilen bir bölge. Böylesine önemli bir özelliği olan bölgenin hassasiyetle üzerinde durduğumuz konu, bozulmadan bizden sonraki kuşaklara aktarılması. Bu konuda yürüttüğümüz birçok çalışma var. Bu çalışmalar içerisinde özellikle bölgenin standartlarını daha iyi bir noktaya taşınması yolunda yapılan çalışmalar. Bunlardan birisi özellikle bu alan içerisindeki yolların zaman zaman yağmur ve suların yükselmesi nedeniyle bozulması. Onarım ihtiyacı olan bölgelerde bunların yapılması gibi bir çalışma ama bunu yaparken oranın doğal yapısını asla bozmadan ve doğal malzeme ile yapmak şartıyla bunun ön çalışmasını başlattık. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’na sunduğumuz bir projeyle bir kaynak sağladık. Diğer kısmını da İl Özel idaresi ve Çevre İl Müdürlüğü olarak karşılayacağız. Buranın standartlarını daha üst noktaya taşıyacak yaklaşık 1.300.000 liralık bir projeyi bu yıl içerisinde bu alanın iyileştirilmesi adına gerçekleştireceğiz. Ama bunu yaparken de tamamen daha çok doğal malzemelerle yapmayı hedefliyoruz’ dedi..

KIZILIRMAK DELTASI’NDA 331 KUŞ TÜRÜ YAŞIYOR

Türkiye’de 400’den fazla kuş türünün 331’inin yaşadığı deltada, yapılan foto safaride 1 kuş türünün daha keşfedildiğini söyleyen Aksoy, Türkiye’de nesli azalan 14 çeşit kuş türüne de bölgenin ev sahipliği yaptığını söyledi.

Kızılırmak’ın Türkiye’deki diğer kuş cennetlerinden farklı olduğunu da belirten Aksoy, ‘Burada sürekli yaşayan 140 kuş türü üremesini gerçekleştiriyor.14 kuş türü de nesli azalan kuş türünü burada barınıyor. Yanı nesli azalan bu 14 kuş türünün burada var olduğunu söyleyebiliriz. Buranın bir başka özelliği de mandalarında doğal yaşam olarak bu alanda bulunmaları. Diğer kuş cenneti dediğimiz alanlardan burayı biraz daha ayrıştıran, farklılaştıran ve daha anlamlı hale getiren de burada yaşayan mandalarımız. Bu mandalarımız çamura giriyor çıkıyor ,çıktıktan sonra kuşlar onların üstünde bazı yiyeceklerini alarak onları da temizliyorlar aslında böyle bir güzel görüntünün var olduğu bir bölge. Burada yine doğal saz yetişiyor .Bunların ihracı söz konusu .Bir çok boyutuyla ekonomik anlamda da katkı sağlayacak bölgemizde bir değeri ve potansiyeli var’ dedi..

DOĞA DOSTLARINI SAMSUN’A ÇEKECEĞİZ

Bu yıl foto safari etkinliğinin ilk kez yapıldığını ve büyük ilginin olduğunu ifade eden Vali Aksoy, üniversite ile ortak çalışmaların da yapıldığının altını çizdi..

Aksoy, ‘TRAKUS üyelerinin de katılımıyla ilk defa bu kadar büyüklükte bir etkinlik gerçekleştirdik. Zaman zaman yöresel ve bölgesel bu tür grupların buraya gelerek buradaki faaliyetlere katılmalarını sağlıyoruz. Özellikle 19 Mayıs Üniversitemizin burayla ilgili yürüttüğü bir çok proje var. Mandaların yaşamlarının sürdürülmesine yönelik olarak çok ciddi bir proje yürütüyor. Manda Sevdası sloganı ismini verdiği bu projeyi bizde valilik olarak destekliyoruz. 19 Mayıs Üniversitesi’nin bu konuda çok ciddi çalışmaları var. Manda Sevdamız deyip mandalara sahip çıkmak ve onların buradaki yaşamlarının sayıları azaltılmadan artırılarak devam etmesi gibi bir hedefimiz ve projemiz var. Özelikle mandaların kaymağı, sütü oldukça değerli ve bunlardan da yararlanılarak yeni ürünler ortaya çıkıyor. Bafra’daki lokuma birde Manda kaymağı koyuyorlar ve bu şekilde yeni bir ürünün bu boyutuyla da değerlendirildiğini ve üretildiğini ifade edebiliriz.’ dedi..

SAMSUN’DA TURİZM ATAĞI

Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen misafirler için konaklama ihtiyaçlarını karşılayacak tesisler konusunda da Kızılırmak Deltası’nın sınırları içinde bulunduğu Bafra ilçesindeki konaklama tesislerinin yanında Samsun il merkezinin yakın olmasından dolayı pek sıkıntı çekmeyeceklerini ifade eden Aksoy, Samsun’da 5 yıldızlı ve 2 tane de 4 yıldızlı otel  inşaatının sürdüğünü söyledi..

Aksoy, ‘Şimdi en yakın olarak Bafra Öğretmenevimiz var kapasitesi oldukça yüksek, Doğanca beldesinde ev pansiyonculuğu var, Samsun buraya çok yakın. İl merkezine yarım saatlik mesafede burası .Samsun kent merkezinde konaklayıp burada çeşitli faaliyetlerde bulunmaları mümkün. Dolayısıyla konaklama anlamında bir sorun yaşanmaz’ dedi.

Samsun merkezde turizm tesislerinin inşasının sürdüğünü de hatırlatan Aksoy, Şuanda bizim samsundaki toplam yatak sayımız 1600 civarında. Samsun gibi bir kentte oldukça düşük bir rakam. Bu yatak sayımızı artırmak için yürütülen çalışmalar var. Önümüzdeki süreçte şuanda temeli atılan ve 2012 yılı 29 Ekim’ine yetiştirilecek olan eski otogar olarak kullanılan alanda Rönesans Grubu’nun bir alışveriş merkezi ve otel inşaatı başlamış durumda. Yine aynı zamanda Atakum ilçemiz sınırları içerisinde bulunan Devlet Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’ne ait yer Ondokuzmayıs’a taşınacak bölge müdürlüğü veya onlarla ilgili üniteler yapılacak. Onların bulunduğu alan turizm alanı olarak belirlendi. İhalesi yapıldı ve Güral grubu burayı aldı. Şimdi meteoroloji bölge müdürlüğüne ait tesisleri Ondokuzmayıs ilçesinde yapar yapmaz o binaları yıkıp orada 5 yıldızlı özellikle kongre salonları olan toplantı salonları olan kongre yapılabilir nitelikte olan otel inşaatı olacak.  Bunun dışında yine Devlet Malzeme Ofisinin bulunduğu eski bir bina var buranında turizm olarak imar değişiklikleri yapıldı ve ihaleye çıktı ve ondada bir sorun yaşandı ve tekrar ihale edilecek. Ayrıca yine bir Divan otel grubu kent merkezinde bir otel yapacak.Dolayısyla samsunda beş yıldızlı otel ve 2 tanede 4 yıldızlı diyebileceğimiz otel inşaatı bır kısmı başladı bir kısmıda çok yakın diyebileceğımız bir zamanda başlayacak.En önemli ihtiyacımız olan konaklama konusunda bu vesileyle aşmış olacağız.’ diyerek konaklama ihtiyacının çözüme kavuşacağını belirtti. 

TURİZM MASTER PLANI

Samsun’u turizmde pay almasını sağlayacak projelerin hazırlıklarını yaptıklarını söyleyen Aksoy, Samsun’da özellikle turizmi daha ileri bir noktaya taşıyabilmek turizm master planı hazırladıklarını da söyledi.

Aksoy 'İl özel idaresi olarak bunun ihalesini gerçekleştirdik. Şu anda yüklenici firma Samsunun turizm potansiyellerini bütün boyutlarıyla inceliyor, değerlendiriyor ve bir turizm master planı çıkaracağız.  Yol haritamızı belirleyeceğiz ve bundan sonra ki süreçte turizmi daha bilinçli bir şekilde geliştirebilmek adına bize rehberlik edecek bir master planına sahip olacağız. Biz turizmi Samsun için çok önemsiyoruz ve önümüzdeki dönemde turizmden Samsun’un daha çok pay almasını istiyoruz. Samsunda uluslararası havalimanının varlığı da büyük bir avantaj olarak görüyoruz. Geçtiğimiz yıl 900–950 bin yolcu kapasitesine ulaştı. Önümüzdeki süreçte çok daha yolcu sayısının artacağı ve daha uluslar arası nitelikte uçuşların devam edeceği bir havalimanı olarak kendisini geliştiriyor.

KRUVAZİYER TURİZM HEDEFİ

Özellikle kruvaziyer (13.13) turizminde bölgemize gelebilmesi adına ön çalışmaları yapıyoruz. Kruvaziyer turizmi açısında Samsun önemli bir merkez olabilir. Bölgede Samsun’un yakınında gezilip görülebilecek başka kentlerde var. Amasya, Sinop, Çorum, Ordu ve diğer bölgeler var. Dolayısıyla Samsun’a gelecek bir kruvaziyer gemiyle gelen insanlar sadece birkaç saat mesafedeki yerlere gidip oraları gezip tekrar gemilerine dönme fırsatlarını da bulabilecekler. Bu da Samsun’da önümüzdeki dönemde geliştirmeyi düşündüğümüz ve arzu ettiğimiz turizm çeşitliliğinden birisi. Burada spor turizmini geliştirmek adına bazı çalışmalar yapmak istiyoruz. Termal turizm bizim için çok önemli bir değerimiz ve termal turizmin gelişmesi adına gerekli çalışmaları yapma yolunda gayretlerimiz var. Özellikle havzadaki turizm alanı termal turizm için planlanmış bir alandı. Çeşitli başvurular oldu şuan sanırım Turizm Bakanlığı o başvuruları değerlendiriyor. Sonuçlandığı takdirde Havza’daki termal turizm anlamında orada 5 yıldızlı güzel turistik otel yapılacak ve termal turizm anlamında da ciddi bir katkı sağlanacak. Akdağ’daki kış kayak merkezi bizim için çok alternatif olarak turizm bakımından önemli bir potansiyelimiz. Kunduz ormanları av turizmi bakımından önemli bir alanımız’ diyerek Samsun’da çok önemli ve geniş anlamda turizm çeşitliliği olduğundan bahsetti.

SAMSUN VE MERSİN İDMANYURDU SÜPER LİG’DE

Samsun’dan önce Mersin Valiliği yapan Hüseyin Aksoy, futbolda da iki mutluğu birden yaşadığını söyledi.

Samsunspor ve Mersin İdmanyurdu’nun Süper Lig’e yükselmesinin kendisini oldukça mutlu ettiğini söyleyen Aksoy, 'Samsun gibi bir kentin Süper Lig’de yer alması gerektiği üzerinde konuşuyorduk. .Samsunspor daha öncede Süper Lig’de mücadele etmiş ve Türk futboluna önemli katkılar sağlamış ve  yetiştirdiği futbolcular önemli yerlere gelmiş olan futbolcular var. Dolayısıyla Samsun’un Süper Lig’de olması bölgemiz adına, kentimiz adına oldukça sevindirici. Bir önceki görev yerim olan Mersin’in de Süper Lig’e yükselmesi beni ayrıca memnun etti.’ dedi.

HABER 7

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • selahattin sağlam 13 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun. Bu projeler geç kalmış projeler. Hayata geçirmeye çalıştığı için teşekkürler. Yanlız Bafra hara'sı ve gelemen çiftliklerine ait bölgelerde KONSERVE fabrikalarıda açılırsa SAMSUN size minnettar kalır sayın valim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsviçre ile İtalya anlaştı: Sınır 'birkaç metre' kaydırılacak
Erdoğan'dan sert tepki: Sen kimsin de ferman gönderiyorsun!