Dünya Atatürk'ü böyle tanıdı

Afyonkarahisar'da yerel tarih araştırmaları sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün 1912 yılında dünya basınında ilk defa yayınlanan fotoğrafı ortaya çıktı.

Dünya Atatürk'ü böyle tanıdı
Dünya Atatürk'ü böyle tanıdı
GİRİŞ 18.05.2011 18:00 GÜNCELLEME 18.05.2011 18:00
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Afyonkarahisar’da yerel tarih araştırmaları Başkomutan Tarihi Milli Parkı Alan Kılavuzu Hasan Özpunar, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1912 yılında dünya basınında ilk defa yayınlanan fotoğrafını ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz yıllarda da Yunan arşivlerinde bulunan Afyonkarahisar’ın işgal fotoğraflarını ilk kez temin eden ve sergileyen, bunun yanı sıra yine Kurtuluş Savaşı’nda şehitlerin defnedildiği, fakat bugün üzerlerinde küçük bir anıt dahi bulunmayan Akdeğirmen köyündeki şehit mezarlarını da bulmuştu. Özpunar, yeni çalışması için yabancı arşivleri incelerken Atatürk’ün 1912 yılında bir İngiliz dergisinde yayınlanmış fotoğrafını tespit etti.

Mustafa Kemal’in tarih sahnesinde isminin duyulduğu Çanakkale savaşlarından 3 yıl önce 1912 yılının haziran ayında Trablusgarp Savaşı sırasında çekilen ve o günlerde İngiltere’nin popüler bir dergisi olan London News’de yayınlanan fotoğrafta Mustafa Kemal, Enver Paşa ile birlikte görüntülenmiş.

Bugüne kadar Türk basınında Atatürk’ün ilk fotoğrafının Çanakkale Savaşları sırasında yayınlanan Tasviri Efkar adlı gazetede çıktığını hatırlatan Özpunar, dünya basınının ise Atatürk’ü genelde 1919’da başlayan Milli Mücadele ile birlikte yayınlanan haberler sonrasında tanımaya başladığını söyledi.

Bulunan bu derginin Atatürk’ün tarih sahnesine ne zaman çıktığının açık bir delili olduğunu aktaran Özpunar, İngiltere’nin en köklü dergilerinden olan ve 1842-2003 yılları arasında yayınlanan London News’in Haziran 1912 tarihli sayısında Trablusgarp’ta İtalyanlar’a karşı savaşan Osmanlı subaylarından bahsettiğini ve sayfada oldukça büyük yer verilen fotoğrafta Enver Paşa ile Mustafa Kemal’in ayaküstü konuşurlarken görüntülendiğini bildirdi. Özpunar, resmin alt yazısında da ‘Bingazi’de ki Osmanlı birliklerinin komutanı Enver Bey ile Derne’de ki birliklerin komutanı Mustafa Kemal’in görüşmesi’ şeklinde bir ifade kullanıldığını söyledi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 6
  • ayhan başkaya 13 yıl önce Şikayet Et
    Atamızı saygıyla anıyoruz. O bize Yüce Allah'ın o dönemde gönderdiği bir önderdi. O ve Onun komutasında savaşan askerlerimiz sayesinde şimdi bayrağımız inmedi, ezanımız dinmedi Allah'a şükür. Allah Atatürk'ün de taksiratını affeylesin.
    Cevapla
  • karacocuk 13 yıl önce Şikayet Et
    aman ne büyük bir haber. Ben buna haber demem. Yahu fotoğrafmış, asıl ne yaptıklarına bakmalı, Osmanlı varken ne yaptı sonra ne yaptı ona bakmalı
    Cevapla
  • MUZAFFER 13 yıl önce Şikayet Et
    ŞİMDİKİ İKTİDARI GÖRSEYDİ. HELAL OLSUN DERDİ.. ata "Benim yapmak isteyipte fırsat bulamadıklarımı yapmışlar derdi." heralde...
    Cevapla
  • ozgur kılıç 13 yıl önce Şikayet Et
    SAVAŞÇI. Mükemmel komutanlardı helal olsun o zamanin şartlarında bile direndiler üstelik en güzel şekilde ordu disiplini bozulmadan Baş çok önemlidir Baş giderse ayaklar baş olur... günümüzde bence damat feritçiler hala yaşiyor bu arada
    Cevapla
  • mustafa 13 yıl önce Şikayet Et
    şimdiki leri görseydi ne yapardı acaba?. kurtuluş savaşında kendisine karşı savaşan damat ferit zihniyetinin türkiyeyi yönettiğini görseydi ne yapardı acaba?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Almanya'dan son dakika Eurofighter kararı! Resmen onay verdiler
Polis katiline ağırlaştırılmış müebbet istemi