Org. Bilgin Balanlı'yı tutuklatan imza

Tutuklanarak cezaevine gönderilen Org. Bilgin Balanlı, görevi sırasında tutuklanarak cezaevine gönderilen ilk orgeneral olarak TSK'nın tarihine geçti. Balanlı neyle suçlanıyor?

Org. Bilgin Balanlı'yı tutuklatan imza
Org. Bilgin Balanlı'yı tutuklatan imza
GİRİŞ 31.05.2011 10:19 GÜNCELLEME 31.05.2011 10:19
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında dün İstanbul Özel Yetkili Savcısı Hüseyin Ayar’a ifade veren Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Balanlı, görevi sırasında tutuklanarak cezaevine gönderilen ilk orgeneral olarak TSK’nın tarihine geçti.

Balanlı’ya sorgusunda Gölcük’te ele geçirilen ve 2003’te hazırlanan ‘İhtimalat Planı’ başlıklı belgenin sorulduğu öğrenildi. Dönemin Harp Akademileri Komutanı Org. İbrahim Fırtına’nın 10 Şubat 2003 tarihli sözlü direktifi karşılığında hazırlandığı öne sürülen belgenin altında, dönemin Plan Prensipler Başkanı Tümgeneral Balanlı’nın adı yer alıyor.

PLANI FIRTINA’YA İLETTİ İDDİASI

Belgede, “Oraj hazırlıkları kapsamında yapılan tüm çalışmalar EK-A’da sunulmuş olup, ilgili personele devredilmiştir. İhtimalat Planı hazırlanmasına yönelik olarak planlama grubu oluşturulmuş olup faaliyetler gizlilik içerisinde yürütülmektedir” ifadeleri bulunuyor.

kullan

İddiaya göre, Fırtına’nın 23 Ocak 2003’te verdiği sözlü emrin ardından, “İhtimalat Planı Hazırlama grubu” oluşturuldu ve bilgi şubat ayında Balanlı tarafından Fırtına’ya iletildi. Balanlı’nın, Oraj’ın uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirler ile ilgili planları hazırladığı ve hükümetin söz konusu müdahaleden haberinin olması durumunda, hükümete yakın gözüken personelin kullanılabileceği bilgileri yer aldı.

DEVİR TESLİM

O dönem Balanlı’ya gönderilen “Devir Teslim” isimli belgede ise, “Oraj Hava Harekat İhtimalat Planı’na ilişkin bilgilerin bulunduğu dosyalar Hv. Plt. Tuğg. Beyazıt Karataş’tan teslim alınmıştır. Yapılacak faaliyetler ektedir. Arz ederim” ifadelerinin bulunduğu belirtildi. Yine Eskişehir’de bulunan bir başka belgede ise, “Gizlilik ihlali yapan personel doğrudan Hv. Plt. Tümg. Bilgin Balanlı’ya bildirilecektir.

Soruşturma açılması durumunda plan inkâr edilecek, inkar etmeyenler tespit edilecektir. Yeniden görevlendirme ile atanan komutanlara ve personele özellikle dikkat edilecek, bu kişilerin Komutanın adamları oldukları gözden kaçırılmayacak ancak bu kişilerin durumlarının izlenebilmesi için mümkün olduğunca yakın durulacaktır” ifadeleri yer aldı.

kullan

Çiftlikte yetiştirilen kabaklar da fişlendi iddiası

Balyoz soruşturmasında Albay Hakan Büyük’ün Eskişehir’deki evinde yapılan aramalarda Gölcük’teki gizli bölmeden çıkan belgelerin orjinalleri de ele geçirildi.

Belgeler arasında Ogr. Balanlı’nın emrindeki filonun, Adıyaman Menzil Cemaati’ne bağlı Bilvanis Çiftliği’ni havadan izlediğini, dinlemeler ve gizli çekimler yapıldığını ortaya çıkaran belgeler de yer aldı. Hava destekli bir saldırı planı yapıldığı da gün yüzüne çıktı.

Çiftliğin, irticai yapılanma gerekçesiyle askeri jetlerle izlenip fotoğraflarının çekilmesi emrini Orgeneral Balanlı ve Eskişehir’deki 1. Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü’nün verdiği ileri sürüldü.

Gizli ibareli yazışmalar, 2003’te başlayan yasadışı izleme faaliyetlerinde havalanması on binlerce liraya mal olan RF-4 keşif jetlerinin, çiftliği yakın takibe aldığını ortaya koydu. Çiftliğe, 2007’de havadan saldırı hazırlığı bile kayda geçti.

ZERZAVAT TAKİBİ İDDİASI

9 madde ve eklerinden oluşan belgelere göre, İl Koordinasyon Toplantısı’nda Jandarma komutanının verdiği bir bilgiyle çiftlikle ilgili çalışmalara başlandı. Araziye cami, okul gibi tesisler kurulabileceği değerlendirilerek elde edilen bilgiler ve görüntüler 8 Nisan ve 16 Mayıs 2003’te HKK’ya gönderildi. Belgede çiftlikteki yapılaşmaya ilişkin fişleme bilgileri ziyaretçi trafiğine ilişkin bilgilere de yer verildi. Kişiye özel ve gizli damgalı mesaj formunda çiftlikteki inşaat çalışmalarından yetiştirilen kabak, biber, fasulye ve maydanoza kadar her şeyin kayıt altına alındığı belirlendi.

Casuslukla suçlanan ABD’liye arşivi açtı

Orgeneral Bilgin Balanlı’nın Türk Havacılığı’nın tarihini yazdığını öne süren ABD’li Stuart Kline’le olan ilişkisi de tartışmalara neden olmuştu. Chronicle dergisinin gündeme getirdiği iddiaya göre Balanlı, casusluk yaptığı gerekçesiyle ABD vatandaşlığından çıkarılan Kline’a Hava Harp Okulu’nun kapısını açtı ve arşivleri incelemesine izin verdi.

GERÇEKLERİ ÇARPITTI

Tartışmalı izin Genelkurmay Başkanlığı’nın da tepkisini çekti. Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın bir Türk uçağıyla ilgili fotoğrafın Yunanlılar’a verilmesinde de gayriresmi olarak Kline’ı suçladığı belirtildi. Bu sebeplerden dolayı Kline’ın askeri birliklere giriş-çıkışı yasaklandı. Buna rağmen Kline, Bilgin Balanlı ile dostluğundan yararlanarak kitabını tamamlamayı başardı. Kline’ın ilk Türk pilotu ile ilgili iddiası Genelkurmay’ın da tepkisini çekti.

Kline’a göre ilk Türk pilot, resmi tarihin söylediği gibi Fesa Bey değil, August Deve isimli birisi ve bu kişi Fransa’da yaşıyor. Ancak Genelkurmay Başkanlığı, Stuart Kline’ı art niyetli olmak ve gerçekleri çarpıtmakla suçladı.

YORUMLAR 23
  • Adem Oğlu 13 yıl önce Şikayet Et
    Dış Düşman Olmayınca. İşte böyle içerde çiftlik kuran vatandaşlar iç düşman olarak imha edilecek kişiler oluyorlar. Hani vardır ya bir atasözümüz: Keskin sirke küpüne zarar... Bizim asker de o biçim yani. İçe kapana kapana keskinleşmiş, küpünü eriten sirkeye dönüşmüş. Ama artık geçiyor inşaallah. Hele bir 12 Haziran'dan sonra yeni bir anayasa yapalım da hayırlısıyla, orada GKB'nı MSB'na bağladık mı bu işler tamam olur biiznillah.
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 13 yıl önce Şikayet Et
    İlginç. Buradaki ilginçlik görevde bir Orgeneralin tutuklanmış olması değil, bunun kocaman kırmızı puntolarla FLAŞ FLAŞ diye tüm manşetlerden verilmemiş olması, tüm TV'lerin yayını kesip canlı yayına geçmemiş olması.. Koskoca Orgeneral yav.. Demek ki Türkiye'de militarist devlet olmaktan demokrasiye geçişte bir ilerleme söz konusu..
    Cevapla
  • Kemal 13 yıl önce Şikayet Et
    BU PAŞA HANGİ AKLA HİZMET EDİYOR.... Dünyanın en kalabalık ama en güçsüz ordusu bizde...Ya insan bir araştırma yapar.Bir ordu milletini nasıl tehdit olarak alıyor ya...Bu paşayı Türkiye nin sınırları dışına çıkartmak lazım.Bu ne Türk tür ne müslüman ne başka bişey.
    Cevapla
  • Ümit 13 yıl önce Şikayet Et
    Askerlik bu değil. Kendi milletini düşman gören,aşağı gören operasyon yapmak için havadan görüntü alıp strateji geliştiren zihniyetten kesintisiz hesap sorulmalı ve sabit görülürse örnek teşkil edecek cezalar verilmeli verilmeli ki israilin hoşuna gitmeyecek alanlara kendi milli birlik ve beraberliğimiz sağlanmalı,bozmak isteyenlerin ayak oyunları bozulmalı kamuoyu olarak ihanet sorgulanmalı sorgulanması cesaretlendirilip desteklenmeli.
    Cevapla
  • burak elmas 13 yıl önce Şikayet Et
    Siz de hiç akıl yok mu?. Böyle saçma birşey olabilir mi? Bu belge denilen şey ben sahteyim diye bağırıyor.Bunun gibi binlerce belge uydurabilir ve istediğim adamı içeri attırabilirim. Hepiniz mal bulmuş mağribi gibi üstüne atlamışsınız bakıyorum da. Sazan mısınız nesiniz anlamadım...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten "iş yapmaya ve diyaloğa açığız" mesajı
Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye 5 milyar dolarlık yatırım planı!