AFAD: Depremde 459 kişi öldü

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Van'daki 7,2 büyüklüğündeki deprem ile ilgili yeni resmi rakamları açıkladı. Depremde 459 kişi öldü, bin 352 kişi yaralandı.

AFAD: Depremde 459 kişi öldü
AFAD: Depremde 459 kişi öldü
GİRİŞ 25.10.2011 23:59 GÜNCELLEME 25.10.2011 23:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

AFAD: ''25 Ekim saat 19.00 itibariyle 459 kişi hayatını kaybetti, bin 352 kişi yaralandı''

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'da meydana gelen depremde 25 Ekim saat 19.00 itibarıyla 459 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 352 kişinin yaralandığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Başkanlık tarafından Van Valiliği emrine acil ihtiyaçların karşılanması için ilk etapta 3 milyon lira gönderildiği kaydedildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla açılan yardım kampanyasına ilk gün itibari 1 milyon 728 bin lira nakdi yardım toplandığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

''48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 19 Türk Hava Yolları, 22 askeri ve 5 adet özel kargo uçağı olmak üzere toplam 46 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edilmiştir.

Çadır ve battaniye ihtiyacının karşılanması için 5 sivil, 3 askeri olmak üzere toplam 8 uçakla ulaşım zinciri oluşturulmuş olup, sevkıyat devam etmektedir. Karayolu ile de ihtiyaç malzemelerinin nakli sürmektedir.

Kalıcı konutların inşası için TOKİ'ye talimat verilmiş olup, afetzede konutları en kısa sürede tamamlanacaktır. Geçici barınma amacıyla da yeteri kadar konteynerin üretimi için çalışmalara başlanmıştır ve en kısa zamanda bölgede kurulması planlanmıştır.

Toplam 3 bin 755 arama kurtarma, 860 sağlık personeli, 16 arama köpeği, 595 iş makinesi ve araç, 7'si hava ambulansı olmak üzere 140 ambulans, 33 jeneratör, 95 seyyar tuvalet, 15 bin 379 çadır, 60 prefabrik ev, 50 bin 583 battaniye, bin 120 gıda paketi, 10 bin 64 gıda kolisi, 36 seyyar mutfak, 3 bin 51 mutfak seti, 5 bin 139 katalitik soba, 425 uyku tulumu, 1 mobil fırın ve 13 ton kumanya gönderilmiştir.''

Deprem bölgesinde 3 öğün sıcak yemek dağıtımına başlandığı ifade edilen açıklamada gıda, kumanya ve diğer tüketim malzemelerinin sevkinin de sürdüğü bildirildi.

''Bölgeye gönderilen arama kurtarma, ilk yardım ve sağlık personeli ile ayni yardımların organizasyonunu yapmak üzere Başkanlığımızca; Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarına birer koordinatör ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir'' ifadelerinin yer aldığı açıklamada, İçişleri Bakanlığının bölgede yürütülen çalışmaları koordine etmek amacıyla 5 mülki idare amirini Van Valiliği emrinde görevlendirdiği kaydedildi.

Arama kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, afet ve acil durum merkezlerinin ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçtiği bildirilen açıklamada, Van Valiliği emrine psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin sunulması için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirildiği belirtildi.

AFAD'tan görevlendirilen 20 kişilik teknik heyet ve çeşitli illerden görevlendirilen 200 teknik personelle ön hasar tespit çalışmalarına başlandığı, çalışmaların kısa sürede tamamlanmasının planlandığı, arama kurtarma ve ilkyardım çalışmalarının da kesintisiz devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, 25 Ekim saat 19.00 itibarıyla 459 kişinin öldüğü, bin 352 kişinin yaralandığı belirtildi.

AFAD Deprem Daire Başkanı Nurlu: ''Van'daki ana depremden sonra 25 Ekim saat 20.30'a kadar 678 artçı deprem meydana gelmiştir''

Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, 23 Ekim'de meydana gelen depremin büyüklüğünü 6,7 olarak tespit ettiklerini, ana depremden sonra 25 Ekim saat 20.30'a kadar 678 artçı sarsıntının meydana geldiğini söyledi.

MTA Genel Genel Müdürlüğü Diri Fay Araştırmaları Proje Başkanı Dr. Ömer Emre ile Van Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde bilgilendirme toplantısı yapan Nurlu, 23 Ekim'de meydana gelen depremin büyüklüğünün 6,7, derinliğinin 19 kilometre, hissedilen şiddetin ise 9 olduğunu belirtti.

Depremin meydana geldiği alanda son bir yılda deprem aktivitesinin olmadığını dile getiren Nurlu, Van bölgesinde bu büyüklükteki sarsıntının en son 1977 yılında meydana geldiğini vurguladı.

Nurlu, ana şoktan sonra 25 Ekim saat 20.30 itibarıyla 678 artçı sarsıntı kaydedildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Ana şokun üzerinden 56 saat geçmesine rağmen yoğun bir deprem aktivitesi yaşanıyor. Her saate 15'e yakın deprem düşüyor. Bu aktive sayısının önümüzdeki günlerde, aylarda ve yıllarda azalarak düşmesi bekleniyor. AFAD Deprem Dairesi Başkanlığında, çözümü yapılan artçıların 209'unun büyüklüğü 2 ile 3, 395'i 3 ile 4, 68'i 4 ile 5, 6'sı 5 ile 6 arasındadır. Deprem fay uzunluğunun, yaşanan artçı haritasına göre, 38 ile 40 kilometre arasında olduğu tahmin edilmektedir.''

-''Herhangi polemiğe girmemekte fayda var''-

Gazetecilerin Kandilli Rasathanesinin depremin büyüklüğünü 7,2 olarak duyurduğu yönündeki soruları üzerine Nurlu, şöyle konuştu:

''Kandilli Rasathanesi ülkemizin göz bebeği olan bir kurumumuzdur. Herhangi bir polemiğe girmemekte fayda var. Bir bilim kuruluşudur. Sonuçta ülkemizin resmi kuruluşu AFAD Deprem Dairesi Başkanlığıdır. Kandilli'nin web sitesine girerseniz bu depremi 6,6 olarak verdiğini görürsünüz. Biz AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı olarak, aynı birim olarak 6,7 veriyoruz. Kandilli farklı bir birim daha kullandı, (7,2 dedi).''

MTA Genel Genel Müdürlüğü Diri Fay Araştırmaları Proje Başkanı Dr. Ömer Emre ise depremin kuzey ve Doğu Anadolu fay hatlarıyla bir bağlantısının olmadığına işaret ederek, deprem üreten söz konusu fayın bağımsız olduğunu belirtti.

Deprem öncesine kadar bu bölgede aktif bir fay hattını bilmediklerini dile getiren Emre, şöyle konuştu:

''Böyle bir fayın varlığını bilmiyorduk. Su altında bir fay hattı veya 'kör' dediğimiz fay hattı olabilir. Fay mekanizması bindirme olarak gerçekleşti. Artçıların bu kadar çok olmasının sebebi, bindirme şeklindeki bir kırılmadan kaynaklanıyor. Alanda yaptığımız araştırmalara göre, fay diye verilen kırıkların fay olmadığı, yanal yarılmalar ve heyelan çatlakları olduğunu tespit ettik. Bu sebeple fay, Van Gölü'nün tabanında olabilir. Kurum olarak karada fay hattını bulamayınca bugün MTA Genel Müdürlüğü olarak Van Gölü'nün doğu yarısında fay araştırması yapma kararı aldık. Bu en kısa zamanda hayata geçecektir.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Murat Yıldız 13 yıl önce Şikayet Et
    şer olup olmadığını bile bilemeyiz. Allahın takdir ettiği şeylerden neyi murad ettiğini insan aklı bilemez.ayette ne der Allahu teala:sizin hayır bildikleriniz sizin için şer sizin şer bildikleriniz hayır olabilir.Peygamberimizin başına gelen olaylar çok üzücüdür. Peşpeşe çocukları ölmüş, hatta küçük oğlu ibrahimin ölümüne o derece üzülmüştür ki " ey dağ, bana olan sana olsaydı yıkılırdın" buyurmuştur. Aynı peygamber, köyün delileri ve çocukları tarafından öylesine taşlanmıştır ki ayakkabıları kanla dolmuştur.Bu felaketlere uğrayan bir insan, Allahın "ey habibim sen olmasaydın bu alemleri yaratmazdım" dediği bir kişidir.Allahü teala haşa bu felaketleri kendisine takdir ederken peygamberimizi cezalandırmak mı istedi?O bakımdan "deprem oldu, hakettiler" şeklindeki cahilliklerden uzak durmak gerekir.Belki de Allahu Teala Van halkını sevdiği için böylesini uygun gördü.
    Cevapla
  • emrah 13 yıl önce Şikayet Et
    Her şerde bir hayır vardır. bence bu şerde bir hayır var.tsk polis ve devletin diğer kolları gerekeni yaparsa bu barış için büyük bir adım olabilir.çünkü dost zor günde belli olur.artık ordaki halk pkk kck dan fayda gelmeyeceğini anlar.hepsi olmasa bile bir bölümü bunu anlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Galler etten duvar ördü! Türkiye, Uluslar Ligi'nde play-off'u garantiledi
Dünyada gündem olan iddia! İran'da Elon Musk şaşkınlığı! Açıklama geldi