Avrupa'nın en genç ülkesi Türkiye

Dünya Bankası verilerine göre Türkiye Avrupa'nın en genç nüfuslu ülkesi..

Avrupa'nın en genç ülkesi Türkiye
Avrupa'nın en genç ülkesi Türkiye
GİRİŞ 28.10.2012 02:11 GÜNCELLEME 28.10.2012 04:57
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye, Dünya Bankası verilerine göre 192 ülkenin neredeyse 100'ünden daha yaşlı nüfusa sahip olmasına karşın, yüzde 6'lık yaşlı nüfus oranıyla ''Avrupa'nın en genç nüfuslu'' ülkesi konumunda bulunuyor.

Araştırmaya dahil 192 ülke içinde, yaşlı nüfus oranı yüzde 10 ve üzerinde bulunan 59 ülke bulunuyor. 59 ülke içinde 38'i Avrupa kıtası ülkelerinden oluşuyor. Bir diğer ifadeyle en fazla yaşlı nüfusu bulunan 59 ülkeden 38'i Avrupa ülkesi. Türkiye ise yüzde 6'lık yaşlı nüfusuyla Avrupa'nın en genç nüfuslu ülkesi konumunda. Nüfusu 2011 itibarıyla 73,6 milyon kişi olan Türkiye'de 65 yaş ve üzerinde yaklaşık 4 milyon 418,4 kişi yaşıyor.

Yaşlılar Kıtası
En yaşlı Avrupalı nüfusunun yüzde 21'i 65 yaş ve üzerinde kişilerden oluşan Almanya ve İtalya'da bulunuyor. Avrupa ülkelerinden Yunanistan ve İsveç'te nüfusun yüzde 19'u, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Letonya ve Portekiz'de yüzde 18'i, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Fransa, Macaristan, İspanya, İsviçre, Slovenya ve İngiltere'de ise yüzde 17'si 65 yaş ve üzerinde bulunuyor. Öte yandan Hollanda'nın yüzde 16'sı, Romanya'nın da yüzde 15'i yaşlı nüfus.

Dünya Bankası'nın 2011 yılı verilerine göre, 192 ülke içinde dünyanın en yaşlı nüfusa sahip ülkesi Japonya. 2011 yılı itibariyle 127,8 milyon nüfusu bulunan Japonya'da nüfusun yüzde 23'ü yaşlı (65 yaş ve üstü) iken, 81,7 milyonluk Almanya ve 60,8 milyonluk İtalya nüfuslarının ise yüzde 21'i yaşlı. Dünyanın en yaşlı dördüncü ülkesi 9,5 milyonluk İsveç ve 11,3 milyonluk Yunanistan'da ise nüfusun yüzde 19'u 65 yaş ve üzerinde bulunuyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'in 1 milyar 344,1 milyonluk nüfusunun yüzde 8'i (107,5 milyon kişi), ikinci sıradaki Hindistan'ın 1 milyar 241,5 milyonluk nüfusunun yüzde 5'i (62 milyon), üçüncü sıradaki ABD'nin 311,6 milyonluk nüfusunun yüzde 13'ü (40,5 milyon) yaşlılardan oluşuyor.

Orta Yaşlılar Ülkesi
Dünyanın oransal olarak en az yaşlı ülkesi ise yüzde 1'lik yaşlı nüfusla Katar... Katar'ı, yüzde 2 yaşlı nüfusları ile Afganistan, Angola, Bahreyn, Burkina Faso, Kuveyt, Mali, Nijer, Senegal, Sierra Leone takip ediyor.Oransal olarak en fazla yaşlıyı barındıran Japonya'da, nüfusun sadece yüzde 13'ü 0-14 yaş grubundayken, Nijer'de yüzde 49, Uganda'da yüzde 48, Mali'de ise yüzde 47'yi buluyor. Türkiye'de ise 0-14 yaş grubunun genel nüfusa oranı yüzde 26 düzeyinde bulunuyor.

KAYNAK: TRT
YORUMLAR 6
  • Mustafa 12 yıl önce Şikayet Et
    batı toplumu. batı ülkelerinde yaşayan insanlar zannedildiği kadar mutlu değildir.hastaneler stres ve depresyon gibi nedenlerle tedavi gören insanlarla doludur. intihar olayları çok sık görülür. örneği her yıl 70 bin almanın intihar etmektedir. norveç'te intihar vakıalarının önüne geçmek için maneviyat bakanlığı kurulduğunu duymuştum birkaç yıl önce.aile kurumu çökmüştür boşama oranla yüzde 40-50 civarıdır. böyle bir toplumun mutlu olduğu iddia edilemez.yüce yaradana sırtını dönerek sadece dünyevi zevklerle mutlu olmak mümkün mü? bence değil haz ile mutluluğu karıştırıldığı kanaatindeyim.haz nefse hitap eder mutluluk ruha. gerçek mutluluğu elde etmek için önce rabbini bileceksin.sora da sevgi dolu bir ailede yaşamanın kıymetini.batı bu ikisini de kaybetmiş durumda.ne yazık ki işin kötü tarafı bizde aynı bataklığa sürükleniyoruz.o yüzde insanlar madde medeniyetinin sahte mutluluğuna aldanmamalı
    Cevapla
  • ufuk ünal 12 yıl önce Şikayet Et
    yazık. bu övünülecek değil utanılacak bir haber. yaşlıları en erken ölen milletiz. adamların yaşlıları sağlıklı oldukları için uzun yaşıyor.bizde 60 dedinmi abbas yolcu.
    Cevapla
  • nef arkeder 12 yıl önce Şikayet Et
    mad ! em öyle !!!. söyle avrupadaki imanlı vatandaşlarına hepsi türkiyeye cennet vatanlarına dönsünler !
    Cevapla
  • mad maxx 12 yıl önce Şikayet Et
    oley gercekten sevin.. insan yazmadan dusunmeli.sicak iklimlere insanlar cabuk yaslanir.soguk iklimlerde yani avrupanin bircok ulkesinde gunes gormedikleri icin insanlar yaslanmaz.70-80 yasida yaris bisikletlerine binenleri gorebilirsiniz.nef denen arkadas biraz daha araastir.he avrupada 65 yasindan sonra dedigini yapan yuzde 5 gecmez.genelde sabahtan aksama kadar evlerinde oturur sadaece bira almak ve alisveris icin disari cikar olumu bekler senin dedigin gibi mutluda degillerdir cunki imanlari olmayan yaslilar mutlu olamaz ama bizin cennet vatanimizin insani oylemi en ufak seyle mutlu olmasin bilir.sevinir .cunki bilir elbek gunus banada dogacak.alllah cc bizide cennetine alacak.
    Cevapla
  • nef arkeder 12 yıl önce Şikayet Et
    oley! avrupanın en genç nüfusu bizde sevinelim !!!. mi acaba ???türkiyede çalışma şartları, hayat, geçim derdi okadar ağır ki adam 60 ına gelmeden hakkın rahmetine kavusuyor.ama avrupa da öylemi.insan insan gibi yaşar.65 inde emekli de olsa giyer kot pantolonunu takar karısını koluna diğer koluna bavulunu ister gemi seyehati ister ispanya adalarında bi villa yaşayıp mutlu mutlu hayatını sürdürür..içinde yaşam sevinci vardır.dört elle sarılmıştır sevdiği mutlu olduğu hayata,acaba ,ömründe bir kere olsun biriyle tartışma yaşamışmıdır ?türkiye ?! hiç söyliyecek bişey bulamıyorum.cennet vatan !ızdıraplar acılar ülkesi her bakımdan. gelde 60 ına kadar yaşamak iste !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cohen'dan "Filistin devleti Arap topraklarında kurulsun" önerisi
Erdoğan'dan Trump'ın Gazze planına tepki! 'Konuşmaya değer değil'