Hatay

Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında bulunan gizemli yapı merak uyandırdı

11:02 18 Kasım 2024 1 Yorum Var
Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında bulunan gizemli yapı merak uyandırdı

Hatay'da devam eden enkaz kaldırma çalışmaları sırasında yerin yaklaşık 5 metre derinliğinde ibadethane olarak kullanıldığı tahmin edilen bir yapı bulundu.

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentte enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, yer altında gizli kalmış tarihi yapılar da günyüzüne çıkarılıyor.  

Alınan bilgiye göre, yapılan enkaz kaldırma çalışmaları sırasında Antakya ilçesi Ulucami Mahallesi'nde 2 katlı ahşap evlerin bulunduğu bölgede eski döneme ait olduğu tahmin edilen tarihi yapılar bulundu. 

YERİN 5 METRE ALTINDA ÇIKTI 

Yerin yaklaşık 5 metre altında bulunan ve merdiven yardımıyla inilen yapının "Şapel" olarak adlandırılan Hristiyanların ibadethanesi olduğu düşünülüyor.

Bölgede yürütülecek çalışmalar ile günyüzüne çıkan tarihi yapıların turizme kazandırılması bekleniliyor.

 

"BU TARİHİ YAPI SANKİ YENİ YAPILMIŞ GİBİ"

Tarih meraklısı Kemal Korkmaz, kentin tarihi yapısına ve medeniyetler şehri olduğuna dikkat çekerek, "Ben gezmeyi severim. Ben böyle tarihi yapıları keşfetmeyi severim. Burayı internette gördüm. Araştırdım ve nerede olduğunu buldum. Bulduğum gibi geldim ve harika yapıyı gördüm. Tarihi yapı çok güzel bir yer. Bu tarihi yapı sanki yeni yapılmış gibi duruyor. Depremden önce burada binalar vardı. Depremde binalar yıkıldı. Binaların enkazı kaldırıldıktan sonra altında bu tarihi yapı çıktı. Hatay'ın her yerinde tarihi yapılar ve eserler var. Bu yapılar keşfedilmeyi bekliyor. Umarım korunmaya alındıktan sonra turizme kazandırılır. Bu tarihi yapı çok sağlam duruyor sanki yeni yapılmış gibi görünüyor. Bu yapı yerin 6 metre altında duruyor." ifadelerini kullandı. 

 

"EVLERİN ÜZERİNE EVLER KURULMUŞ"

Deprem öncesi bölgede 2 katlı evler bulunduğunu ifade eden Gül Çakan, "Bu yapının üstünde burada oturan insanlar ve evler vardı. Burası tarihi yapıya benziyor. Burada daha önceden çok depremler yaşandı. Bu tarihi yapıda görüldüğü gibi evlerin üzerine evler kurulmuş. Buranın altından eski evler ve taş yapılar çıkıyor. Tek burası değil, şehrin her tarafında tarihi yapılar vardır. Burada en fazla 2 katlı evler vardı ve büyük binalar yoktu. Özellikle tarihi yapılar sadece bu bölgelerde var. Büyük binaların altında çıkmazlar eski Antakya'nın olduğu yerlerde çıkar." dedi.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • Lobi 1 saat önce Şikayet Et
    Tüm Antakya bir arkeoloji parkı yapılsa Pompeji'yi geçer, dünyanın incisi olur.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.