Bu taş elmasın en büyük rakibi! Öyle değerli ki tasarımcısı bile sattığı taşı pişman olup servet ödeyerek geri aldı
Değerli taşlar deyince çoğu kişinin aklına elmas gelebilir. Birden fazla türü bulunan elmas, az bilinen bir türle yıllardır kıyasıya rekabet ediyor. Bahsi geçen taş öyle değerli ki, tasarımcısını dahi pişman etmiş. Bazı türleri renksiz statüde değerlendirilen bu taşın karat fiyatı ise dudak uçuklatıyor.
Dünyanın en değerli taşları listesinde mavi elmas birinci sırada yer almaktadır. Öyle ki bu taşın bir karatı 3,93 milyon dolara tekabül ediyor. Ancak öyle bir taş var ki yıllardır elmasla rekabet içerisinde.
Yüzyıllardır saraylara, konaklara; padişahlara ve imparatorlara sunulan bu taş, değerini hiç kaybetmedi. Aksine sürekli olarak değerine değer kattı.
Zümrüt, yakut ve pembe elmastan dahi değerli olan bu taş, pek bilinmese de birinci sıradaki mavi elmasın en dişli rakibi sayılıyor.
Fransa'nın tarihi denizcilerinden Jacques Cartier'in keşfettiği ve 'Jadeit' adını verdiği bu taş, günümüz Türkiye'sinde yaygın olarak 'Yeşim Taşı' diye adlandırılmaktadır.
Bu taş her ne kadar yeşil rengiyle özdeşleştiyse de birçok rengi bulunmaktadır. Ancak karatı milyonlarca dolar olan bu taşın en büyük özelliği ise renksiz türe de sahip olmasıdır.
Myanmar'da çıkarılıp Hindistan ve Çin havzalarında işlenen; daha sonra Avrupa ve ABD'ye satılan Jadeit Taşı, çok değerli olmasından ötürü kısıtlı sayıda alıcı buluyor.
O alıcılardan biri de ABD'nin ünlü sosyetelerinden Barbara Hutton'du. Ailesinden kalan büyük mirası sanata ve hayır işlerine vakfeden Hutton, en pahalı mücevher olarak da görülen jadeit kolyesini satın almıştı.
Gel zaman git zaman bu yapıt Barbara Hutton ile özdeşleşmeye başlamış ve ABD'nin ünlü gazetelerinde kolyeyle olan fotoğraflarına yer verilmişti. Öyle ki taşın adı da artık Jadeit Kolye değil, 'Hutton-Mdvani' olmuştu.
2014 yılına kadar Barbara Hutton'un mirasçılarının koruyup kolladığı Hutton-Mdvani adlı kolye, 2014'te tam 27,44 milyon dolara satıldı. Kolyeyi ise ilk tasarımcısı Cartier Ailesi satın aldı.
-
İsimsiz 1 yıl önce Şikayet EtYeşim taşı ya da jadeit Türkiye de de çıkıyor.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Adamın Birisi 2 yıl önce Şikayet EtMateryalistik Maddeden Medet Ummak Olmuyur mu ?Beğen Toplam 2 beğeni
-
misafir 2 yıl önce Şikayet EtAlakasız,kadınlar güzel,takılar da onları süslüyor bu kadar...Beğen Toplam 2 beğeni
-
Ahmet 61 2 yıl önce Şikayet EtYahu hala anlamıs degilim Allah tası yahu yok elmas yok yakut milleti kazıklıyirlar diye düşünüyorumBeğen Toplam 7 beğeni
-
cesaret 2 yıl önce Şikayet EtÇok değerli dediğiniz taşlar takı olarak kullanmaktan başka ne işe yarar. Deniz kenarlarında bolca takı yapılacak güzel taşlar bulabilirsiniz paranız boşa gitmez. Emperyalist güçlerin değer verdiği taşlarla süslenmenyin kendi bulduğunuz güzelliklerle süslenin paraya gerek kalmazBeğen Toplam 80 beğeni
-
Taş Bilgisi 2 yıl önce Şikayet EtNe işe yarar demişsiniz mesela bu jade (yada taşı veya yeşim taşı)Türk taşıdır yağmur yağdırmak sel şimşek yıldırım gibi doğa olayları meydana getirmek,savaşlarda düşmanı mağlup etmek için Türkler tarafından kullanılmıştır. Belgelerle ispatlıdır. En son Osmanlı Rus savaşlarında rus ordusu icindeki Türkler tarafından kullanılmış ve Osmanlı orduları mağlup edilmiştir.Değerli taşların birçok özelliği vardır alelade taşların bilinen özellikleri yoktur. O yüzden bazı taşlar yüksek paralara alınır ve satılır. Burada maksat sadece süslenmek değildir.Beğen Toplam 9 beğeni
-
Fatih Ahmet 2 yıl önce Şikayet Etbiz erkekler için bu böyle de. kadın beyni farklı çalışıyor.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Hoca Nasrettin 2 yıl önce Şikayet EtKadınların bu güzellik sevdasını anlamış değilim. Güzellik kadındaysa takıya süse ne gerek var. Yok keramet takıyla süste ise neden kadınlara takın ne güzelsin yerine ne çirkinmiş takılarda olmasa yüzüne bakılmaz diyemiyoruz.Beğen Toplam 9 beğeni