Bu sırtlan bir ilimizde görüntülendi

Nesli tehlike altındaki çizgili sırtlan, yarı çöl ikliminin yaşandığı Şanlıurfa bozkırlarında, 7 yıl süren çalışmalar sonucu gözlendi.

Bu sırtlan bir ilimizde görüntülendi
Bu sırtlan bir ilimizde görüntülendi
GİRİŞ 14.04.2013 14:34 GÜNCELLEME 14.04.2013 18:09
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

BM Küçük Destek Programı (SGP) desteğiyle yürütülen "Bozkır da Güzeldir" projesi kapsamında, Doğa Derneği ile Doğa Kültür ve Yaşam Derneği üyeleri, çizgili sırtlanı doğal ortamında görüntüledi.

Bölgede 7 yıl süren çalışmalar sonucunda yuvaları tespit edilen çizgili sırtlan, bozkır ve kayalık alanlarda yaşıyor ve aslanlara kafa tutan ender canlılar arasında bulunuyor.

Urfa bozkırlarında çöl varanı, çizgili sırtlan gibi nesli tehlike altındaki canlıların doğal yaşam alanlarında görüntülenmesi, bu türlerin korunmasına yönelik umutları artırıyor.

KÖYLÜLERLE TEK TEK GÖRÜŞÜLDÜ

Doğa Derneği üyesi Turan Çetin yaptığı açıklamada, çizgili sırtlanları korumak için muhtarlar, köy imamları ve köylülerle görüştüklerini, türün doğadaki önemini ve neslinin tehlike altında olduğunu anlattıklarını söyledi.

Köy okullarında eğitim çalışmaları düzenleyerek, öğrencilere çizgili sırtlan ve diğer önemli türler hakkında bilgiler verdiklerini belirten Çetin, şöyle konuştu:

"Çizgili sırtları, yaşam yerlerinde, uzun ve zorlu koşullarda gözlemledik. Bu türün görüntülenmesi ve korunmasına bölgedeki yerel halk büyük destek sağlıyor. Hatta bazı köylüler Doğa Derneği gönüllüsü olarak çalışıyor. Çizgili sırtlanların yaşadığı yerle yuvalama alanlarının koruma altına alınarak, yasal statü kazanması çok önemli. Bölgemizdeki karar vericiler bu konuda destek olmalı."

ÇİZGİLİ SIRTLAN

Çizgili sırtlanın, geçmişte Güney Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da yaygın olarak yaşadığı biliniyor. Bozkır, yarı çöl sahaları ve kayalık alanlarda yaşayan çizgili sırtlanın temel besinini hayvan ölüleri oluşturuyor. Kirli açık sarı renkteki çizgili sırtlanın üzerinde siyaha yakın koyu renkli 6-10 santimetre genişliğinde şeritlerle ensesinden beline kadar sert ve dik kıllardan oluşan yele bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • furkan demir 12 yıl önce Şikayet Et
    Diri diri avını yiyorlar. Öldürme boğma falan yok o yüzden sinir olurum bu hayvana...
    Cevapla
  • hakhan 12 yıl önce Şikayet Et
    ahmet yılmaz arkadaş. doğadaki en vahşi hayvanlar olduğunu biliyorsunuzdur. şaka yaptınız herhalde. o masum bakışa aldanmayın sakın :)
    Cevapla
  • CEVAT ÖNER 12 yıl önce Şikayet Et
    dikkat ettiniz mi. soyu tükenen hep bu vahşi yırtıcılar. toynaklı hayvanlar hep hedeftir ama sayıları eksilmez. ilahi düzen olduğunu bilmesem özellikle de avını öldürmeden yiyen yırtıcı hayvanlara buğz ederdim. hala da bence aslan kaplan vb hayvanlar değil inek, koyun, tavuk, at vb hayvanlar iltifatı hak ediyorlar. not: tamamen duygusal bir yorum:)
    Cevapla
  • ahmet yılmaz 12 yıl önce Şikayet Et
    sevindirici haber. sevimli hayvan aslında
    Cevapla
  • Ümit 12 yıl önce Şikayet Et
    Diğer nam-ı Andık. Andık değil mi bu hayvan. Eskiler anlatırdı mezarları açıp kemikleri yiyen diye.Doğal yaşamları tekrar kurtarılabilir belki ülkemizde.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Vatandaş neye inanacağını şaşırdı! Felaket tellalları değil bilim konuşsun
250.000 kilometrede sorunsuz giden vites türleri...