Başbakanlık'tan 'Mors Sarah' soruşturması

Hayvanseverler, İstanbul Haliç'teki bir yunus merkezinde bulunan Sarah isimli morsun (deniz aygırı) dişleri kesilmiş fotoğraflarını Başbakanlık'a gönderince soruşturma talimatı verildi.

Başbakanlık'tan 'Mors Sarah' soruşturması
Başbakanlık'tan 'Mors Sarah' soruşturması
GİRİŞ 20.03.2011 08:41 GÜNCELLEME 20.03.2011 08:41

Yahya Bostan'ın haberi

Başbakanlık, hayvanseverlerin başvurusu üzerine harekete geçerek, İstanbul Haliç'teki Dolphinarium Yunus Gösteri Merkezi'ndeki Sarah isimli mors için soruşturma talimatı verdi. Bini aşkın hayvansever Dolphinarium'da bulunan Sarah isimli morsun kanlı ve dişleri kesilmiş fotoğraflarını Başbakanlık'a göndererek yardım istedi. Başvurularda Sarah'ın dişlerinin söküldüğü, hayvanları koruma yasasının ihlal edildiği, Sarah'a eziyet edildiği, Sarah'la aynı havuzda engelli çocukların da yüzdürüldüğü ve çocukların virüs transferi tehlikesiyle karşı karşıya olduğu iddia edildi.

Sarah'la ilgili fotoğraflarla belgelenen şu iddialar dile getirildi:

TEKMELEDİLER: 17 Şubat 2011'de İstanbul'da bir yunus gösteri merkezinde, Deniz Memelileri Koruma Derneği Pro Wal Başkanı Andreas Morlok, Sarah adındaki morsun yaralar içinde ve hijyenden uzak bir ortamda gösteri yapmaya zorlandığını, bu esnada bir çocuk tarafından tekmelendiğini yazdı, iddialarını video ve fotoğraflarla belgeledi.

DİŞLERİ SÖKÜLDÜ: Mors, dişleri sökülmüş halde yaşıyor. Morsun, yalnızca gösteri ve güvenlik amaçlı dişlerinin sökülmesi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası'nın 8. maddesinin ihlali anlamına geliyor.

KANCALI SOPA: Morsun üzerinde çok sayıda kanlı yara bulunuyor. Morsun, fil gibi sirklerde gösteri yapmaya zorlanan iri hayvanların eğitimi için kullanıldığı bilinen kancalı sopalar ile dövülme ihtimali acil olarak incelenmelidir.

ENGELLİ RİSK ALTINDA: Açık ve kanlı yaraları olan bu hayvana, tesiste çocuklar sarılarak fotoğraf çektiriyor. Morsun yaşadığı havuzda yunuslarla yüzme ve dalış programları içerisinde insanlar da bulunuyor. Yunus terapisi programında engelli çocuklar da havuza girerek sağlıklarını riske atıyor. Açık yarası olan bir yabani hayvan ile insanlar arasında oluşabilecek virüs transferi, ticari çıkarlar doğrultusunda ihmal ediliyor. Başbakanlık, başvuruları ve iddiaları inceledi, konunun soruşturulması gerektiğini kararlaştırarak, 15 Mart Salı günü Çevre ve orman Bakanlığı'na talimat verdi.

Uluslararası Bern Sözleşmesi'ne aykırı

Yunus, mors gibi yaban hayvanlarının esaret altında tutulması ve ticari amaçlarla kullanılması, ülkemizin de taraf olduğu uluslararası Bern Sözleşmesi gereğince yasak.

SABAH

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Saadet Partisi'nin yeni genel başkanı belli oldu!
Dünyanın en tehlikeli 20 şehri! Hayatta kalmanın en zor olduğu yer