Sanıkla ceza pazarlığı geliyor!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yargıyı hızlandıracak 3 ayrı paketi TBMM’ye sunacaklarını açıkladı.

Sanıkla ceza pazarlığı geliyor!
Sanıkla ceza pazarlığı geliyor!
GİRİŞ 22.04.2016 07:58 GÜNCELLEME 22.04.2016 07:58

Paketlerle getirilecek düzenlemeler arasında, Türk yargı sistemine ilk kez girecek mekanizmalar da bulunuyor. Buna göre, ABD’de olduğu gibi, “itiraf gibi yöntemlerle cezada pazarlık” sistemi getirilecek. Uzlaşma yerine uzlaştırma ve iş davalarında “arabuluculuk” yöntemi işletilecek.

Bozdağ, “Devrim niteliğinde” dediği düzenlemeler hakkında bilgi verirken şöyle konuştu:

ÖN ÖDEME: Ceza yargılamasında ön ödemenin kapsamına giren suçları 3 aydan 6 aya çıkaracağız. 6 ayın dışında da bazı suçları ön ödeme kapsamına almak suretiyle, esasında hükmün açıklanmasının geri bırakılması, erteleme, paraya çevirme gibi sınırların içerisinde olan ve ceza alsa dahi ilk defasında hapse girmesi mümkün olmayan konuları ön ödeme kapsamında, daha mahkemeye taşımadan konuyu çözmeyi ve bir kararla neticelendirmeyi hedefliyoruz. Bu, ciddi anlamda bir iş yükü azalmasına yol açacaktır.

UZLAŞTIRMA: Şu anda uzlaşma olarak ceza muhakemesinde yer alan müessesenin adını uzlaştırma olarak değiştiriyoruz, uzlaştırma kapsamına giren suçları artırıyoruz.

CEZADA PAZARLIK: Basit yargılama usulünü de hukuk sistemimizin içine taşımaya karar verdik. Bazıları buna “Cezada pazarlık” diyor, bazıları “Suçun itirafı üzerine kişinin lehine sonuçlar doğurması” diyor. Anlamı ne olursa olsun böyle bir müessesenin Türk hukuk sistemi içerisine taşınması son derece önemli, tarihi olduğuna inanıyorum. Şu anda çok dar bir alana taşıyacağız; kamuoyunun bilmesi bakımından söylüyorum. “Pazarlık yapılarak bütün suçlarda bu noktaya gidiliyor” gibi bir yaklaşımımız yok. Son derece etkili olacak suç tipleri bakımından biz bunu düşünüyoruz. Uygulamanın başarılı olması halinde de zaman içerisinde kapsam genişletilmesine gidilecektir.

ÖNCE ARABULUCULUK: İş uyuşmazlıkları şu anda yargıda çok ciddi bir yük durumundadır. Bunların çoğu esasında uzlaştırma marifetiyle çözülebilecek konular. Hukukta bildiğiniz gibi arabuluculuk müessesemiz var. Arabuluculuk müessesemiz de başlangıçta çok tepkilerle karşılandı ama şimdi arabuluculuğun yaygınlaştırılması konusunda çok ciddi öneriler var, çok ciddi projeler var. Her kesimden, bunun sağlanması isteniyor. Bunun için iş uyuşmazlıklarının neredeyse tamamına yakınının yargıya gelmeden önce arabulucu marifetiyle çözümüne imkân veren bir adımı da atma kararı aldık.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Google'ın algoritma değişikliğine yakın takip! "Gerekirse konunun üzerine gideceğiz"
Gol krallığı yarışında zirve kızıştı! Immobile'nin koltuğu sallantıda