Anayasa'da masadan kalkana ağır fatura
Hukukçular Derneği tarafından Varyans Araştırma ve Danışmanlık şirketine yaptırılan 'Türkiye Kamuoyunun Anayasa Yapım Sürecine Bakışı Araştırması'nda siyasi partilere önemli uyarı geldi.
Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme ve Geliştirme Derneği'nin desteğiyle Varyans Araştırma ve Danışmanlık şirketinin 26 ilde 5068 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen Anayasa Süresine Bakış Araştırması, kamuoyunun Anayasa talebini, Anayasanın olmazsa olmazlarının neler olduğu, sürecin başarısına yönelik algısı, Anadilde eğitim, vatandaşlık tanımı, Anayasal organların meşruiyet kaynağı vb. konularda önemli ipuçları verdi.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e, Başbakan Erdoğan'a, siyasi parti genel başkanlarına ve milletvekillerine sunulan araştırmanın dikkat çekici bulgularından biri, seçmenin gerekli özveriyi yapmadığını düşündüğü siyasi partiye bir fatura çıkaracağını belirten bölümü.
Vatandaşlar "Anayasa yapım sürecinde yeni anayasa yapılamazsa bu konuda yeterli işbirliği yapmadığını düşündüğünüz siyası parti veya partilere yönelik oy verme tutumunuzla bir tepki verir misiniz?" sorununa Katılımcıların yüzde 31.3'ü 'Evet' cevabı verdi:
*Cevap vermeyenler dağıtılmıştır
Parti seçmenleri bağlamında bakıldığında AK Parti seçmeninin yüzde 31,5'i, CHP seçmeninin yüzde 24,2'si, MHP seçmeninin yüzde 25,9'u, BDP seçmeninin %50,5'i kendi partilerinin masadan kalkması durumunda oy tercihini gözden geçireceğini belirttiği görüldü.
"Bu süreçte yeni anayasa yapılamazsa, yeterli işbirliği yapmadığını düşündüğünüz bir siyası parti veya partilere yönelik oy verme tutumunuzda bir tepki verir misiniz?" sorusuna verilen cevaplarda vatandaşın tavrını ortaya koydu.
SEÇMEN UZLAŞILAMAYAN MADDELERDE TERCİHİN KENDİSİNE BIRAKILMASINI İSTİYOR
Uzlaşma sağlanamaması durumunda nasıl bir yol izlenmeli sorusuna ankete katılanların yüzde 55,5'i uzlaşılan maddelerin tek metinde, uzlaşılmayan maddelerin alternatifleriyle birlikte referanduma sunulmasını istedi.
İşte 'yeni anayasa yapımı konusunda uzlaşma sağlanamaması durumunda nasıl bir yol izlenmeli?' sorusuna verilen cevaplardan çıkan oran:
Araştırmaya katılanların tercihleri, Yeni Anayasada 'Hakimiyetin kayıtsız şartsız milletin olması ve insan hak ve hürriyetlerinin teminat altına alınması konusunu en yüksek oranda önemde gördüklerini de ortaya koydu:
A |
Yüksek Standartlı Bir Demokrasinin Kurumsallaşmasını Sağlamalı |
B |
İnsan Hak Ve Hürriyetlerini Teminat Altına Almalı |
C |
Devlet Yapılanması Evrensel Hukuk Normlarına Dayanmalı |
D |
Düşünce Ve Fikir Hürriyetinin Önündeki Tüm Engelleri Kaldırmalı |
E |
Din Ve Devlet İlişkileri İle İlgili Sorunlar Çözülmeli |
F |
Laiklik İlkesi, En Geniş Anlamıyla Özgürlükçü Bir Şekilde Tanımlanmalı |
G |
Kürt Sorununun Çözümüne Katkı Sağlamalı |
H |
Toplumsal Çeşitlilik Ve Çoğulculuğun Önündeki Engeller Kaldırılmalı |
I |
Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir İlkesi Tam Olarak Hayata Geçmeli |
ANAYASA YAPIMININ ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL
Yapılan araştırmaya göre katılımcıların yüzde 45.7 gibi önemli bir çoğunluğu Türkiye'de yeni bir anayasa yapım sürecinin önündeki en büyük engelin "siyasi partilerin anlaşamaması" olduğunu düşünüyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 16.9'u bu engelin terör sorunu olduğunu, yüzde 15'i ise Kürt sorunu olduğunu ifade ettiği görülüyor.
'Sizce Türkiye'de yeni bir anayasa yapım sürecinin önündeki en büyük engel ne olabilir?' sorusuna verilen cevaplar böyle bir tablonun çıkmasına sebep oldu:
Yaptıkları araştırmayla ilgili değerlendirme yapan Varyans Araştırma Danışmanlık şirketi direktörü Recep Sazkaya, toplumda oluşan Yeni Anayasa beklentisine dikkat çekti. Sazkaya, Anayasa yapım sürecinde toplumun büyük bir beklenti içerisinde olduğunu, siyasi partilerin uzun yıllardır yeni anayasa konusunda halka vaatte bulunduğunu, özellikle kısmi Anayasa Değişiklik referandumundan sonra ve seçim sürecinde bütün partilerin bu konuda irade beyanında bulunduğunu, şimdi de kamuoyunun siyaset kurumundan bu talebin yerine getirilmesini beklediğine dikkat çekti.
Araştırmada egemenlik konusunda vatandaşın ortak istememekte, anayasal organların meşruiyetlerini halktan almalarına yönelik güçlü bir irade ortaya koymakta olduğunu belirten Sazkaya, "araştırma kapsamında sorulan çeşitli sorularda insan hak ve hürriyetleri, adalet, eşitlik ve demokratik standartlar konusunda kamuoyunda güçlü beklenti devam etmektedir" yorumunda bulundu.
-
orhan koksal 11 yıl önce Şikayet EtVatandaşa sorun birde?. PKK lıların desteği ile çıkacak anayasa çıkmasın. Bu anayasada TÜRK kim tanımı var mı? TÜRK kelimesi kaç kere geçiyor? TÜRKİYE'li tanımı ile TÜRK lük kavramını sulandırmaya kimse çalışmasın. PKK lıların isteklerine göz yuman, onların isteklerine hizmet eden hiç bir şeyi istemiyorum. Böyle bir anayasada kendime ait hiç bir şey görmüyorum. Basın yolu ile yönlendirme yapılıyor. Neymiş masadan kalkana ağır fatura varmış. Kime sordun, vatandaşa sordun mu?Beğen Toplam 8 beğeni
-
Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Etağzınızdan birde iyi ve hayırlı kelam çıksın ya !. millete karşı olmakta chp yide geçtiniz yani.! sürüden ayrılanı kurt yer .!Beğen