Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Kışanak'tan açıklama

Reyhanlı'daki yaşanan ve ölü sayısı sürekli artan patlamalarla ilgili Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Kışanak'tan açıklama geldi. Muhalefet, vatandaşa sağduyu çağrısında bulunurken hükümetten failleri ortaya çıkarmasını istedi.

Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Kışanak'tan açıklama
Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Kışanak'tan açıklama
GİRİŞ 11.05.2013 19:01 GÜNCELLEME 11.05.2013 21:35
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalara ilişkin, "Dün bütün koşullarda birliğimizi ve beraberliğimizi nasıl koruduysak, bugün de bazı sorumsuz, bozguncu tutum ve arayışlara rağmen dimdik ayakta durarak, dayanışma içinde bu olayların da üstesinden geleceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Reyhanlı'da yaşananlardan derin bir üzüntü ve kaygı duyduğunu belirterek, hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine, yakınlarına ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

"Toplumu derinden sarsan ve hepimizin yüreğini dağlayan bu insanlık dışı saldırıyı şiddetle kınıyorum ve lanetliyorum" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, Başta Reyhanlı ve Hatay'da yaşayan vatandaşlar olmak üzere tüm halkı soğukkanlı olmaya davet etti.

CHP'nin Reyhanlılılara yönelik saldırıyı, patlamaları yerinde inceleyeceğini, resmi açıklamaları da dikkate alarak değerlendireceğini bildiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Hükümeti elindeki güç ve imkanların tamamını kullanarak bu saldırıyı bütün yönleriyle en kısa zamanda aydınlatmaya ve halkımızın güven ve huzuru için, iç ve dış politikalarını gözden geçirerek gereken bütün önlemleri almaya, bu önlemleri derhal hayata geçirmeye çağırıyorum.

Hiç kuşku yok ki Türkiye büyük ve güçlü bir ülke, halkımız vakur ve dirençlidir. Dün bütün koşullarda birliğimizi ve beraberliğimizi nasıl koruduysak, bugün de bazı sorumsuz, bozguncu tutum ve arayışlara rağmen dimdik ayakta durarak, dayanışma içinde bu olayların da üstesinden geleceğiz."

Manisa ve Bandırma programını iptal etti

CHP Basın Biriminden yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun patlamalar nedeniyle yarın Manisa ve Bandırma'ya yapacağı gezileri iptal ettiği bildirildi.

Kılıçdaroğlu'nun, Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap başkanlığında bir heyet görevlendirerek Reyhanlı'ya gönderdiği belirtilen açıklamada, heyette Hatay'dan sorumlu PM üyesi Halit Toraman ile Milletvekili Aşkın Türeli'nin de yer aldığı kaydedildi.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'i telefonla arayan Kılıçdaroğlu'nun patlamalar hakkında bilgi aldığı ifade edildi.

MHP lideri Bahçeli Türkiye tehdit altında 

Bahçeli, yazılı açıklamasında, ülkenin, AK Parti ile belirsizliğin, bilinmezliğin ve bunalımın her türüne sahne olduğunu ileri sürerek, kontrolsüz gelişmelerin peşi sıra cereyan ettiğini, özellikle de sınır güvenliğinin alt üst olduğunu iddia etti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Gerek bölücü terör örgütü militanlarının sözde geri çekilmesi sürecinde yaşanan pespayelikler gerekse de Suriye politikasından kaynaklanan yanlış ve ihmaller sınırlarımızı anlamsızlığa ve şaibelere terk etmiş bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

"Bir tarafta eli silahlı ve kanlı PKK militanları sınırlarımızda at koştururken, diğer yanda Suriye menşeli provokasyon ve saldırılar gittikçe artış göstermektedir" iddiasında bulunan Bahçeli, Türkiye'nin ağır bir sürece kıstırıldığını ve hareketsiz bırakıldığını öne sürdü.

Reyhanlı'daki patlamaların sınırlardaki vahşetin, kaos dalgasının ve sancılı hadiselerin seyri bakımından ibretlik bir vaka olduğunu savunan Bahçeli, olaylarda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara da acil şifa diledi.

Olayın faillerinin ve azmettiricilerinin acilen tespit edilmesi, benzeri hadiselerin tekrarlanmaması için de tüm tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğine vurgulayan Bahçeli, "11 Şubat 2013 günü, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yaşanan bombalı saldırıdan sonra şimdi de bu olayın vuku bulması sınır hattımızın tesadüflere, saldırganların keyfine bırakıldığına dair çok güçlü bir karine teşkil etmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Bahçeli, şunları kaydetti:

"Suriye'den gelen sığınmacıların neden olduğu olayların ve taraf oldukları anlaşmazlıkların hacminde gözle görülür bir yükseliş söz konusudur. Nitekim sınır il ve ilçelerimizdeki gerginlik hızla tırmanmakta, kavga ve şiddet ortamı her geçen gün genişlemektedir. Hükümetin, küresel hesap ve planların hizmetine olacak şekilde tercih ettiği Suriye politikası vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini zedelemekte, hırpalamakta ve heba etmektedir. Başbakan Erdoğan'ın, Esad'a yönelik nefret söylemi, Şam yönetimini hedefine alan tahrikleri ülkemize saldırı ve kışkırtma olarak geri dönmektedir. Tüm gelişmeler göstermiştir ki Türkiye, sınırlarından kaynaklanan çok ciddi bir tehdidin altındadır. Ayrıca Suriyeli muhaliflere verilen imtiyazlar, yapılan yardımlar ve sağlanan destekler komşu coğrafyalardaki yangının sınırlarımıza doğru yayılmasına müsait bir zemin açmıştır. Başbakan Erdoğan'ın Suriye'yi kapsamına alan savaş dili, ABD'nin dikkatini çekmek maksadıyla uçuşa yasak bölge oluşturma teklifi ve Şam yönetimine gözdağı veren konuşmaları ülkemizi kirli ve kanlı bir girdaba sevk etmiştir."

BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak:"Bir an önce bu patlamanın arkasında nevarsa bulunup açığa çıkartılmalıdır"

 BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamalara ilişkin, "Bir an önce bu patlamanın arkasında ne varsa bulunup açığa çıkartılmalıdır" dedi.

Kışanak, Adıyaman Cem Evi'nde sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, olayın çok büyük acı ve üzüntü kaynağı olduğunu söyledi.

Olayın kaygılarını artırdığını ifade eden Kışanak, şöyle konuştu:

"Tüm halkımıza, tüm Reyhanlı halkına başsağlığı diliyorum. Doğrusu böylesine büyük bir acı karşısında söyleyecek söz bulma konusunda zorlanıyoruz fakat özellikle şunun altını çizmek istiyoruz ki bir an önce bu patlamanın arkasında ne varsa bulunup açığa çıkartılmalıdır. Bu, bir saldırı mıdır, bir provokasyon mudur, kimler tarafından yapılmıştır? Bunların mutlaka acil bir şekilde bulunup açığa çıkartılması, hükümetin ilgili bakanlıkları, halkı hızlı bir şekilde bilgilendirmesi gerekiyor.

Umuyoruz ve diliyoruz ki bu, son olsun. Umuyoruz ve diliyoruz ki sadece Türkiye'de değil, tüm Ortadoğu'da halkların barış içinde yan yana, kardeşçe yaşayabileceği bir gelecek inşa edelim."

Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak:

 Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde patlamaları gerçekleştirenlerin bulunmasını ve olayın ardındaki karanlık güçlerin bir an önce deşifre edilmesini istedi.

Kamalak, yaptığı yazılı açıklamada, saldırının zamanlama ve yer olarak manidar olduğunu belirterek, son dönemde özellikle dış politikada ortaya konan yaklaşımın, Türkiye'yi gereksiz düşmanlıkların ve terörist saldırıların hedefi haline getirdiğini ileri sürdü.

Saldırının Suriye'ye, ABD öncülüğünde bir müdahalenin tartışıldığı bir döneme denk gelmesinin düşündürücü olduğunu savunan Kamalak, "Biz Saadet Partisi olarak bu olaydaki karanlık noktaların aydınlatılması, bu hain saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunması ve olayın ardındaki karanlık güçlerin bir an önce cesurca deşifre edilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Hükümet'in emniyet ve istihbarat tedbirlerini alması gerektiğini ifade eden Kamalak, şunları kaydetti:

"Umarız ki hükümet sağduyu ve teenniyle hareket ederek, bu tür provokasyonlarla Türkiye'yi telafisi imkansız mecralara sürüklemek isteyenlerin oyununa gelmez. Bu temenniyle bir kez daha saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyor, ailelerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Milletimizin başı sağolsun"

BBP Genel Başkanı Destici:

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Reyhanlı'daki patlamalara ilişkin, "Devleti yönetenler, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, milletimizin endişelerini giderecek ve sağduyuyu hakim kılacak açıklamalar ve davranışlar sergilemeliler" ifadesini kullandı.

Destici, yaptığı yazılı açıklamada, olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

Hatay'a yaptıkları ziyaretlerde, bu tür saldırıların yaşanabileceğine dikkati çektiklerini belirten Destici, şunları kaydetti:

"Maalesef korkulan oldu ve Reyhanlı ilçesinde patlamalar meydana geldi. Aldığımız bilgilere göre, o bölgedeki ve patlamanın olduğu Reyhanlı'daki vatandaşlarımız büyük bir panik içerisinde. Devleti yönetenler, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları milletimizin endişelerini giderecek ve sağduyuyu hakim kılacak açıklamalar ve davranışlar sergilemeliler."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • YILMAZ İBRAHİMBAŞ 11 yıl önce Şikayet Et
    En basit açıklamayı bahçeli yapmış. Fikir yoksa geriye tek seçenek kalır at çamuru izi kalsın..
    Cevapla
  • caferi tayyar 11 yıl önce Şikayet Et
    Kilicdarogluna ne oldu bilen var mi. Nasil oldu da Basbakani suclamadi hayret.. Var bu isin icinde bir is..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP lideri Özgür Özel'in görmezden geldiği gerçekler! Bakın sadece son 2 yılda neler oldu?
İsrail'den skandal adım! AB'den açıklama: Tanımayacağız