28 AB ülkesi içinde en yüksek seçilme yaşı bizde!

Erdoğan'ın grup toplantısında seçilme yaşının 18'e indirileceği bilgisini vermesi kamuoyunun öncelikli gündemi oldu. Eleştirilerin ardı arkası kesilmese de AB ülkeleri arasında seçilme yaşı en yüksek ülkelerden biri hala Türkiye!

28 AB ülkesi içinde en yüksek seçilme yaşı bizde!
28 AB ülkesi içinde en yüksek seçilme yaşı bizde!
GİRİŞ 10.10.2012 15:45 GÜNCELLEME 10.10.2012 17:56
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Türkiye'de ne zaman demokrasi tartışmaları çıksa AB ülkeleri örnek gösterilir. Birçok AB ülkesinde "seçilme ve seçme yaşı" aynı iken Türkiye bu ülkeler arasında "en yüksek seçilme yaşı"na sahip ülke olarak yer alıyor... 

2006 yılında yayımladığı tabloyu yeniden köşesine taşıyan Radikal'den Altan Öymen; Türkiye'nin bu konuda ne kadar geciktiğini ortaya koydu. (Öymen'in kendisi de 1961'de göreve başlayan Kurucu Meclis'in seçilme yaşını 30'dan 25'e indirmesi ile 280 seçilmiş arasına giren 30 yaşın altındaki beş-altı üyeden biriydi.)

1980 Anayasası'nda yeniden 30 olan seçilme yaşı 2006'nın ekim ayına kadar yürürlükte kaldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2006 yılının ekim ayında konuyu Meclis gündemine getirmesinin ardından seçilme yaşı 25'e düşürüldü. Bu değişikliğe rağmen Türkiye haka seçilme yaşı en yüksek ülkeler arasında yer alıyor... 

İçinde Türkiye'nin de bulunduğu 29 ülkenin seçilme yaşı şöyle: 

Türkiye'de seçilme yaşı 2006 yılında 30'dan 25'e düşürüldü!

Türkiye'yi, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya takip ediyor. Bu 3 ülkede seçilme yaşı 25!

Fransa'da seçilme yaşı 23...

Bu ülkeyi, Belçika, Lüksemburg, İrlanda ve İngiltere takip ediyor ve seçilme yaşı 21!

Avusturya'da ise seçilme yaşı 20!

Almanya, Hollanda, Danimarka, İspanya, Portekiz, Finlandiya, İsveç, Estonya, Litvanya, Letonya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Solovenya, Macarsitan, Malta, Bulgaristan, Hırvatistan, ve Romanya'da seçilme yaşı 18!

29 ülkenin tamamında seçme (oy kullanma) yaşı ise 18!

19 Avrupa ülkesinin tamamında seçme ve seçilme hakkının kazanıldığı yaş 18!

2006'daki rakamlar bile Türkiye'nin bu konuda ne kadar geç kaldığını ortaya koyuyor... 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 26
  • zeynep yıldız 12 yıl önce Şikayet Et
    önce, ab ile her konuda eşit seviyeye gelelim, vekillik yaşını sonra konuşuruz.... evdeki 18 yaşındaki, çocuğunuza, kardeşinize, yeğeninize şöyle bir bakın önce, bırakın devletin yönetimini kendisi ile ilgili sağlıklı karar verebiliyor mu? herkes kendi 18 yaşını bir düşünsün, kavak yelleri eser o çağlarda... gençler en büyük umudumuz, ama önce biraz daha olgunlaşmaları gerek. bir çoğu elbette 50-60'lıklara taş çıkartır ama 18 de çok erken... ben bunun altında başka çapan oğlanı arıyorum (fesatım ya!) mesela şimdiki siyasilerin, zenginlerin çocukları milletvekili seçilse, askerden yırtacaklar, sonraaa 2 sene vekillik yaptıkları için kolayından emekli (hem de vekil maaşıyla) olabilecekler.
    Cevapla
  • Hasan Celal ERDOĞAN 12 yıl önce Şikayet Et
    çok biliyorsunuz sanırım. kimisi fakulte demiş kimisi daha toy demiş ama atalarımızın dediğini 'akıl yaşta değil, baştadır.' sözünü herkes unutmuş ben bu öneriyi şiddetle destekliyorum 60 yaşındaki adamın yarınından ümidi yokken ülke hakkında karar alıyor. bırakın da gençler yarınları için kendileri kararlar alsınlar.kendilerini düşünecek savunacak bi kitle sahibi olsunlar.
    Cevapla
  • halil soba 12 yıl önce Şikayet Et
    18 yaşındaki çocuk nasıl hareket eder.. yeteri kadar hayat tecrübesi,bilgi ve deneyimi olmayan insan hisleriyle hareket eder,tecrübeli ve akllı insan aklıyla hareket eder.size hepimizin yaşadığı çevremizde milyonlarca emsali olan örnek vereyim.yeteri kadar hayat tecrübesi olmayan kız veya erkek tercihleri sırasında hisleriyle hareket eder,kaşına,gözüne, boyuna,posuna,güzelliğine vurulur ve evlenir % 70 boşanmayla biter.oysa aile büyüklerinin tercihine göre evlenen çocukların % 90 ı evli kalır.sebebi ise aile büyüklerinin karar verirken,karşı tarafın ekonomik,kültür,dini yaşayış,giyim kuşam,örf adet,ahlak gibi kriterlere göre aklıyla hareket ederde ve boşanma olmaz.18 yaşındaki çocukların % 99 u aklıyla hareket edemez.şu anda bile aklı selim düşünmez kanı kaynar suriye ile çoktan savaşa girerdik.
    Cevapla
  • Ejder Ejderha 12 yıl önce Şikayet Et
    akp ustalık döneminde hep tribüne oynuyor. elle tutulur hiçbir icraat yok. askerlikle alakalı, vekillikle alakalı, dersanelerle alakalı saçma sapan girişimler. akp 3. döneminde resmen tribünlere oynuyor. böyle giderse kendileriyle birlikte ülkeyi de sıkıntıya sokacaklar.
    Cevapla
  • mevhibe inal 12 yıl önce Şikayet Et
    abarttınız.... yeterli tecrübe, analiz, karar mekanizmaları gelişmez o yaşta. milletvekilliğini bu kadar cazipleştirmenin sebebi ne?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Danimarka'dan Trump'ı çıldırtacak küfür! Avrupa Parlamentosu karıştı
Kartalkaya'da şaşkına çeviren iddia: AFAD ekiplerinden ücret istediler!