Keçeciler: Devletin provokatör ajanlarıydılar

Darbeleri Araştırma Komisyonu üç kişiyi daha dinledi. Keçeciler: "6 Eylül 1980'deki Konya mitinginde İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmayanlar devletin provokatör ajanlarıydı" dedi.

Keçeciler: Devletin provokatör ajanlarıydılar
Keçeciler: Devletin provokatör ajanlarıydılar
GİRİŞ 31.10.2012 15:15 GÜNCELLEME 31.10.2012 17:09

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat / 27 Nisan Alt Komisyonu Turhan Tayan'ı, Darbe ve Muhtıraları Araştırma 27 Mayıs/12 Mart Alt Komisyonu Ertuğrul Kürkçü'yü, Darbe ve Muhtıraları Araştırma 12 Eylül Alt Komisyonu da Mehmet Keçeciler'i dinledi.

Keçeciler: 6 Eylül 1980'deki Konya mitinginde İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmayanlar devletin provokatör ajanlarıydı

Eski Bakanlardan Mehmet Keçeciler, 12 Eylül darbesinin gerekçelerinden biri olarak gösterilen 6 Eylül 1980'deki Konya mitinginde İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmayanların ''devletin provokatör ajanları'' olduğunu belirterek, ''Bunlar hiç bulunamadı ve kim oldukları halen meçhuldür'' dedi.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren 12 Eylül Alt Komisyonu, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlığında toplanarak, eski bakanlardan Mehmet Keçeciler'i dinledi.

12 Eylül darbesi sırasında Konya Belediye Başkanı olduğunu hatırlatan Keçeciler, darbeden kısa süre önce, 30 Ağustos 1980 günü Zafer Bayramı kutlamalarının ardından dönemin Ordu Komutanı Orgeneral Bedrettin Demirel'in, dönemin Konya Valisi Lütfi Tuncel ile kendisini bir süre misafir ettiğini anlattı. Keçeciler, anarşi ve terör olaylarının nasıl önleneceğini sorduğunda, Orgeneral Demirel'in ''Şura'da karar aldık, bak göreceksin nasıl önleyeceğimizi, anarşisti bulduğumuz yerde öldüreceğiz. Onun mevzuatını da biz düzenleyeceğiz'' dediğini ifade etti.

''Paşa'nın bu sözleri ihtilal ilanı gibiydi'' diyen Keçeciler, Vali Lütfi Tuncel'in de bu görüşmenin ardından kendisinden 6 Eylül'de Konya'da yapılması planlanan Kudüs mitinginin iptal edilmesini istediğini anlattı.

2 Eylül günü Ankara'ya gelerek, mitingin iptal edilmesini dönemin Milli Selamet Partisi (MSP) Genel Başkanı merhum Necmettin Erbakan'dan istediğini ancak Erbakan ve beraberindeki parti yöneticileri Oğuzhan Asiltürk ile Şevket Kazan'ın bu talebi reddettiklerini ifade eden Keçeciler, ''Ben de 'artık sizin belediye başkanınız değilim' deyip çıktım'' diye konuştu.

Bu toplantının olduğu günün sabahı dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ile görüşerek çökmekte olan Alaaddin Camii için yardım istediğini kaydeden Keçeciler, görüşmede Demirel'in kendisine ''Hoca'ya söyle, erken seçim için destek versin. İhtilal söylentileri dolaşıyor'' dediğini ifade etti. Öğleden sonra bu mesajı Erbakan'a ilettiğini belirten Keçeciler, Demirel'in mesajına çok sinirlenen Erbakan'ın ''Yine bizi askerle tehdit ediyor'' dediğini aktardı.

-''Miting günü Konya'da olmak istemedim''-

Mitingin yapılacağı gün Konya'da olmamak için İzmir'e gitmek istediğini anlatan Keçeciler, ancak Konya Valisi Lütfi Tuncel ve Ordu Komutanı Bedrettin Demirel'in ''Konya'yı yalnız bırakmayın, burada kalın'' şeklindeki ricası üzerine Konya'da kaldığını ve provokasyon çıkmaması için elinden gelen çabayı gösterdiğini anlattı.

Keçeciler, miting günü Konya'daki zihinsel engelli bir gruba mehter takımı kıyafetleri giydirildiğini belirterek, ''Bunlar zararsız delilerdi. Esnaf da severdi. Boyunlarına da kocaman Mevlana tespihi asmışlardı. Bu 25 kişilik meczup grubuna bu kıyafetleri kimlerin giydirdiğini sordum ama söylediklerinden hiçbir şey anlayamadım. Teşkilata sordum, onların da haberi yoktu'' şeklinde konuştu.

Keçeciler, mitingde Necmettin Erbakan'ın megafonu alarak İstiklal Marşı'nı bizzat kendisinin okuttuğunu, ancak kalabalıktan birinin ''Ezan sesi duymak istiyoruz'' diye bağırdığını ve 5 kişinin ayağa kalkmadığını kaydetti. Konya mitinginde İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmayanların ''devletin provokatör ajanları'' olduğunu ifade eden Keçeciler, ''Bunlar hiç bulunamadı ve kim oldukları halen meçhuldür'' dedi. Keçeciler, ''Konya bu mitingden zarar görmüştür, ama mitingin gayesi muhteremdir, doğrudur'' diye konuştu.

Konya mitinginin yapılmaması için çaba sarf etmesine rağmen 12 Eylül'den sonra ''mitingin mimarı'' gibi gösterildiğini ve bu yüzden milletvekilliğinin veto edildiğini, Kenan Evren Cumhurbaşkanlığı koltuğundan ayrılana dek de bakan olamadığını anımsatan Keçeciler, ''En kötü demokratik iktidar en iyi askeri yönetimden iyidir'' şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN, AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 Düşmanın korkulu rüyası 'HGK-84' artık envanterde...
Ümit Özdağ'ın suikast endişesi! Cezaevi Yönetimi'nden iki kritik önlem