Medya Okulu ilk haftayı tamamladı
Medya Derneği'nin İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile yılda bir düzenlediği Medya Okulu, ŞEHİR Altunizade Doğu Kampüsü'nde kapılarını üçüncü kez açtı.
İlki 2011 yılında yapılan Medya Okulu'nda bu yıl teknolojinin medyayı nasıl değiştirdiği konuşulacak.
Programın açılış konuşmaları Medya Derneği Başkanı Salih Memecan ve İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Peyami Çelikcan tarafından yapıldı. Salih Memecan konuşmasında haberciliğin üç ana unsurundan söz etti: Bilgi toplama, yorumlama/değerlendirme ve bunları dağıtma. Teknolojinin ve internetin bu üç unsurdan sadece haberin toplanış şekli ve dağıtım kanallarını çok ciddi anlamda değiştirdiğine değinen Memecan, teknolojiyi yakından takip etmenin medyada var olabilmek için bir şart olduğunu söyledi; meslekte var olabilmek içinse marka olmanın ne denli önemli olduğunu vurguladı.
Konuşmasında “dijitalleşme” “transmedya” gibi kavramlara değinen Prof. Dr. Peyami Çelikcan, dijitalleşmenin farklı mecraları iç içe geçirdiğinden söz etti. Farklı medya türleri için ortak içerik üretmenin kaçınılmaz hale geldiğini belirten Dekan, “Artık karşımızda ne verirsen onu alan değil, içeriğin üretim sürecine katılan, etkileşimle iletişim talep eden ve yeni deneyimlere açık olan bir izleyici kitlesi var” dedi. Dijitalleşmeyle yaşanan değişimin kendimizi sürekli yenilemeyi gerekli kıldığını, bu yüzden Medya Okulu gibi eğitim programlarına katılmanın büyük önem taşıdığını belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan ilk isim İHA Genel Müdür Yardımcısı İsmail Ballı oldu. Ballı konuşmasında, dünyadan örneklerle muhabirliğin önemine ve çıraklık işi olarak görülmemesi gerektiğine değindi. Haberin kapsamının, tarihsel ve sosyal olaylarla ilişkisinin evrensel gazeteciliğin gereği olduğunu ifade eden Ballı, teknolojinin ajans haberciğine etkileri konusunda “Değişim çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Deneme-yanılma yöntemiyle öğrendik birçok şeyi” şeklinde konuştu ve çağımızda şeffaflığın çok önemli olduğunun, görselliğin/görsel odaklı çalışmanın ne denli önem kazandığının da altını çizdi.
‘Söyleşi ve Röportaj Teknikleri' dersini Star Gazetesi'nden Fadime Özkan verdi. Özkan konuşmasında, “Söyleşi ile röportaj arasındaki farklar nelerdir? Etkili bir söyleşi nasıl yapılır, etkili bir röportaj nasıl yazılır? Söyleşi ve röportaj sanatında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Soru nasıl sorulmalıdır? Mülakata hazırlanma sürecinde neler yapılmalıdır?” gibi sorulara yanıt verirken, bu alanda çalışmaya yeni başlayacaklar için söyleşi ve röportajın kendine özgü kural ve inceliklerini anlattı.
Haftanın son dersi olan ‘Adliye Muhabirliği'nde Zaman Gazetesi'nden Büşra Erdal bir yargı muhabiri olarak deneyimlerinden bahsetti. Türkiye'deki yargı sisteminin işleyişinden, iddianameleri dikkatli ve hızlı okumanın önemine, gizlilik ilkesinin ihlalini meşru kılan durumlardan adliyeye intikal etmiş olayları haber yapabilmenin inceliklerine kadar pek çok konuya değindi.
Toplam 8 hafta sürecek Medya Okulu Eğitim Programı, her Cumartesi İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Altunizade Doğu Kampüsü'nde 10:00 ile 13:30 saatleri arasında gerçekleştirilecek.