Medya Derneği'nde bu hafta
Gelişen teknolojilerle değişim gösteren reklamcılık, yayıncılık ve akıllı uygulamalar Medya Okulu'nun 7. haftasının ders konularıydı.
Medya Derneği ve İstanbul Şehir Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşen Medya Okulu 2013, 7. haftasını da geride bıraktı. Gelişen teknolojilerle değişim gösteren reklamcılık, yayıncılık ve akıllı uygulamaların konuşulduğu haftanın öne çıkanları şöyleydi:
ÖMER LÜTFİ DİRİ
Değişen medyada reklamcılık
SK Planet Tictoc Global Pazarlama Yöneticisi, Türkiye Ülke Müdürü Ömer Lütfi Diri medyanın içinden geçtiği değişim süreçlerini ve bugün reklamcılığın nereye doğru gittiğini anlattı.
“İlk arayüz M.Ö.2000'e dayanıyor. Milattan öncesine ait tabletler medyanın doğuşuna sebep oldu. İlk kullanılabilir browser 1993'te, sadece 20 yıl önce hayatımıza girdi ve arayüzdeki en büyük değişim oldu.”
“Önümüzdeki 10 yılda şahit olacağımız değişim, önceki 10 yılda yaşadığımızdan çok daha muazzam olacak.”
“Bir insan telefon ekranına günde ortalama 150 defa bakıyor. Bu yüzden mobil reklamlar çok tercih ediliyor.”
“Google, bırak günde 150 defayı, ben insanlara her saniye ulaşan yerde olmak istiyorum diyerek Google Glass'ı yarattı.”
“Erişim kanallarının verimliliğini ölçmek bir pazarlama profesyonelinin en birincil sorumluluğudur.”
“İnsanların sosyal medyada konuştuğu 3 konudan 2'si ana akım medyada üretilen içerik hakkında oluyor.”
“İçerik, içerik, içerik... İnsanlara neyle ulaşacağım, ne söyleyeceğim? İçerik çok çok önemli.”
“Editoryal çağda yaşıyoruz. Herkesin 'gerçek gerçek' insana, 'gerçek gerçek' içeriğe ihtiyacı var.”
ASLI TELLİ AYDEMİR
Artık hepimiz yayıncıyız!
Haftanın ikinci dersini vermek üzere kürsüye çıkan isim, İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Aslı Telli Aydemir oldu.
“Medya okuryazarlığı derken; çağımızda herkes okur ama yazar değil.”
“Bağlamlı gazeteciliği oluşturan kavramları şöyle sıralayabiliriz: İletişim yöntemlerinin çeşitliliği, hipermedya, yüksek okuyucu kitlesinin katılımı, dinamik içerik, uyarlama ve görsel hikâye anlatımı / transmedya.”
“Yayıncılıkta içerik seçmek önemlidir. Araçların nitelikli kullanımının ve bir şeyi paylaşıp retweetlemeden önce düşünmenin önemi büyüktür.”
“Hepimiz yayıncıysak olmazsa olmazlarımız: Scoop it, Storify, Instagram, Pinterest, Flipboard (haber alma ve paylaşma platformu), Spotify (dijital müzik hizmeti), Evernote (etkileşimli ve aktarımlı not tutma), Mindmap, Simplemind (beyin fırtınaları için), Conceptboard (etkileşimli konsept oluşturmak için), Piratepad, Synch.in, etherpad (farklı etkileşimli not tutma platformları).”
“Mashable.com kullanıcıyı üretici hâline getiren güzel bir platform. Düzgün e-book biçemi olarak benim tavsiyem: LaTex.”
“Kendi yayınını yapmak için kullanılabilecek 6 hizmet: Lulu, Blurb, CreateSpace, CafePress, WeBook, Xlibris.”
“Hedef kitlenizi iyi tanımanız dijital yayıncılıkta öne çıkmanızı sağlar.”
“Yazar olarak yaratıcılığın kara deliğine düştüğünüzde şayet ne yazacağınızı bilmiyorsanız, aklınıza ne geliyorsa -kötü bile olsa- yazın; çok fikriniz varise taslak çıkarmak önemli; ortasında takıldıysanız biraz ara verin; hiç yazamıyorsanız daha önce yazdıklarınızı geri dönüp düzeltin. ”
IŞIL BOY
Bir gazetecinin akıllı telefonunda olması gereken uygulamalar
Haftanın son eğitmenliğini yapan isim, Yıldız Teknik Üniversitesi Yönetim Rektör Yardımcısı Bilişim Danışmanı Işıl Boy oldu.
“Öncelikle internet güvenliğinizi sağlamak çok önemli. Hiçbir uygulamaya Twitter veya Facebook hesaplarınızın girişiyle üye olmayın; uygulamaların bu hesaplara erişim -ve sizin adınıza paylaşım- yapmasına izin vermeyin.”
“Yararlı uygulamaları bulmak, haklarında bilgi sahibi olmak için kullanabileceğiniz arama motoru: Quixey.com”
“Sahte kimlikleri açığa çıkarmak için images.google com kullanılabilir. Web sitelerindeki bilgilerin güvenilir olup olmadığını öğrenmek içinse Alexa.com”
“TextGrabber; fotoğrafını çektiğiniz bir metni, Word dosyasıymışçasına üzerinde oynayabileceğiniz bir formata sokan, üstelik çevirisini de yapabilen bir uygulama.”
“Siz konuşun o yazsın istiyorsanız: Dragon Dictation (üstelik Türkçe'de de iyi çalışıyor).”
“CIA birinin numarasını yazarak kimliğini bulmanızı sağlayan bir uygulama.”