Haber 7 KKTC'de üniversitelilerle buluştu

Kıbrıs'ta üniversite öğrencilerine konuşan Haber 7 Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan, Haber 7'nin kırmızı çizgilerini anlatıp, asla taviz verilmeyecek başlıkları sıraladı...

Haber 7 KKTC'de üniversitelilerle buluştu
Haber 7 KKTC'de üniversitelilerle buluştu
GİRİŞ 23.04.2012 13:00 GÜNCELLEME 23.04.2012 13:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ersin Çelik / Lefkoşa

Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu tarafından KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da düzenlenen 4. Farkındalık Seminerleri ve sertifika programı bu hafta sonu Haber7.com’u ağırladı. Yakın Doğu Üniversitesi’ndeki "İnternet haberciliği ve geleneksel habercilikten farkları" konulu konferansa Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan ile Kıbrıs’ın en çok okunan haber sitesi Kıbrıs Postası’nın Kıbrıs Postası Yayın Kurulu Başkanı Polat Alper katıldı.

Moderatörlüğünü gazeteci İbrahim Keleş’in yaptığı paneli çok sayıda öğrenci izledi. Kıbrıs’ın siyaset ve medya alanındaki en önemli isimlerden ve aynı zamanda Haber 7 yazarı olan Prof. Dr. Ata Atun’un da takip ettiği buluşmada ilk sözü Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan aldı.

GAZETELERİN 24 SAATTE YAPTIĞINI 5 DAKİKADA YAPIYORUZ

Gazeteciliğin önemine vurgu yapan İbrahim Erdoğan bu mesleğin zaman mefhumu olmadan gönül verilerek yapıldığını kaydetti. İnternet haberciliğinin de artık medya dünyasının en önemli mecralarından olduğunu belirten Erdoğan, internet haberciliğinin öne çıkan özelliklerini şöyle anlattı: “Türkiye’de, Haber7’nin günlük tekil ziyaretçisi açısından bize yetişen gazete yok. Gazetelerin 24 saatte yaptığı işi biz her beş dakikada bir yapıyoruz. Onların bir günde attığı manşeti biz gün içeride her an atıyoruz. Günlük ortalama 600 ile 1200 arasında haberi yayına sokuyoruz. Her beş dakikada bir toplantı yapmak zorunda oluyoruz. Günün her saatinde haberciliği doya doya yaşadığınız bir alan internet haberciliği… Zamanla yarışıp, haberi en önce vermek zorundasınız.. Aynı zamanda farkındalık oluşturmak zorundayız. Bu yüzden de her geçen gün takipçimiz artıyor.”

DENEMEYLE BAŞLADIK

Kıbrıs Postası Yayın Kurulu Başkanı Polat Alper ise, Kuzey Kıbrıs’ta yayınlanana gazetelerin toplam tirajının beş katı bir tiraja sahip olduklarının bilgisini vererek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Kıbrıs Postası 2001’in Kasım ayında kuruldu. Ama son 4 yılda daha çok popüler oldu. 2001 yıllarında internet gazetesi yapalım dediğimizde aslında bu bir denemeydi.”

GELENEKSEL MEDYAYI ÜRETİME ZORLADIK


Kuruldukları günlerde Kıbrıs’taki geleneksel basından ciddi tepkiler aldıklarını söyleyen Alper “haber eskitiliyor” suçlamasıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek şöyle devam etti: “Bugünün haberin yarına bırakma” sloganıyla yola çıktık zaten. Geleneksel medyaya, uzun yıllar ajans haberciliği yapılıyor eleştirisi yapıldı. Fakat internet medyasının çıkışıyla, geleneksel medya ajans haberciliğinden, ajansa bağlı olmaktan kurtuldu. İnternet haberciliğinin üretimiyle geleneksel medya da artık üretmeye başladı ve bu da medyamıza kalite getirdi. Bugün biz, bir gazeteye baktığınızda oradaki personelin tümünü istihdam ediyoruz. Bir tek basmıyoruz tek farkımız bu.”

YASAYLA DAHA SAĞLIKLI YAYINLAR YAPACAĞIZ


İnternet haberciliğinin, televizyon haberciliği ile yazılı basının aynı zamanda ortak şekli olduğuna dikkat çeken Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan, “Bir haberi video ve birden çok fotoğrafıyla manşet olarak yayınlıyorsunuz. Aynı zamanda hem gazetecilik, hem editörlük hem de yayın yönetmenliği yapıyorsunuz. Tüm ajanslara abone oluyorsunuz. Biz haber7 olarak aşağı yukarı 40’a yakın elemanla çalışıyoruz. Bir gazetede televizyonda olması gereken tüm personel internet haberciliğinde de var. Halen daha basın sigortasından faydalanamıyoruz. Henüz yeni Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılmış bir yasa var gündemde. Yayınlarımızın güvence altında değil. Günlerce uğraştığınız haberler, kaynak gösterilmeden, emek ve hak gözetmeden kullanılabiliyor maalesef. Yasal güvencelerimizi alırsak daha sağlıklı yayınlar yapacağımızı düşünüyorum” dedi.

KKTC’de internet haberciliği üzerinden kişisel haklara saldırılar olduğunu, asılsız suçlamalarla insanlara hakaretler edildiğine değinen Polat Alper bunun da internet yasasının olmadığından kaynaklandığını ve polisin gelen şikâyetleri dikkate dahi almadığı bilgisini verdi.

Panelde sosyal medyanın internet haberciliğine etki ve katkısına da değinen konuşmacılar, doğru kullanılması halinde twitter ve facebook gibi mecraların internet haberciliğine çok önemli katkısı olduğuna dikkat çektiler.

SOSYAL MEDYA RAKİBİMİZ DEĞİL

Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan şu tespitleri yaptı: “Sosyal medya ‘haberleşme merkezi’ olmaya doğru gidiyor. Bu alanlarda çok ciddi çalışmalar yaptık, yapmak zorundayız. Günlük 1 milyon takipçimizin yüzde 40’ı sosyal medyadan geliyor. Bu alanda biz gönüllü destek verenler de var. 2 milyon takipçisi olan sosyal medya kullanıcılarıyla da ortak çalışmalar yapıyoruz. Biz sosyal medyayı rakip görmüyoruz. O alanda ne kadar olabilirsek varlığımız daha bir yayılıyor. Bu alanlar aynı zamanda bizim reklam mecralarımız ve mali katkı da sunuyorlar.”

Kıbrıs Postası Genel Yayın Yönetmeni Polat Alper ise sosyal medyayı bir korku alanı olarak görmediklerini aksine katkı sunduğunu belirterek, “Uzun süredir sosyal medyayı kullanıyoruz. Uzman eleman istihdam ettik ve buna başladıktan sonra 100’de yüz 16 katkısı oldu.  Kendi sistemlerimizi geliştirip, sosyal medyayla adapte hala geldik. Sisteme giren haberler eş zamanlı olarak sosyal medyada paylaşılıyor. Böylelikle sitemizi takip etmeyen sosyal medya okuruna da ulaşmış oluyoruz” dedi.

Öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan medya yöneticilerine en fazla kurumlarının kırmızıçizgileri hakkında sorular yöneltildi.

HABER 7 DİNİMİZ VE DEMOKRASİDEN TARAF

Haber 7’nin kurumsal olarak, çok belirgin kırmızıçizgileri olduğunu kaydeden İbrahim Erdoğan dinimiz ve demokrasiden yana taraf olduklarını, bu konularda asla taviz vermedikleri gibi bu duruşlarının altında başka bir şey aranmasını bile gereksiz olduğunun altını çizdi. Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim birinci etiğimiz gazeteciliktir. Bu olmazsa olmaz kural. En öncelikli işimiz de haberciliktir. Objektif olmaktır, herkese hitap etmektir. Asla birilerinin sözcüsü olamayız. Kırmızı çizgilerimiz var… Birincisi; dinimiz konusunda tarafız. İkincisi; demokrasi… Bu konularda tarafız kimse bu konuda kimse bizi itham edip altında başka şeyler aramasın. Toplumun her kesiminin, din, ırk ve mezhep farklığı olan insanların da mecrasıyız. Çalışmalarımız hep bu doğrultuda yaptık. Bu anlamda gelen eleştirileri dikkate alıp varsa yanlışımız kendimize çeki düzen veririz.”

KADIN GALERİLERİN KARŞISINDAYIZ


Haber 7’nin insan hakları ve kadın hakları konusunda da tavizsiz bir yayın politikası olduğunu hatırlatan Erdoğan, kadını meta olarak görüp onun cinsel teşhirinden fayda etmediklerini ve edenlerin de karşısında olduklarını vurguladı. Erdoğan, “Bizim sitemizde bu tür video ve fotogaleriler yoktur. Kadınların cinsel obje olarak kullanılmasını şiddetle eleştiriyoruz. Fakat maalesef rakiplerimiz olan çoğu internet portalında bu tarz haberlerin çok olmasından şikâyetçiyiz. Bu siteleri, mecraları eleştirirken buraları tercih eden okurları da eleştirmek gerekiyor." diye konuştu.

Kıbrıs Postası’nın da kadınların cinsel obje olarak kullanılmasına karşı olduğunu belirten Polat Alper ise sitelerinde asparagas haberlerin yayınlanmaması konusunda kesin kararları olduğunu söyledi. Alper, “Kaynağı belli, belgeli de olsa karşı tarafın mutlaka görüşünü alır haberi öyle yayına koyarız” dedi.

Yaklaşık 3 saat süren konferans, her iki sitenin yöneticilerine plaket sunumuyla sona erdi.

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 2
  • YILMAZ ERKAN 12 yıl önce Şikayet Et
    DEĞERLİ KARDEŞİM İBRAHİME. saygıdeğer kardeşim setozun dağindan dunyaya açilan bir penceresin allah cchu yolunu açık etsin setoz ortaköyden yılmaz erkan saygılarımı sunarım allah yolunu ve gönlünü açik eylesin
    Cevapla
  • Aslantepeli 12 yıl önce Şikayet Et
    Dinimiz , Demokrasi ve....... 'Fenerbahcemiz' demeyi unutmussunuz. Bu konuda Tayyip'e de sitemim var. Haberi olsun isterim. Spor bakani olacak adam da okusun. Fenerimiz ve Besiktasimiz demekten baska ne ise yararsin Sn.Bakan ?!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uyuyan yanardağ İran, yeraltı füze depolama tesisini tanıttı
Kararlar Resmi Gazete'de! Dışişleri Bakanlığı'na kritik atama! 6 ülkeye yeni büyükelçi