Çinliler'in umudu mikrobloglar

Çin halkı sesini duyurma umudunu, ülkede son derece etkili hale gelmeye başlayan mikrobloglara bağladı. Halkın seslerini duyurmak için tercih ettiği sosyal paylaşım siteleri şimdilerde oldukça işe yarıyor.

Çinliler'in umudu mikrobloglar
Çinliler'in umudu mikrobloglar
GİRİŞ 10.12.2012 14:53 GÜNCELLEME 10.12.2012 14:53

Başkent Pekin'de maaşlarını alamayan bir grup işçi, ''Lütfen bu durumumuzu mikroblogunuza koyun ve bize maaşımızı almamızda yardımcı olun'' dedi. Çin'in twitter'i olarak bilinen weibo, ülkede özellikle yolsuzlukların ortaya çıkarılması konusunda oldukça önemli konuma sahip hale geldi. 

Pekin'in merkezinde patronlarından bir aydır maaş alamayan ve Çin yeni yılını kutlamak için memleketlerine dönmek isteyen 50 kadar Çinli, paralarını alamadıkları şirketin önünde afiş açarak, seslerini duyurmak istedi. Henan, Shanxi, Shangdong gibi eyaletlerden Pekin'e gelip, yemek firmasında çalışan ve toplamda 100 bin yuan (16 bin dolar) alacaklarının olduğunu söyleyen işçiler, soğuk havaya rağmen mücadelelerinden vazgeçmedi. Kameralara, ''Görüntülerimizi lütfen mikrobloglara, televizyonlara verin ve orada yayınlayın.'' diyen çaresiz işçiler, ilk önce patronlarının tadilat olduğu için, ikincisinde ise battığı için paralarını veremeyeceğini söylediğini anlattı. Afişlerde de ''Maaşımızı verin. Alın terimizin karşılığını ödeyin'' yazıları görüldü.

450 MİLYONA YAKIN ÇİNLİ'NİN MİKROBLOĞU VAR

Çin medyasına göre, ülkede mikroblog kullanıcıların sayısı 450 milyona yaklaştı. Çin'de Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri yasağına rağmen toplum, yönetimden çok daha önde gelişiyor. Çünkü dışarıda yaşayan 50 milyon Çinli diaspora var. İçeride ise dışarıyı takip eden 800 milyon internet kullanıcısı gençlik var. Yapılan çalışmalarda nabzın en iyi tutulduğu yerlerin sosyal medya ve mikrobloglar olduğu belirtilmişti. Çin'de kamuya ait 30 bin mikroblog olduğu tahmin ediliyor. Çin halkı kontrol altındaki devlet medyasından ziyade kontrol altındaki internetten yararlanma yoluna gidiyor. Halk alışverişten tatile hemen her alanda yaşamını internete başlamış durumda. Örnek verecek olursa ülkedeki internet alışveriş sitesi Taobao'un satışları 1 trilyon yauana (yaklaşık 161 milyar dolar) çıktı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fatih Altaylı yine haddini aştı: Allah'ın oğlu gelse...
Beyaz Saray'dan Türkiye itirafı: Geçersiz endişeler değil!