İnternet reklamcılığında büyük açılım
İletişim dünyasındaki dijital devrim, medyada da büyük bir dönüşüme yol açtı. Bu dönüşüm, medyanın en büyük gelir kaynağı olan reklam dünyasında da bazı değişikliklerin tetikçisi oldu.
İnternet reklamları, bazıları için can sıkıcı, gereksiz içerikler, bazıları içinse dijital çağın en iyi pazarlama yöntemi. İnternet reklamcılığı giderek büyüyen bir pazar; sürekli yeni reklam yöntemleri keşfediliyor. IP Deutschland firmasının interaktif reklamlar bölümü sorumlusu Paul Mudter şöyle konuşuyor: "İnternet reklam piyasasının 2012 yılında gösterdiği gelişmeden çok memnunuz. Reklam yatırımlarına bakıldığında, piyasanın yüzde 13 oranında büyüdüğü görülüyor. Böylelikle, dijital reklamlar medya dünyası içinde en hızlı büyüyen alan oldu."
Televizyon ve internet başı çekiyor
Federal Dijital Ekonomi Birliği'nin verilerine göre, Alman şirketleri geçen yıl internetteki reklamlara 6 milyar 500 milyon euro ayırdı. Özellikle görüntülü reklamlara ilgi büyük. Bu tür video formatındaki reklamlara 2012 yılında 240 milyon euro harcandığı tahmin ediliyor.
Televizyon, diğer medya organları arasında reklam konusunda hâlâ başı çekiyor. Televizyonun hemen arkasından ise internet geliyor. Almanya'da 2012 yılında brüt medya yatırımlarının beşte biri internete yapıldı. Televizyona yapılan yatırım oranı ise yüzde 38 oldu. Pastanın kalan bölümünü ise radyo ve basın paylaştı. Birinci ve ikinci arasında gerçek bir yarış olmadığını ifade eden Paul Mudter şunları söylüyor:"Televizyonların dijitalleşmesi nedeniyle medya organları arasındaki fark giderek kayboluyor. Her iki alan da birlikte büyüme kaydederek öyle bir noktaya gelecek ki ikisini birbirinden ayırmak mümkün olmayacak."
Ödeme duvarı tartışmaları
Reklamcıların bir umudu da akıllı telefonlarda. Akıllı telefonların kullanım oranının artması reklam dünyasında da bazı değişiklikleri tetikledi. Federal Dijital Ekonomi Birliği, bu sene mobil iletişim içerisindeki reklam piyasasının yüzde 75 oranında büyüme kaydedeceğini tahmin ediyor. İnternet reklamcılığındaki gelişmeyi özellikle gazeteler yakından takip ediyor. İçeriklerini internette yayınlayan pek çok gazete, buradan gelecek reklam gelirlerine muhtaç durumda. Gazetelerin diğer bir gelir kaynağı ise dijital baskıya abone olan okurların ödemeleri. Alman "Die Tageszeitung" gazetesinden Mathias Böcker şunları söylüyor: "Gazetelerin en büyük korkusu, okurların ücretsiz içerik sunan rakiplere yönelmesi. Yoksa gazeteler 'paywall' adı verilen ödeme sistemine çoktan geçmişti. Bu uygulama yüzünden ziyaretçi sayısı büyük ölçüde azalıyor, tabii buna bağlı olarak reklam gelirleri de..."