İş stresi nasıl en aza indirilir

Gününüz önemli bir kısmını geçirdiğiniz iş yerinizde karşılaştığınız olumsuzluklarla başa çıkabilirsiniz.

İş stresi nasıl en aza indirilir
İş stresi nasıl en aza indirilir
GİRİŞ 06.02.2014 11:34 GÜNCELLEME 06.02.2014 11:34

Modern yaşamın getirilerinden biri olan iş hayatı birçok kişinin yoğun stres altında kaldığı yerlerden biri. Hayatınızın önemli bir kısmını harcadığınız iş yerinde yaşadığınız olumsuzluklarla nasıl başa çıkabilirsiniz? Kendinizi hak ettiğiniz mevkiye nasıl taşırsınız? Stresi nasıl yenebilirsiniz? Tüm bu soruları DBE Kurumsal Gelişim Merkezi'nden Uzman Endüstriyel Psikolog Burcu Çanacık şöyle yanıtlıyor:

İşe bakış açınızı değiştirmekle başlayın

"İşe yaklaşımımız aslında hayata yaklaşımımıza çok benzer. Anahtar “iyimserliktir”. Araştırmalar; hayata bakış açısı iyimser olan, olumsuzluklara toleransı yüksek olan kişilerin kısa ve uzun vadede çok daha yüksek performans gösterdikleri ve işin zorluklarından şikayet etmektense işi zorluklarıyla birlikte sevebildiklerini gösteriyor.

Kendinizi test edin.

Ne kadar iyimsersiniz?

DBE bünyesinde yapılan araştırmalarda zor mesleklerde başarıyı yakalayan ve stresi yönetebilen kişilere bakın hangi sorular sorulmuş, nasıl cevaplar alınmış?

Ne kadar iyimserim? (10 üzerinden bir puan verin, 1= Çok kötümserim, 10= Çok iyimserim)

Gün içerisinde moralimi bozacak bir şey olduğunda kendimi ne kadar hızlı toparlayabiliyorum? (10 üzerinden bir puan verin, 1=çok zor toparlarım, moralimi yeniden yükseltmem çok zaman alır, 10= çok kolay toparlanırım, moralimi yeniden yükseltmem çok az zaman alır)

DBE bünyesinde yapılan araştırma sonuçlarına göre zor mesleklerde başarıyı yakalayan ve stresi yönetebilen kişilerin bu soruya verdikleri ortalama puan: 10 üzerinden 7,5 civarında.

Yaptığınız iş karakterinize ne kadar uyuyor?

Yaptığımız iş veya seçtiğimiz meslek, yeteneklerimize ne kadar uygunsa, işi o kadar kolay ve hızlı yapabilir, yüksek performans gösteririz. 'Yapmak için doğduğu işi yapmak' diye bir tabir vardır, ki çok doğrudur. Eğer yapmak için doğduğunuz işi yapıyorsanız işte o zaman daha az yorularak üstün performans gösterirsiniz. Örneğin dışadönük, yeni insanlarla tanışmayı ve insanları etkilemeyi seven kişiler satış veya müşteri ilişkilerinde; hareketli ve fazla enerjik yapısı olanlar ise sahada sürekli seyahat edebildiği bir işte başarılı ve mutlu olur.

Kendi düşüncelerine yönelik yapısı olan, bireysel çalışmaktan keyif alan kişiler, proje geliştirmek, bilgisayar yazılımı üretmek gibi bireysel çalışmalarla başarıya ulaşabilir ve iş hayatından keyif alabilir.

Yöneticinizi çok iyi analiz etmelisiniz çünkü

İş yerinde işinizin stresli hale gelmesinin nedeni çevrenizdeki insanlar olabilir. Peki çalışma arkadaşlarınızı da barındıran bu insanlar arasında stres yaratan kimler olabilir? İşin bize uygunluğu ve stresle ilişkimizi etkileyen ana faktörlerden biri yöneticilerdir. Yöneticiler, gün içerisinde işten kaynaklı yaşayacağımız stresi azaltma veya artırma gücüne sahiptir. O panik olursa biz de panik oluruz, moralimiz daha hızlı bozulur ve daha geç toparlanırız. Yani, işiniz sizin yeteneklerinize uygunsa ve yine de stres yaşıyorsanız, nedeni yöneticinizin kendi iş stresini size yansıtıyor olması olabilir.

Yöneticiler hayata bakış açımızı da olumlu veya olumsuz etkileme gücüne sahiptir. Zorluklara karşı toleranslı bir yönetici, 'Bunu başarabiliriz, zorlukların üstesinden gelebiliriz' diyerek ekibini motive edebilir, toleransı düşük bir yönetici ise olumsuz birçok durumda 'Her şey çok kötü gidiyor, hiçbir şeyi doğru düzgün yapamıyorsunuz!' diyerek ekibini suçlayabilir.

Bunların dışında yöneticiniz sizin yeteneklerinizi veya sizi neyin motive ettiğini bilmiyor olabilir. Sizin yeteneklerinizi kullanmak yerine, yeterince iyi olmadığınız alanlarda gelişmeniz için sizi yönlendirmiş olabilir. Yapılan araştırmalar, çalışanların kendi yetenekleri doğrultusunda geliştirilmesi gerektiğini gösteriyor. Bu da demek oluyor ki; başarılı olduğunuz veya yetenekli olduğunuz alanları yöneticinize siz göstermek zorunda kalabilir, onu buna inandırmak için biraz uğraşmanız gerekebilir.

Stresten en çok kimler etkileniyor?

İş yeteneklerine uygun olmayan ve genel olarak hayata bakış açısı olumsuz olan kişiler işin yarattığı stresle başa çıkmada daha fazla sıkıntı çeker. Yöneticinin kendi ve ekibinin stresini iyi yönetememesi de bunlara eklendiğinde stres unsurları kişi üzerinde daha uzun vadeli olabilir.

Stresten korunmak diye bir şey yok. Onunla başa çıkın!

Önemli olan stresle nasıl başa çıktığımız. Zorluklara karşı toleransımızı artırmak, stresi yönetmemizi kolaylaştırır. Stresini iyi yöneten bir yönetici ile çalışmak, iş stresi ile daha kolay başa çıkmamızı sağlar. Gerektiğinde mola vermek, kendimize zaman ayırmak, arkadaşlarla bir araya gelerek paylaşımda bulunmak, yine stresi yönetmenin diğer yollarıdır. Ancak en iyi yöntem, yeteneklerimizle uyumlu meslek seçimidir. Eğer bunun için çok geç ise, işimizin yeteneğimizle uyumlu kısımlarını öne çıkarmak, yöneticimizden yardım ve yönlendirme istemek, stresi yönetmemize yardımcı olur.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 dünya gündeminde! ABD'li gazete hayran kaldı
Otomobil testinde korkunç olay! Üç kişi boğularak can verdi