Kahramanmaraşlı Patroniçe Hatice

Eşi inşaat işlerinde çalışarak eve bakmaya çalışırken Hatice Kaya, Kahramanmaraş'ta yaptığı girişimlerle 30 kadına iş veren iş kadını olmayı başardı.

GİRİŞ 21.03.2012 08:47 GÜNCELLEME 21.03.2012 08:47
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ahmet Caner Baysal'ın haberi

Kahramanmaraş'ta büyükbaş hayvanını satıp 8 dönüm arazi kiraladıktan sonra çilek üretimine başlayan 45 yaşındaki Hatice Kaya, komşusu olan 30 kadına iş imkanı sağladı. 

Türkoğlu ilçesinin Kılılı beldesinde yaşayan evli ve 3 çocuk annesi Hatice Kaya, 3 yıl öncesine kadar gündelik işlere giderek ev ekonomisine katkı sağlıyordu.

Kaya, 2009'da Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli bir ziraat mühendisinin teklifi üzerine evinin önündeki 400 metrekare alana çilek ekti. Bir yıl sonraki hasat döneminde çilekten 6 bin lira kazanan Kaya, sermayesi olmadığı için büyükbaş hayvanını satıp 8 dönüm araziyi 4 yıllığına kiraladı.

kullan

İlk ürününü geçen yıl aldığını belirten Hatice Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, azmi ve cesaretiyle bugünlere geldiğini söyledi.

Yeniliği çok sevdiğini ifade eden Kaya, ''Geçmişte tarlada çalıştım, gündelik işlere gittim ama hayalimde hep kendi işimin patronu olmak vardı. Allah da nasip etti, bugün hem üretiyorum hem de kadınlara iş imkanı sağlamış oldum'' dedi.

Evinin önündeki 400 metrekare alanda yaptıkları örnek çilek bahçesiyle hayatının adeta değiştiğini kaydeden Kaya, işini geliştirmek için evindeki danayı satarak 8 dönüm arazi kiraladığını söyledi.

kullan

Arazide su olmadığı için sondajla kuyudan su çıkardığını söyleyen Kaya, girişimciliğinden dolayı Türkoğlu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından 15 bin lira geri ödemeli destek aldığını bildirdi.2010'da 8 dönüm alanda modern çilek bahçesi kurduğunu belirten Kaya, ''İlk yıl fidelerin olgunlaşmasını bekledik ve geçen yıl ilk ürünümüzü almaya başladık. Yeni olmasına rağmen ciddi bir üretim yaptık. Masraflarımı çıkarttım. Beni en fazla mutlu eden şey ise komşularıma iş imkanı sağlamam oldu. Şu anda 30 kadın bahçede çalışıyor. Hepsi komşum, arkadaşım. Hayatlarından çok memnunlar. Onlar kazanıyor, ben de kazanıyorum'' diye konuştu.

Özellikle kadınların ''imkan yok'' bahanesinde bulunmasının doğru olmadığını belirten Kaya, imkansız diye bir şey olmadığını, kadınların istediği takdirde her şeyi başarabileceğini söyledi.

Kendisinin ardından Türkoğlu'nda 3 kadının benzer girişimde bulunduğunu belirten Kaya, bu sayının artmasını beklediğini, kadınların iş hayatında olmasını çok arzuladığını ifade etti. 

Komşu ilçelerden bahçesini görmek isteyenler olduğunu kaydeden Kaya, ''3 yıldır kapımı çalan çok oldu. Nasıl yaptın, bu cesaretin nereden geliyor gibi sorular soruyorlar. Ben de düşüncelerimi kendileriyle paylaşıyorum. Bana göre bu işin temeli cesaret. Yıllardır kadınlarımız hep ikinci planda kalmış. Aslında bu doğru bir şey değil. Erkekler kadar bizler de başarabiliriz. Bu düşünceyi ispat ettiğimi düşünüyorum, hem de kıt kaynaklarla'' dedi.

-İş adamından ortaklık teklifi-

 

İşini daha da geliştirmeyi düşündüğünü, 8 dönüm arazi daha kiraladığını ifade eden Kaya, şöyle devam etti: ''Önümüzdeki yıl üretim alanım 16 dönüme çıkacak. Tabii bu yılki çilek verimi çok önemli. Hedefim çok daha büyük. İnşallah daha büyük arazide tarım yapmayı planlıyorum. Yanı başımızda tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir iş adamı büyüğümüz var. Geçen yıl çilekleri yerinde gördü, benden bilgi aldı ve çok şaşırdı. Şimdi bana ortaklık teklifinde bulundu. Kendisinin burada 50 dönüm arazisi var. Finansmanı da kendisi sağlayacak, bana 'sen işlet ve yönet' diyor. Ben de düşünüyorum. İnşallah bu ortaklık sağlanırsa daha da büyük işlere imza atabiliriz.''

Kaya, ziraat mühendisleriyle sürekli görüştüğünü, tarım programlarını yakından izlediğini ifade etti.

kullan

Hatice Kaya, eşinin inşaat işlerinde çalıştığını ve kendisine büyük destek olduğunu sözlerine ekledi.

Kaya'nın bahçesinde çalışan, aynı zamanda komşusu olan Zübeyde Demir ise ''Hatice ablanın cesaretine hayranım, kendisiyle gurur duyuyoruz. Biz de yapmak istiyoruz ama şu an cesaretimiz yok. Komşusu olduğumuz için tarladaki işlerine bizler geliyoruz. Biz de kazanıyoruz kendisi de kazanıyor'' dedi.

Ayşe Hançer de patronunun kadın olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hançer, patronunun da kendileriyle beraber çalıştığını, bundan mutluluk duyduklarını ifade etti.

(aa)

YORUMLAR 2
  • Metin Yazar 12 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki neymiş?. Demek ki Türkmen kadını/kızı sadece yayık yaymaz,patroniçe de olurmuş. Birileri yan gelip yatarken,zafer işaretleri yaparak çocuklarına taş attırırken, devlet bize baksın derken za,birilerinin "imkansız diye bir şey" yok demeleri ve çalışmaları Türkiye'den neyin/kimin yanlış,neyin/kimin doğru olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
    Cevapla
  • musa tüfekçi 12 yıl önce Şikayet Et
    konuşması beni etkiledi. ablam çok masum konuşuyor. ablam yakında patron olur bizimkilerde evde çok iş yaptım diye uff puff çeksin ::))
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamaney'den Suriye'yi karıştırmaya yönelik ima: Gençler harekete geçmeli
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan helikopter kazasında vefat edenler için başsağlığı mesajı