İstanbul

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nda sona doğru

20:17 21 Nisan 2016
İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nda sona doğru

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsünün sadece Marmara'nın değil, Türkiye'nin iki yakasını bir araya getirdiğini söyledi.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü son tabliye yerleştirme ve İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Altınova-Gemlik Otoyol Kesimi açılış töreninde konuşan Yıldırım, bugün tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, "Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birini tamamlamanın milletçe gururunu yaşıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Bugün sadece Marmara'nın iki yakasını değil Türkiye'nin iki yakasını bir araya getiren, 50 yıldır Türkiye'nin gündeminde olan dünyanın 4'üncü büyük köprüsünü tamamlamanın haklı gururunu milletçe yaşıyoruz." dedi.

Yıldırım, projeyle sadece Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir'i değil Türkiye'nin nüfusunun 3'te birini kapsayan, toplam milli gelirinin yarısını bulan 7 vilayeti, Marmara ile Ege bölgelerini birbirine komşu yaptıklarını dile getirerek, projenin, milletin hizmetine sunulan büyük bir eser olduğunu söyledi.


- "Maliyeti 50 ülkenin milli gelirinden fazla"

Bakan Yıldırım, köprünün maliyetinin dünyada küçük ölçekli 50 ülkenin milli gelirinden tek tek kıyaslandığında daha fazla olduğunu ifade ederek, projenin Türkiye'nin gücünü gösterdiğini aktardı.

Projenin maliyetinin Türkiye'nin 1950'deki toplam gayrisafi milli hasılasından fazla olduğunu vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"10-20 yıl önce 'Bu projeleri Türkler mi yapıyor?' diye sorsaydınız 'Hadi canım Türkler bunu nasıl yapacak' derlerdi. Bu projelerde o zaman yabancılar müteahhit, Türkler taşerondu. Şimdi Türkler ana yüklenici yabancılar alt yüklenici oldu. Türkiye'nin iktidarımızda nereden nereye geldiğini bu proje tek başına gösterir. Bazıları kıskansa da, bazılarının hoşuna gitmese de Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yaptık. Dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. Dünyanın 4'üncü büyük köprüsünü de tamamlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bugün sadece köprünün son cıvatasını sıkmadık. Aynı zamanda iki yakayı birleştirerek milletimizi kucakladık."


- "40 kilometrelik otoyolu da açıyoruz"

Binali Yıldırım, "Buradan ayrıca Altınova'dan Gemlik'e kadar 40 kilometrelik otoyolun da açılışını gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Dört yıl gibi kısa bir sürede bu eseri bu hale getirmiş olmanın haklı gururunu yaşadıklarını dile getiren Yıldırım, bu nedenle ilk gününden bu yana projeye destek veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Başbakan Davutoğlu ile köprünün ve otoyolun yapımı için 'Ben de varım diyen' bankalara ve finans kuruluşlarına da teşekkür eden Yıldırım, "Çünkü banka ve finans kuruluşları dünyanın derin ekonomik kriz yaşadığı sırada bu millete ve bayrağa güvendi, 'Bu projede varız' dedi" ifadesini kullandı.


- 2 bin 682 metre boyunda

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak.

Proje, Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü Kavşağı'ndan Ankara yönüne yaklaşık 2,5 kilometre sonra teşkil edilecek bir köprülü kavşakla (2x5 şeritli) başlayıp İzmir Çevreyolu üzerindeki mevcut Otogar Kavşağı’nda son buluyor.

252 metre kule yüksekliği, 35,93 metre tabliye genişliğine sahip, bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre boyuyla dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alan köprünün, kuzey ve güney ankraj bloklarının yüzde 99,5'i tamamlandı.

Asma köprü çelik kule bloklarında nihai kot olan 252 metreye ulaşılan köprüde, ana kablo montajına hazırlık amacıyla kedi yolu-çalışma platformu yapılarak ana kablo montajı, ana kablo sıkıştırma, askı kelepçesi montaj çalışmaları bitirildi.


- Körfez geçiş süresini 6 dakikaya indirecek

Türkiye'nin önde gelen savunma sanayisi şirketlerinden ASELSAN, körfez geçişi süresini 6 dakikaya indirecek İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'ne Türkiye'nin en büyük gişe alanlarından birini kurdu.

İstanbul-İzmir Otoyolu'nun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü için geliştirilen ücret toplama gişelerinin teslimatı ASELSAN tarafından 2 Nisan'da gerçekleştirilmişti.

Şirket, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü için Türkiye’nin en büyük gişe alanlarından birini tesis etti. Gişe alanında toplam 20 gişe hizmet verecek. Otoyolun diğer gişe alanlarının teslimatı ise Aralık 2015'te tamamlanmıştı.

Söz konusu proje için OGS, HGS, kredi kartı ve nakit ödemelerin tamamını kabul eden bir Entegre Geçiş Sistemi geliştirildi.


- Yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor

Köprü, otoyolun tamamının mesafesini mevcut devlet yoluna göre 95 kilometre kısaltacak.

Bu durumun sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, bunun sonucunda 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.


- İzmit Körfezi'nin gerdanlığı

İzmit Körfezi'nin gerdanlığı olarak nitelendirilen köprüde, 7 Ocak 2016 tarihinde başlanan çalışmalarda yerine konulan 113 tabliyenin montaj çalışmalarında sona gelindi.

Köprüye son tabliyenin montajı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katılması beklenen törenle yapıldı.

Montaj çalışmalarının ay sonunda tamamlanması, üst yapı imalatları (izolasyon ve asfalt yapılması) ve diğer imalatların bitirilmesiyle köprünün mayıs sonunda trafiğe açılması planlanıyor. Öte yandan, mayıs ayında Gebze-Altınova (İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü dahil), bu yılın sonunda ise Kemalpaşa Ayrımı-İzmir ve Gebze-Bursa Otoyol kesiminin yapım çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.