Hospitadent'ten çocuklara ağız ve diş sağlığı önerileri
Bakırköy Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Selma Kurtoğlu, çocukluk ve ergenlik çağında önemsenmeyen, ihmal edilen ağız ve diş sağlığının ileriki yaşlarda daha büyük problemlere neden olabileceğini belirterek, "Süt dişlerini erken dönemde kaybeden çocuklarda yer tutucu uygulanmazsa dişlerin çene kemiğinde dizilişi gelecekte bozulacağından, ciddi ortodontik tedavilere ihtiyaç duyacaktır." bilgisini verdi.
Kurtoğlu, yazılı açıklamasında anne ve babaların çocuklarının gelişiminde dikkat etmeleri gereken en önemli konulardan birinin de ağız ve diş sağlığı olduğunu hatırlattı.
Diş hekimliği genel anlamda hep pahalı olarak değerlendirilse de 0-18 yaş aralığında yapılacak düşük maliyetli koruyucu ve önleyici tedavilerle hem maddi hem de manevi yarar sağlanabileceğini aktaran Kurtoğlu, "Çocuklar bebeklik çağında süt dişlerinin ağızda yer almasından itibaren diş hekimi ile tanışmalıdır." önerisinde bulundu.
Kurtoğlu, çocukluk ve ergenlik çağında önemsenmeyen, ihmal edilen ağız ve diş sağlığının ileriki yaşlarda daha büyük problemlere neden olabileceği uyarısını yaparak şunları kaydetti:
"Düzenli hekim kontrolü, yapılan dolgular, çocuğun hekim ile ilişkisinden kaynaklanan bilinçlenme, diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması; çocuğun ileriki yaşlarda rahat etmesini sağlayacak en büyük kazançlardır. Genel anlamda çocukluk çağında uygulanan koruyucu hekimlik uygulamaları, sürecin daha az zahmetli, daha az masraflı ve daha az ağrılı olmasını sağlar. Bu nedenle 0-18 yaş diş sağlığı ağırlıklı koruyucu hekimlik olmak üzere tedavilerde başta masraflı gibi görünse de uzun vadede masrafların azalmasına, kişilerin hem maddi hem de manevi açıdan rahat etmesine vesile olarak gelecek nesillerin sağlıklı olması olmasını sağlayacaktır."
- "Kısmen ortodontik tedavi ya da ameliyatla düzeltilebilir"
Selma Kurtoğlu, çocukluk çağında diş hekimi ile kurulan diyaloğun çocuğun, hayatı boyunca rahat etmesini sağlayacağının altını çizerek, "Herhangi bir problem olmadan da diş hekimi muayenesi çocuğun ortama alışmasını sağlar. Düzenli olarak gittiği bir muayenehane, iyi ilişki kurduğu bir diş hekimi onu pek çok problemden kurtarır." ifadelerini kullandı.
Ağız ve diş sağlığının çocuğun beslenmesini etkileyebileceğine işaret eden Kurtoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Çocuk sert besinler yemekten kaçar, yemekten sonra oluşan gıda sıkışmaları ağrılara neden olur. Çocuk için yemek yemek bir eziyet haline gelir. Sürekli enfekte dişler, çocuğun genel sağlığı için çok sakıncalıdır. Fokal enfeksiyon odaklarının bulunması, sık sık antibiyotik kullanması tercih edilmez. Bu nedenle yapılan çekimlerden dişsiz kalan çocuk yemek yiyemez. Bunun gibi olumsuz bir döngü çocuğun hem vücut sağlığını hem de psikolojisini olumsuz etkiler. Kontrol altında tutulan çocuğun süt dişlerinde oluşan çürüklerin erken tespiti sorun büyümeden tedavi şansı verir. 6 yaş civarında süren sürekli azı dişlerinin çürükten korunması için fissür örtücüler uygulanarak onların çürümesi engellenir."
Kurtoğlu, ortodontik açıdan kemik gelişimindeki bozuklukların erken tespitinin, daha kısa ve basit tedbirlerle sorunların büyümesini önleyebileceğini aktararak, "İhmal edilir ve önemsenmezse ileriki yaşlarda kısmen ortodontik tedaviyle ya da ameliyatlarla düzeltilebilir. Süt dişlerini erken dönemde kaybeden çocuklarda yer tutucu uygulanmazsa dişlerin çene kemiğinde dizilişi gelecekte bozulacağından, ciddi ortodontik tedavilere ihtiyaç duyacaktır. Bu maddi kayıpların yanı sıra zaman kaybına da sebep olacaktır. Çocuklarda 12-13 yaş sürekli dişlerin ağız içinde tamamen yer aldığı dönemdir. Ortodontik tedavide kemiksel müdahaleler bu zamandan önce yapılır. Çünkü bu dönemden sonra kemiksel kaynaklı sorunlar kısmen ortodontik tedaviyle ya da ameliyatlarla düzeltilebilir." bilgisini verdi.
YORUMLAR