İstanbul

"Mahalle anneleri" bağımlılıkla mücadele edecek

15:52 03 Mayıs 2018
"Mahalle anneleri" bağımlılıkla mücadele edecek

Küçükçekmece Belediyesi Bağımlılıkla Mücadele Danışmanlık ve Rehabilitasyon Merkezi (BAYAMER) tarafından geliştirilen ve Küçükçekmece Kaymakamlığı ile birlikte yürütülen "Mahalle Anneleri Projesi" (MANNE) ile anneler bilinçlendirilerek, her türlü bağımlılığa karşı farkındalığın arttırılması amaçlanıyor.

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen projenin tanıtım toplantısında konuşan Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya da bağımlılıkla mücadelenin süreklilik arz etmesi gerektiğinin altını çizerek, "Uyuşturucu bağımlılığını bir günde tamamen ortadan kaldırmak gibi bir lüksümüzün olmadığını biliyoruz fakat bu süreci iyi yönetmek ve hızlı ve doğru adımlar atabilmek açısından MANNE projesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Ciddi araştırmalar sonrasında MANNE'nin ortaya çıktığını ve hayata geçirildiğini aktaran Kaya, "Anneler çok önemli çünkü işin merkezinde ve odağında annelerin olduğunu gördük. Anneleri eğitirseniz ve anneler belli bir donanıma sahip olursa çocuklar için çok doğru bir adım atılmış olur diye düşünüyoruz. Bu proje, anneye odaklanıyor ve anneyi merkezine koyuyor." diye konuştu.

Kaya, gençler açısından riskli grupların olduğunu ifade ederek, "Çocuğuyla ilgilenmeye fırsat bulamayan ve bilgi sahibi olmayan ebeveynlerin çocuğu risk altındadır. Sorunlu ailelerde, anne-baba ayrıysa, şiddet görüyorsa, bu ve benzeri gibi durumlar, sıkıntılı sonuçlar oluşturabiliyor. Kadına şiddetin olmadığı bir toplumun gerçekleştirilmesi ve mücadele edilmesi de uyuşturucu bağımlılığıyla olan önlemlerin bir parçasıdır. İşin odağına anneyi koyuyoruz ama sadece anne değil, anne-baba sorumluluğu önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Projeye destek veren Prof. Dr. Kültegin Ögel ve Uzman Psikolog Sema Balıkokutan ise projenin hazırlık süreci ve önemi hakkında bilgiler vererek, MANNE çalışmasına dahil olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

- "Projenin devamını ön görüyoruz"

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz de proje ile Küçükçekmece'deki annelerin her türlü bağımlılığa karşı savaş açarak, sahaya çıkıp mücadele ettiğini söyledi.

Uzman psikologlar tarafından 21 mahalleden bir anneye 32 saatlik eğitim verildiğini aktaran Karadeniz, eğitimlerin ardından annelerin komşuları, arkadaşları ve mahalle çevresinde gerçekleştirdikleri ziyaretlerle bağımlılıkla mücadeleye başladıklarını kaydetti.

Annelerin, mahallelerdeki diğer kadınlara öğrendiklerini aktardığını anlatan Karadeniz, "Bizler de bu çalışmanın sonuçlarını takip ederek, projenin devamını ön görüyoruz." dedi.

Karadeniz, ilerleyen günlerde projenin faydalarını göreceklerini dile getirerek, "Böylece sayıyı artırmaya çalışacağız. Amacımız; sadece uyuşturucu bağımlılığıyla sınırlı değil, çağın hastalığı haline gelen sosyal medya ve internet bağımlılığını da çalışmalarımıza dahil ettik. Bu anlamda annelerimiz, hem öğrenci olarak eğitim almaya devam ediyor hem de öğretmen olarak edindikleri bilgileri diğer annelere aktarıyor. Uzman psikologlarımızın öncülüğünde devam eden eğitimlerimize, annelerimizin ilgi ve alakalarını düşündüğümüzün fevkinde ilgilenmesi ve motivasyonlarının çok yüksek olması ise bizi hem sevindiriyor hem de ümitlendiriyor." ifadelerini kullandı.

BAYAMER'in, uyuşturucuyla mücadele noktasında çok önemli çalışmalar ortaya koyduğunu vurgulayan Karadeniz, MANNE projesi ile örnek alınması gereken bir çalışmanın hayata geçirildiğini sözlerine ekledi.

- Mahalle Anneleri Projesi

Bağımlılığa karşı Küçükçekmece'deki 21 mahalleden 1'er gönüllü anne, gerekli eğitimlere tabi tutularak bilinçlendirildi.

Her bir annenin 50 ayrı anneye ulaşması ve bilgilendirmesiyle toplamda bin 50 anneye ulaşılması amaçlanan proje kapsamında eğitilen annelerin, MANNE'ler rehberliğinde, eğitime devam etmesi planlandı.

Projenin toplumda dalga dalga yayılması ve bağımlılığa karşı farkındalığın arttırılması hedefleniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.