Yıldırım'a "üstün hizmet nişanı"
Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği, Binali Yıldırım'a Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptığı dönemde Demir İpek Yolu Projesi'ne desteği dolayısıyla "Demir İpek Yolu Üstün Hizmet Nişanı" verdi.
Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı Akif Özkaldı, Kaya Termal Otel'deki törende, Çin'den Batı Avrupa'ya uzanan Demir İpek Yolu Projesi'nin, Doğu-Batı ticaretinin atar ve toplar damarı niteliğinde olduğunu belirtti.
Özkaldı, projenin 2010 yılında Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Türk Dünyası Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nda 36 ülkeden gelen bilim adamlarının oy birliği ile "Türk Dünyasının En Büyük Mühendislik Projesi Ödülü" seçildiğini hatırlattı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde Binali Yıldırım'ın projeye büyük destek verdiğini kaydeden Özkaldı, "Tarihi İpek Yolu'nu yüksek hızlı raylarla Demir İpek Yolu'na dönüştüren hizmetlerinden dolayı birliğimizin onur üyesi Sayın Binali Yıldırım'a 'Demir İpek Yolu Mimarı' unvanı tevdi edilmiş ve üstün hizmet nişanı verilmesi kararlaştırılmıştır" dedi.
Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım da son yıllarda Çin'den başlayan ve Batı Avrupa'ya uzanan güzergahta bulunan ülkelerin ciddi atılım içerisinde olduğunu, güzergahta yer alan Türk cumhuriyetlerinde müşterek çalışmaların devam ettiğini, Türkiye'nin de bu güzergahın önemini iyi bildiğini belirtti.
Yıldırım, değişen ve gelişen dünyada, rekabetin hızlandığı bir dönemde Türkiye'nin bu yarışında dışında kalamayacağını kaydederek, "Bunun için 2007 yılında Kafkaslarla Anadolu'yu birleştiren Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesini başlattık. Mütevazı küçük bir proje gibi görünebilir ama kendisinden ziyade anlamı çok önemlidir" diye konuştu.
Projenin hizmete girmesiyle bu güzergahta yılık 20 milyon ton yük taşınacağını aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:
"Ayrıca, Kars'tan Edirne'ye kadar günümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek bir demiryolu ağına da ihtiyacı var. Türkiye'de cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan demiryollarına rağmen bugünün ihtiyaçları ve teknolojisini gerektiren yeni hat ve güzergahların yapımı bir ihtiyaçtır. Yüzyıllar boyunca kervanlara rehberlik eden bu güzergaha, günümüzün teknolojisi kullanılarak hem zaman ekonomisi hem de taşıma maliyetlerinin düşürülmesi açısından yeni bir demiryolu ağı oluşturulması için çalışmalara hız verdik.
Bu güzergahın olmazsa olmaz parçası İstanbul Boğazı geçişi, Marmaray projesiydi. Marmaray olmasa bu proje eksik kalırdı. Dedelerimizin hayal edip gerçekleştiremediği asrın projesine başladık, bitirdik, hizmete aldık. Açılışından bu yana 100 milyona yakın vatandaşımız kullandı. Bütün bu projeler Türkiye'nin gücünü gösteriyor. Siyasi istikrar ve irade olduğunda projelerin nasıl tamamlandığını biz geçtiğimiz 12 yılda birer birer hayata geçirdiğimiz projelerle gösterdik."
Yıldırım, Türkiye'de gerçekleştirdikleri önemli projeleri ekip olarak başardıklarına dikkati çekerek, "Bu ödül bana verilmiş olsa da sayısı 100 bine yaklaşan bir ulaşım ve iletişim ordumuz var. Onlar gece gündüz demeden çalışarak bu hizmetleri yaptılar" ifadelerini kullandı.
Özkaldı, daha sonra "Demir İpek Yolu Üstün Hizmet Nişanı"nı Binali Yıldırım'a takdim etti.
YORUMLAR