İzmir merkezli "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu
İzmir merkezli 18 ilde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyonda gözaltına alınan 36 şüpheli, tutuklama talebiyle sevk edildikleri sulh ceza hakimine ifade vermeye başladı.
Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından "terör örgütü kurmak, üyesi olmak ve örgüt adına faaliyet yürütmek" suçlamasıyla İzmir Adliyesine getirilen 36 zanlı, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Cumhuriyet Başsavcılığınca, dosya üzerinden tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
3. Sulh Ceza Hakimi Dilek Çeliktaş, kamuoyunda "Askeri casusluk" olarak bilinen "Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma Davası"nın görülmesi için mahkeme salonuna dönüştürülen sosyal tesislerdeki konferans salonunda, zanlıların ifadelerini almaya başladı.
Öte yandan, ifadelerinin alınacağı salona getirilmeden önce bazı şüphelilerin avukatları, adliyeyle sosyal tesisler arasındaki alanının boşaltılmasını istedi. Avukatlarla emniyet yetkilileri arasında sözlü tartışma yaşandı. Daha sonra zanlılar, avukatlarıyla birlikte adliyenin A kapısından çıkarılarak sosyal tesislerdeki konferans salonuna getirilirken "askeri casusluk" davasında yargılanan sanıkların aileleri ellerindeki Türk bayrakları ve dövizleri göstererek, "Hesap vereceksiniz" diye seslendi. Bunun üzerine bir kısım zanlının avukatı Ali Aksoy ailelere dönerek, "Fahişelere hesap verilmez" dedi. Bu sırada zanlı yakınlarıyla "askeri casusluk" davası sanıklarının aileleri arasında kısa süreli sözlü atışma oldu.
İzmir merkezli 18 ilde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyon kapsamında aralarında merkez valileri, mülkiye müfettişi, emniyet müdürü ve polislerin de bulunduğu 57 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartılmıştı. Şüphelilerden 49'u gözaltına alınmış, 13'ü ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılmıştı. Fetullah Gülen'in örgüt lideri olarak yer aldığı dosyada halen 8 zanlı firari durumunda.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, zanlıların, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"nın (FETÖ/PDY) yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda, "İzmir Askeri Casusluk Davası" olarak bilinen davaya ilişkin soruşturma sürecinde, taraflı ve kasıtlı usulsüzlükler yaptıkları, bu davanın şüphelilerinin kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisinden ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden tasfiyesini amaçladıkları yönündeki iddialar üzerine gözaltına alındıkları bildirilmişti.
YORUMLAR