"Dört nala" güvenlik
MUSTAFA YILDIRIM - İzmir Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli atlı polisler, asayiş ve toplumsal olaylara müdahelede aktif rol alıyor.
Kordonboyu, Bostanlı ve Kültürpark gibi kalabalık yerlerde devriye görevi yapan atlı polislere vatandaşlar, yoğun ilgi ve sevgi gösteriyor.
İzmir'de 2001 yılında kurulan Atlı Polis Grup Amirliği, Buca Şirinyer Hipodromundan bağışlanan safkan İngiliz cinsi 7 at ile faaliyetlerini sürdürüyor.
Atlı Polis Grup Amirliğindeki parkurda, binicileriyle birlikte 6 aylık zorlu bir eğitim programına alınan atlar, çevresel etkilere alıştırılıyor.
Toplumsal olaylarda eylemcilere müdahale, araçların önünü kesme ve kovalamaca konularında eğitim alan atlara, sis ile gaz bombası, ateş, ses, sopa, bayrak gibi cisimler de tanıtılıyor.
Toplumsal olaylarda nasıl davranacağı ve özellikle spor karşılaşmalarında taraftar gruplarının karşı karşıya gelmemesi için yapılması gerekenler de atlara öğretiliyor.
- Her gün bakımları var
Atların bakımları da binicisi polis memurlarınca günlük yapılıyor. Sabah ilk iş olarak atlarına tımar yapan biniciler, hayvanların günlük sağlık kontrollerini de gerçekleştiriyor.
Atların bulunduğu merkezde yine polis memurlarından oluşan sağlık merkezinde veteriner ve nalbant da yer alıyor. Atlarla ilgili en önemli işlemlerden biri de ayak bakımı. Her görev sonrası yıkanan, tırnak araları temizlenen atların nalları kontrol ediliyor, toynaklarına da bakım yapılıyor.
- Yoğun ilgi görüyorlar
Atlı Polis Grup Amiri Komiser Mehmet Çağlar Kurt, Kültürpark, Kordonboyu ve Bostanlı sahilinde devriye görevi yapan atlı ekiplere özellikle çocukların yoğun ilgi gösterdiğini anlattı.
Birliğin asli görevinin maçlarda önleyici hizmet olduğunu, bunun yanında İzmir Emniyetini tören ve gösterilerde temsil ettiklerini dile getiren Kurt, kruvaziyer gemilerle İzmir Limanı'na gelen turistleri de karşıladıklarını söyledi.
Atlı polislerin İzmir Fuarı döneminde kalabalıkların yoğun olduğu, motorlu taşıtların giremediği alanlara rahatlıkla müdahale ederek asayişi de sağladığını ifade eden Kurt, Kültürpark ile 1. Kordon ve Bostanlı sahili gibi bölgelerde devriye attıklarını bildirdi.
Sosyal sorumluluk projelerinde de yer aldıkları bilgisini veren Kurt, engelli vatandaşların rehabilitasyonu için düzenlenen programlarda yaptıkları gösterilerin beğeni topladığını dile getirerek, şöyle dedi:
"Az sayıda atlı polis, çok sayıda yaya polisin yapacağı işi kolaylıkla yapabiliyor. Atlar görkemli hayvanlar oldukları için karşısına çıkana gösterdiği heybet caydırıcılık unsuru oluyor. Maçlarda taraftar gruplarının karşılaşmaması için çevik kuvvet polisleri olarak hat çekiyoruz. Bu hattı atlarla birlikte yaptığımız zaman daha caydırıcı oluyor. Binici polis memurları da olaylara müdahalede yakalama, taşıma gibi tüm ekiplerin yapabildiği şeyleri yapabiliyor. İnsanların bize karşı büyük bir sevgisi ve ilgisi var."
At ve binicilik uzmanı Emre Üstdağ, atlı polislerin polis vatandaş kaynaşmasına katkı sağladığını vurgulayarak, "Bir çocuk bizi gördüğü zaman polisi seviyor, aynı zamanda at sevgisi kazanıyor. Çıktığımız görevlerde bize büyük ilgi var. Emniyetin gülen yüzü oluyoruz." diye konuştu.
YORUMLAR