İzmir

İhracata piliç yetişmiyor

11:05 18 Haziran 2017
İhracata piliç yetişmiyor

TOLGA ALBAY - Dünyanın önde gelen piliç eti üreticilerinden Türkiye'nin yılın 5 ayında ihracatını geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 49 artırması, yeni kümes yatırımlarına olan ihtiyacı gündeme getirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türkiye'de ocak-mayıs döneminde 312 bin ton kanatlı et ihracatı karşılığı 373 milyon dolarlık gelir elde edildi. Dış satımda geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 49, miktar bazında yüzde 30 artış yaşandı.

Bu dönemde Irak, 118 milyon dolarla kanatlı eti ihracatında ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 14 milyon dolarla Hong Kong, 8,8 milyon dolarla da Kongo izledi.

Öne çıkan diğer pazarlar ise Suriye, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Vietnam, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan ve Libya oldu.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Üyesi Ender Abalıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piliç eti üretiminde dünyada 8'inci sırada bulunan Türkiye'nin ihracatta ise ilk 5'te yer aldığını söyledi.

Kişi başı tavuk tüketiminde 20 kilogram sınırının aşıldığını hatırlatan Abalıoğlu, en önemli pazarların Türkiye'nin çevresinde konumlandığını ve iç tüketimde de büyüme potansiyelinin devam ettiğini dile getirdi.

Abalıoğlu, geçen yıl ihracat açısından kötü bir yıl geçirildiğini ancak son aylarda bu kayıpların telafi edilmeye başlandığına dikkati çekti.

- İhracat artışına bağlı kümes açığı oluştu

Sektöre yabancı yatırımcı ilgisinde artış gözlendiğini aktaran Abalıoğlu, şöyle konuştu:

"2017'nin 5 ayında ihracatta geçen yıl kaybettiğimiz pazarları geri kazandığımızı görüyoruz. Hızlı bir ivmelenme var. İç piyasada da yüzde 4-5 büyüme söz konusu. Özellikle Irak, BAE, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan'a yapılan ihracatta artış oldu. Büyüyen bu hacme bağlı olarak ciddi kümes açığı oluştu. İzmit, Adapazarı, Bolu bölgesinde AB destekleriyle yeni kümes yatırımları yapılsa da en önemli üretim bölgelerinden olan İzmir ve Manisa'da benzer gelişme yaşanamadı. Bu bölgedeki entegre tesislerin fason üreticilere ihtiyacı var. Yatırımcıları bu alana davet ediyoruz."

Kümes yatırımına tarım ve hayvancılıkla uğraşanların yanı sıra son dönemde farklı iş kollarından girişimcilerin de ilgi gösterdiğini dile getiren Abalıoğlu, gelişen teknolojiyle artık piliç yetiştirmenin daha kolay olduğunu, yatırımların 6-7 yılda kendisini amorti etmesinin de tercihte etkili olduğunu kaydetti.

- "Fiyatlarda gevşeme yaşanır"

İhracat ve iç piyasadaki talep artışı gibi nedenlerle fiyatlarda yüzde 15-20 artış görüldüğüne işaret eden Abalıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ramazan ayı ve piknik sezonundan dolayı şu anda piliç eti tüketiminin en yüksek olduğu dönemdeyiz. Önümüzde Kurban Bayramı var, ardından balık sezonu açılıyor. Turizm mevsiminin sona ermesiyle fiyatlarda gevşeme olacaktır. Ramazan sonrası 1-1,5 ay fiyatlar bu seyrini korur ama daha sonra bir gevşeme yaşanır."

- Karlılık yüzde 60'lara ulaşıyor

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, broyler tipi piliç üretilen kümesler, AB destekleri, Ziraat Bankası'nın sıfır faizli kredileri ve entegre tesislerin sağladığı kredilerle son dönemde cazip yatırım alanları arasında gösteriliyor.

Girişimciye ait bir arazi bulunması halinde 35 bin piliç kapasiteli kümesin 600-700 bin lira tesis maliyeti bulunuyor. Civciv, yem, veterinerlik ve teknik desteğin firmalar tarafından verildiği sistemde girişimciler ikişer aylık aralıklarla yılda 6 dönem üretim yapabiliyor.

35 bin piliçlik bir kümeste hayvan başına 60 kuruşluk maliyetle yapılan yetiştiricilikle yılda 500 ton kesime hazır etlik piliç üretilebiliyor. Dönem başına 45 ile 60 bin lira arasında gelir elde eden kümeslerin karlılık oranı ise yüzde 60'lara ulaşıyor. Yatırımcıların, kuş gribi riskine karşı kümeslerde biyogüvenlik şartlarına dikkat etmesi gerekiyor.

Kümesleri internet ve cep telefonu uygulamaları üzerinden yönetilmesine imkan sağlayan teknolojiler sayesinde son dönemde şehirde yaşayan girişimciler bu sektöre ilgi gösteriyor.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.