Girişimci kadına devlet desteği artıyor
KOSGEB, iş kurmak isteyen kadınlara sağladığı yüzde 70'lik finansal desteği, yenilenen programlar kapsamında yüzde 80'e yükseltti.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), iş kurmak isteyen kadınlara sağladığı yüzde 70'lik finansal desteği, yenilenen destek programları kapsamında yüzde 80'e yükseltti.
KOSGEB Tekirdağ Müdürü Tolga Erkan, Tekirdağ'da girişimcilik, Ar-Ge inovasyon ve genel destek programı kapsamında girişimcilere ve KOBİ'lere yoğun olarak destek verdiklerini söyledi.
Ciddi oranda kadın girişimci potansiyeli alan Trakya'da, 2010'da başlatılan girişimcilik destek programına katılarak sertifika alan girişimci sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade eden Erken, "Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nde kadın girişimcilerimiz yoğun olarak KOSGEB'e destek başvurusunda bulunmaktalar. Özellikle Tekirdağ büyükşehir olması ve bu 3 ilin en büyüğü olması nedeniyle destek modelinde aktif olarak çok fazla destek verilmekte. Geçen yıl destek verdiğimiz girişimcilerin yüzde 47'si kadın girişimci" dedi.
''Eğitimlere katılan 4 bin kişiden 2 bini kadın''
Trakya'da yaşayan kadınların KOSGEB'in faaliyetlerini yakından takip ettiklerini vurgulayan Erkan, Trakya'daki kadınların girişimciliklerinin yanında bağımsızlıklarına da düşkün olduğunu aktardı.
Şimdiye kadar düzenledikleri girişimcilik eğitimlerine katılan 4 bin kişiden 2 bininin kadın olduğunu vurgulayan Erken, "Eğitim verdiğimiz 4 bin kişiden 2 bini kadındı ve bunların girişimcilik adaylığından KOBİ'ye dönüşüm oranı yüzde 47. Sektörel olarak da kendileri tabii erkekler gibi imalat sanayinde faaliyette bulunmamakla beraber, hizmet sektöründe daha çok iş yeri açmakta. Fotoğraf stüdyosu olsun, pastahane, lokanta, kahvaltı salonları ve tekstil-moda atölyeleri üzerine çok sayıda kadın girişimcimiz mevcut" diye konuştu.
"Girişimci kadın, erkeklerden yüzde 20 daha avantajlı"
Erkan, KOSGEB destek programlarının eylül ayında yenilendiğini kadın girişimcilere sağlanan destek oranının da artığını vurguladı.
Kadın girişimcilere sağlanan pozitif 10 puanlık ayrımın 20'ye yükseldiğini bildiren Erkan, şunları kaydetti:
"Girişimciler, eğitimin sonunda aldıkları sertifikayla 30 bin lira hibe, 70 bin lira faizsiz kredi olmak üzere 100 bin lira finansa ulaşıyor. Kadın girişimcilerimizi yüzde 70, erkekleri yüzde 60 oranında destekliyorduk ancak yenilenen destek programımız ile birlikte, kadın girişimcilerimize destek oranı yüzde 80'e yükseldi. Bize girişimcilik desteğinde başvuru yapacak kadın girişimciler erkek girişimcilerden yüzde 20 avantajlı.
Desteğin dağılımı ise 30 bin liralık hibe geri ödemesiz yani karşılıksız, 70 bin lira da geri ödemeli. Geri ödemelide de bir iyileştirme yapıldı, 70 bin liralık bir geri ödemeyi hemen ödemiyorlar, destek süreci başladıktan sonra, bize taahhütname verdikten 30 ay sonra başlıyor geri ödeme süreci. 30 aydan sonra eşit taksitlerle ödüyor, 24 ay daha ekleniyor yani 5 yıla yakın bir geri ödeme süresi oluyor, ilk 30 ayı ödemesiz olduğu için."