Kansızlık, hamileliği problemli hale getiriyor

Türkiye'deki hamile kadınların çoğunluğunda kansızlık (anemi) hastalığının görüldüğü söylendi.

Kansızlık, hamileliği problemli hale getiriyor
Kansızlık, hamileliği problemli hale getiriyor
GİRİŞ 26.11.2015 14:05 GÜNCELLEME 26.11.2015 14:05

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülizar Füsun Varol, hamilelikte kansızlığın bebeğin anne karnındaki gelişimini önemli ölçüde etkilediğini ifade etti.

Bu hastalığın anne adayında hamile kalmadan önce de olabileceğine işaret eden Varol, "Kadında normalde bir kansızlık varsa bu rahatsızlığı hamilelik döneminde daha da artarak ortaya çıkacaktır. Kansızlık, sistemik bir olaydır. Öncelikle bunun nedeninin bilinmesi gereklidir. Kansızlık, hamileliği problemli hale getiriyor. Anne adayının dikkat etmesi gereken durum şudur ki, hamilelikte kansızlık, bebeğin anne karnındaki gelişimini önemli ölçüde etkiler ve bu rahatsızlık sakat doğumlarda faktördür" diye konuştu.

Kansızlığın anne adayında çeşitli hastalıkları tetiklediğine dikkati çeken Varol, "Annedeki kansızlık, bebeğin sakat doğumuna etki eden bir faktördür. Örnek vermek gerekirse, folik asit, bebeğin omurgasının gelişiminde mühim yer tutar ve önemli bir destekleyicidir. Kansızlık, bunu etkiler ve sakat doğuma, ayrıca hamile annede kalp rahatsızlıklarına yol açar" dedi.

"Dengeli beslenme, anne ve bebek sağlığı için önemli" 

Kansızlığı olan kadınların hamile kalmadan önce tedaviye başlaması gerektiğini anlatan Varol, şunları kaydetti:

"Tabii ki bu tür hastalıkların doktor gözetiminde takibi yapılarak tedavisi uygulanmalıdır. Hamilelikte ortaya çıkan kansızlık, dikkatle kontrol altında incelenmelidir. İlaç tedavisinin yanı sıra özellikle bu tür hassas dönemlerde dengeli beslenme, anne ve bebek sağlığı için önemli. Hamilelikte demirin vücuda yeterince verilmesi gereklidir. Biz, gebelikte demiri destekliyoruz çünkü toplumumuzda demirin belli bir seviyenin altında olduğu biliniyor. Yani çok ciddi demir eksikliğinde hematolog konsültasyonu istiyoruz."

Tüm anne adaylarının, kan değerlerini çok iyi bilmesi ve bunu takip altına almasının lüzumuna değinen Varol, "Özetle hamilelikte kansızlık, tedavi edilmediğinde kalp rahatsızlıkları ortaya çıkararak annenin hayatını, omurga bozukluklarında bebeğin sağlıklı doğumunu ve doğumunda da hayatını etkiliyor. Hamileler yediklerine, içtiklerine, uyku düzenine ve yaşam tarzına normal yaşamına göre daha çok dikkat etmelidir. Tabii bunlarla birlikte unutulmamalıdır ki hamilelik döneminde belirli zamanlarda doktor kontrolünden geçmek, sonradan ortaya çıkabilecek üzücü sonuçları önleyecektir" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Münbiç kritik öneme sahip! "Alınırsa operasyon Fırat'ın doğusuna uzar"
Zam oranlarında sona gelindi! İşte 2025'te evde bakım, dul ve yetim, engelli maaşları