Bir mililetre süt ile 7 kalori harca
Anne adayları gebelik döneminde alınan kiloları emzirme döneminde harcanan kalori ve sağlıklı beslenme ile verebiliyor.
Bebek bekleyen anne adaylarının bu süreçte ortalama 10-12 kilo alması gerekiyor. Ancak gebelik kilolu iken başlamışsa, 7-8 kilo alınması yeterli bulunuyor. Gebelikte alınan kiloların doğum yaptıktan sonra doğru şekilde verilmesi ise hem anne hem de bebeğin sağlığı için önem teşkil ediyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, anne adaylarına doğum sonrasında sağlıklı kilo vermenin yollarını anlattı.
Her gün süt, yoğurt ve peynir tüketilmeli
Gebelik sonrasında emzirme dönemi başlayacağı için bu süreçte doğru beslenme bebeğin sağlığı ve anne sütü verimliliği açısından oldukça önem taşıyor. Dolayısıyla gebelik döneminde tüketimine özen gösterilen her besine bu süreçte de devam etmek gerekiyor. Dyt. Yeşim Özcan, “Protein ve kalsiyumdan zengin süt, yoğurt ve peynirin mutlaka tüketilmesi öneriliyor. Laktozsuz süt ve yoğurt çeşitleri olası gaz problemlerinin önüne geçiyor. Bunun yanı sıra yine her gün mutlaka et, tavuk veya balık ürünlerinden birinin tüketilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Düşük kalorili diyetlerden uzak durulmalı
Emzirme döneminde anne vücudu 1 mililitre süt salınımı için yaklaşık 7 kalori harcıyor. Vücut emzirme sebebiyle sürekli olarak kalori kaybettiği için, gebelikten sonraki dönemde kalorisi düşük diyetler kesinlikle önerilmiyor. Dyt. Özcan, sağlıklı zayıflamanın yollarını şu şekilde aktardı, “Gebelikte olduğu gibi bu dönemde de dengeli beslenerek kilo kaybedilebiliyor. İlk 4 ay, ayda yarım kilo zayıflama normal görülüyor. Ortalamanın üzerinde kilosu olan anneler için ise ayda 2 kiloya kadar kayıp olabiliyor. Ancak ayda 2 kilodan fazlası, emziren anneler için kesinlikle önerilmiyor. Bu dönem boyunca birkaç saatte bir bebek emzirileceği için vücut süt üretmek için enerji harcıyor. Bu sebeple ana öğünler arasında aç kalmamak, ara öğünlerle süt kalitesi ve miktarının artırılması gerekiyor."
Süt üretiminin yeterli olmasında en önemli koşulun, annenin tükettiği sıvı miktarı olduğu biliniyor. Günde 10-12 bardak su tüketiminin süt miktarını arttırmakta ciddi rol oynadığını söyleyen Dyt. Özcan, bunun yanı sıra şekersiz bitki çayları, ayran, çorba ve evde hazırlanan şekersiz meyve kompostolarının da yararlı olduğunu ifade ediyor.
Bu önerilere kulak verin
Uzman Özcan, gebelikte dikkat edilmesi gereken konular hakkında şu önerilerde bulundu:
“İçerdiği B12 vitamini sayesinde süt verimliliğini artıran yumurtanın, emzirme döneminin vazgeçilmezlerinden olması gerekiyor. Emzirme döneminde yorgunluk ve halsizliğin önüne geçmeye yarayan demir ihtiyacı, kahvaltıda 1-2 tatlı kaşığı pekmez ile karşılanabiliyor. Tam tahıllı ekmekler içerdiği lif sayesinde kabızlık sorunu yaşanmasını önlüyor. Gebelik döneminde olduğu gibi, doğum sonrasında da folik asit ihtiyacının yeşil yapraklı sebze ve balık tüketimi ile karşılanması gerekiyor. B grubu vitaminlerinden olan folik asit, sinir sistemi dokularını koruyor. Tatlı olarak sütlü olanların tercih edilmesi gerekiyor. İkinci bir seçenek olarak 1-2 top sütlü dondurma da yenilebilir."