40 yaş ve üzeri hamilelikte ne tür riskler var?

Mucizevi bir dönem olan hamilelik dönemi her kadın için farklı anlamlar taşır. Kimisi daha genç yaşında anne olmayı tercih ederken kimi ise daha olgun yaşlarında bu duyguyu tatmayı tercih eder. Bazı kadınlar isteğe bağlı bu yaşları tercih edebilecekleri gibi bazıları da sağlık durumları elvermediğinden daha ileri yaşlara bırakabilir.

40 yaş ve üzeri hamilelikte ne tür riskler var?
40 yaş ve üzeri hamilelikte ne tür riskler var?
GİRİŞ 03.12.2020 10:35 GÜNCELLEME 03.12.2020 10:36

Günümüz modern çağlarında kadınların da iş hayatında aktif rol almaya başlaması ile birlikte evlenme ve çocuk sahibi olma yaşı da epey ilerledi. Kadınlar kariyerlerinin zirvesinde gerek kendi tercihleri gerek zorunluluklar sebebiyle özel hayatlarıyla yeterince ilgilenemiyor. Eski zamanların aksine kadınlarda evlilik yaşının 35-40'lara kadar yükselmesi buna bağlı olarak anne olma yaşlarını da ilerletti.

40 yaş üzeri hamilelik belirtileri farklı mıdır?

Hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişebileceği gibi, yaşları farklı olan kişilerde değişiklik göstermez. İleri yaşta hamile kalan kişilerin belirtileri daha genç yaşlardaki bireylerdeki belirtilerle aynıdır. Bu belirtiler;

  • Hafif kanama,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Regl gecikmesi.
     

Bebeğin down sendromlu olma riski var mı?

İlerleyen yaşlarda yumurta kalitesi düştüğü için yaş kısırlık riskini artırır. Bununla beraber kısırlık ile ilişkisi olan tıbbi durumların riski de artar.

40 yaş ve üstü kadınlarda, yüksek tansiyon, preeklampsi ve gestasyonel diyabet gibi gebelik komplikasyonları riski artar.

Bebekte doğum anormallikleri veya genetik durumlar da artar. 40 yaşında bir annenin Down sendromlu bir çocuğa sahip olma şansı 100'de 1'dir, 45 yaşında bu 30'da 1'e yükselir.

Preeklampsi (Hamilelik zehirlenmesi) riski artar

Preeklampsi, hamileliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan yüksek tansiyon ve idrarda protein kaybı ile devem eden, önüne geçilemezse anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokabilen ciddi bir sorundur ve preeklampsi 40 yaş ve üzeri hamilelerde normale göre daha sık görülür. Bu nedenle ileri yaş gebeliklerde her muayenede tansiyon ölçümünün yapılması, tansiyon yüksek çıkarsa preeklampsi yönünden hastanın araştırılması ve preeklampsinin tedavi edilmesi çok önemlidir.

Bebeği bekleyen riskler nelerdir?

İleri yaşta anne olmak sadece hamileler açısından değil bebekler açısından da risk taşıyabilir. 35 yaşın üzerinde oluşan gebeliklerde ortaya çıkan önemli sorunlardan birisi artmış kromozomların anormal durum ortaya çıkarma olasılığıdır. Bunlar arasında Down sendromu önemli bir yer tutar.

Annede oluşan gebeliğe bağlı hastalıklar, gebeliğe bağlı hipertansiyon, şeker hastalığı ve plasental anormallikler nedeniyle bebeğin erken dünyaya getirildiği durumlarda bebek erken doğumdan kaynaklanan tehlikelere maruz kalıyor.

Tüp bebek, sezaryen sebebi değil

Tüp bebek ile bebek sahibi olacak olan annelerin sezaryenle doğum yapma zorunluluğu yanlış bilinen bir bilgi. Sezaryen doğum sadece doğumu takip eden doktorun doğumda olabilecek başka sorunlara bağlı olarak vereceği bir karardır. Ancak 40 yaş ve üstündeki hamilelik hasta için daha önemli olduğundan daha planlı olmak adına sezaryeni öncelikle hasta tercihi ile yapılabiliyor. Hamile kadın bir an önce doğumun sona ermesini isteyebiliyor. Elbette anne ve bebekte sezaryeni gerektirecek bir endikasyon yoksa, bu işlem güvenle uygulanabiliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sır perdesi aralandı: Esed rejimini deviren operasyonun detayları ortaya çıktı!
Mucize tasarım! 2 milyar dolarlık dünyanın en pahalı savaş uçağına ilham oldu!