Suriye'den Ermenistan'a mülteci akını

Suriye'de iki yıldır devam eden savaşta ülkelerini terk edenlerin sayısı Birleşmiş Milletler verilerine göre bir milyona ulaştı. Bunlar arasında ülkelerini terk ederek Ermenistan'a yerleşen çok sayıda Suriyeli Ermeni de var.

Suriye'den Ermenistan'a mülteci akını
Suriye'den Ermenistan'a mülteci akını
GİRİŞ 14.03.2013 16:25 GÜNCELLEME 14.03.2013 16:25

Ders arası teneffüste toplaşan öğrencilere her okulda rastlanabilir, ama bu öğrenciler Halepli. Geçen yıl iki haftalık yaz tatili için Ermenistan'a gelmiş, ama bir daha geri dönmemişler.

Suriye'deki iç savaştan kaçan 6 bin Ermeni, Ermenistan'a sığınmış.

Suriye'de kalan dostlarıyla internet üzerinden haberleşiyorlar.

"Oradakilerle konuşamıyorum. Konuşursam kendimi tutamayıp ağlıyorum."

17 yaşındaki Garen Balkhian, Halep'teki arkadaş grubunun dağıldığını söylüyor: "Ermenistan'da bazı arkadaşlarım var. Bu okuldalar. Bazıları Kanada'ya gitti. Biri de Amerika'ya."

Sarkis Balkhian Ermeni asıllı bir Suriyeli. Amerika'da yaşarken mültecilere yardım için Ermenistan'a yerleşmiş.

"Temmuz ayında Halep'te çatışmalar olduğunda orada yaşayan birçok Ermeni, bunun birkaç hafta süreceğini düşündü. Bundan dolayı da birçok Ermeni, yazlıklarıyla Ermenistan'a geldi. Ne kışlıklarını getirdiler, ne de kendilerini bu kadar uzun süre idare edecek kadar para."

Erivan'daki Antep lokantasında döviz ticareti yapan Serkis Ruşduni'ye göre, Ermeniler'in korkusu, Suriye'yi radikal İslamcılar'ın ele geçirmesi.

"Hristiyanlar yaşadıkları ülkelerin politikacılarına güvenmiyor. Ama Araplar'a, normal Araplar'a, sade vatandaşlara güveniyorlar. Ortadoğu'da yaşadıkları ülkelerde kendilerini güven içinde hissetmiyorlar."

Suriyeli Ermeniler kendilerini bir din çatışmasının içinde bulup göçe zorlanmak istemiyor.

Bir araştırma grubunun başkanı olan Richard Giragosian, Ermeniler'in birçok Ortadoğu ülkesinden kaçtığını söylüyor. Bazıları 1952'de Cemal Abdülnasır'ın sosyalist politikaları yüzünden Mısır'ı terk etmiş.

"Mısır'ı terk ettiler. Ardından Lübnan'da iç savaş çıktı, Lübnan'ı terk ettiler. Ardından 1979'daki İslam Devrimi'nde İran'ı terk etmek zorunda kaldılar. Ermeniler Ortadoğu'da hiçbir zaman istikrar içinde yaşamadı."

Genç nesil Suriyeli Ermeniler için geleceğin güvencesi esnek olmakta yatıyor. Amerika'da üniversiteye gitmek, Halep'teki evlerine dönmek ya da geçimlerini Ermenistan'da sağlamak onlar için günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda.

KAYNAK: AMERİKANIN SESİ
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert uyarı: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız!
Soğuktan danan at yol ortasında kaskatı kesildi!