Kırım Tatarlarının gece nöbeti

Kırım'da Rus askerinin kontrolünün artması Tatarları harekete geçirdi. Ülkede yaşayan Kırım Tatarları her gece camide ve sokaklarda nöbet tutuyor.

Kırım Tatarlarının gece nöbeti
Kırım Tatarlarının gece nöbeti
GİRİŞ 09.03.2014 09:25 GÜNCELLEME 09.03.2014 09:25

Kırım Tatarları, 1944 yılında 1 gecede kaybettikleri ülkelerini yeniden kaybetmemek için gece nöbetleri tutuyor. İhlas Haber Ajansı'na konuşan Tatarlar, Rusya yanlılarının provokasyonunu önlemek için böyle bir yöntem izlediklerini belirterek, Her gece camilerde ve Tatarların yaşadığı mahalle ve sokaklarda nöbet tutulduğunu ifade ediyor. Akşam saat 6 sularında başlayan nöbet sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Büyük çöp kutularında yakılan ateşin eşlik ettiği gece nöbetleri 3 vardiya halinde gerçekleştirilirken, olası bir tehlike durumunda nöbet tutanlar diğer soydaşlarına haber vererek provokasyonu önlemeye çalışıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kırım Tatar Meclisi'ne bağlı Bölge sorumlusu Nuri Şevki, Rus askerlerinin kente gelmesiyle birlikte gece nöbetlerine başladıklarını belirterek, Rusların en son geldiğinde Akmescit'te 4 camiyi yaktıklarını hatırlattı. Gece nöbetlerinin özellikle cami önlerinde gerçekleştirildiğini belirten Şevket, “Kırım Tatarları olarak 10 gündür nöbet tutuyoruz. Bizim bölgemize provokatör gelmesini istemiyoruz. Bundan sakındığımız için böyle bir uygulamaya geçtik. Şu anda bir yardıma ihtiyacımız yok ancak yardıma ihtiyacımız olduğu zaman Türkiye'de yaşayan soydaşlarımızın yardımlarını bekleyeceğiz" diye konuştu.

70 YIL ÖNCEKİ KIRIM SÜRGÜNÜ

Kırım Tatarları, 1944 yılında Özbekistan SSC ve Sovyetler Birliği'nin diğer bölgelerine devletin aldığı kararla organize bir şekilde sürgün edilmişlerdi. İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altında olan Kırım'da, Kırım Tatarlarının bu zaman içerisinde Almanlar ile işbirliği içinde olduğu iddia edilerek 1944 yılında Sovyet hükümeti tarafından toplu sürgün kararı çıkarıldı. Sürgün, 18 Mayıs 1944 tarihinde tüm Kırımlı yerleşim yerlerinde başladı. Yaklaşık 200 bin Kırım Tatarı bir gecede sürgün edildi. Tatarların 150 bin kadarı Özbekistan'a, 9 bini Mari ÖSSC'ye, 5 bini Kazakistan'a ve geriye kalan 29 bin kişi ise Rusya'nın çeşitli yerlerine sürgün edildi. Mayıst'an 10 Kasım'a kadar olan süreçte Özbekistan'a sürülen Kırım Tatarlarından 10 bini aşkın kişi açlıktan öldü. Yaklaşık 30 bin Tatar ise 1,5 yıl içinde sürgünde öldü. Kırım Tatar aktivistlerinin verilerine göre ise nüfusun yaklaşık yüzde 46'sı bu zaman içerisinde hayatını kaybetti. Sürgün boyunca toplam nüfusun yaklaşık yüzde 45'i açlık, susuzluk ve hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
81 ilde silah kaçakçılarına 'Mercek-27' operasyonu
Beyaz Saray'da ikinci dönem: Donald Trump'ın dört sınavı