KSÜ'de "Arap Baharı ve Suriye" paneli
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) "Arap Baharı ve Suriye" paneli düzenlendi.
KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, KSÜ Uluslararası İlişkiler Öğrenci Topluluğu tarafından Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'nda organize edilen panelde yaptığı konuşmada, medeniyetlerin kesişim noktası olan bu coğrafyanın çok büyük fırsatlar sunduğu gibi bazı tehditleri de barındırdığını söyled.
Ortadoğu'da başlayan Arap Baharı'nın Suriye'de de etkisini göstererek iç savaşa neden olduğunu ifade eden Deveci, "Zaman içerisindeyse Suriye toprakları büyük güçlerin vekalet savaşlarına sahne olmaya başlamıştır. Hemen yanı başımızdaki bu tarihi gelişmeler, ister istemez ülkemizi ve ilimizi de etkilemiştir. Halkımız, İslam'ın bayraktarlığını yapma gibi bir misyona sahip. Bizlere düşense bu coğrafyanın ve bu misyonun önemini kavrayarak daha fazla çalışmak ve daha fazla dikkatli olmaktır. Bu noktada ülkemizin bilim insanlarına önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyen her türlü nifaka karşı uyanık olmalı, öğrencilerimiz başta olmak üzere toplumu aydınlatmalıyız." diye konuştu.
KSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hamdi Aydın'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Arap Baharı ve Suriye" konulu panelde, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, "Ortadoğu ve Arap Baharı" başlıklı sunum yaptı. Baharçiçek, Arap Baharı'nı hazırlayan iç ve dış nedenlere ilişkin bilgiler verdi, bölgede dış müdahaleler devam ettikçe sorunların da devam edeceğini söyledi. Baharçiçek, Arap Baharı'nın batının ikiyüzlü politikalarını, demokrasinin karşısında olduğunu gözler önüne serdiğini belirtti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmayıl da "Rusya'nın Ortadoğu Politikası Çerçevesinde Suriye Yaklaşımı" isimli konuşmasında, Rusya'nın Suriye üzerinde etkili olma isteğinin, Türkiye ile ilişkilerinde en büyük etken olduğunu kaydetti.
KSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Birdişli de "Arap Baharı ve Güvenlik, Ortadoğu'da Şeytan Etkisi" adlı sunumunda şiddetin coğrafya, din ve inançla ilgisinin olmadığını belirtti.
Rektör Deveci tarafından panelistlere plaket verildi.
YORUMLAR