"2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı" sonuç bildirisi
Maturidi Yesevi Otağı İlmi ve Kelami Araştırmalar Derneği tarafından düzenlenen "2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı" sonuç bildirgesi açıklandı.
Kurultay sözcüsü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Alper, Safranbolu ilçesinde bir çay bahçesinde düzenlenen toplantıda 31 Ağustos'ta başlayan ve 3 gün süren kurultayın sonuç bildirgesini okudu.
Alper, 'Maturidilik', 'Yesevilik', 'Türk Dünyasının Sorunları ve Çözüm Önerileri', 'Türkiye'nin Sorunları ve Çözüm Önerileri' başlıklarında gerçekleşen kurultaya, Türkiye ve dünyanın çeşitli bölgelerinden ilim adamlarının katıldığını söyledi.
Erdemli ve ahlaklı bir toplum oluşturmanın yolunun, kuşkusuz kendi düşünce tarihine damga vurmuş ilim adamlarının ortaya koyduğu görüşü benimsemekten geçtiğini ifade eden Alper, şöyle konuştu:
"Bu üç günlük yoğun ilmi faaliyetin sonunda büyük düşünürlerimiz ve gönül adamlarımızı yeterince tanımadığımız gibi bugün birbirimizin sorunlarından da haberdar olmadığımız anlaşılmıştır. En önemlisi de Türk-İslam düşünce tarihinin farklı açılardan incelenmesi ve üzerinde çalışılmasıyla dünya insanlığını içine düştüğü açmazlardan kurtaracak yeni bir medeniyet kazandırabileceğimiz açığa çıkmıştır. Her biri kendi başına çok yüce bir şahsiyet ola Maturidi ve Ahmet Yesevi'nin Balkanlardan Çin sınırına kadar bütün bir Türk-İslam aleminin ortak değeri olduğu unutulmamalıdır. Bu husus Türk dünyasını birleştirecek temel bir unsurdur."
Kuran merkezinde oluşan dünya görüşünün ayırıcı niteliğinin düşünmeye ve bilgiye yaptığı yüksek vurgu olduğuna dikkati çeken Alper, "Kuran-ı Kerim'de pek çok ayette ısrarlı bir şekilde düşünme ve akletme emredilmekle birlikte 700'den fazla yerde de bilgi konu edinilmektedir. Bu gerçek, tarih boyunca ilim adamlarımızı düşünmeye ve bilgiye götüren temel bir etken olmuştur. Günümüzde de biz, Kuran'ın bu emirlerinin yeniden hayata geçirilmesinde, inanan her insanın sorumlu olduğunu düşünmekteyiz" diye konuştu.
Hukukun üstünlüğüne dayalı bilim ve sanatın her alanında büyük keşifler ve başarılar gösteren, sağlıklı nesiller yetiştirmenin, yeniden büyük ulu Türk medeniyeti kurmanın, Maturidi-Yesevi çizgisinde hareket etmekle mümkün olabileceğini söyleyen Alper, böylece gençlerin sathi ve lafızcı ekollerin tuzağına düşmesinin önünün de kesileceğine vurgu yaptı.
Alper, bu amaçla, İmam Maturidi ve Hoca Ahmet Yesevi hakkında kaynaklara inilerek ayrıntılı çalışmalar yapılmasını, Maturidi ve Ahmet Yesevi Araştırma Enstitüleri kurulmasını, onların düşünceleriyle ilgili halka yönelik görsel ve yazılı materyaller hazırlanması gerektiğini dile getirdi.
YORUMLAR