Kars

Kars’taki tarihi tabyalar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

17:36 02 Eylül 2024 4 Yorum Var
Kars’taki tarihi tabyalar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kars'ın tarih ve kültürünün önemli bir parçası olan tarihi tabyalar, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bölge sakinleri tabyaların restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor.

Osmanlı döneminden kalan tabyalar, tarihsel ve stratejik değerleriyle bölgenin kimliğinin bir parçasıydı. Ancak tabyaların birçoğu, bakım ve restorasyon eksikliği nedeniyle hızla yok oluyor.

"TABYALAR NEDEN KORUNAMIYOR?"

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kars’ta tarihi tabyaların neden turizme kazandırılmadığını ifade eden vatandaşlar, “Tabyalar neden korunmuyor? Kars kalesinin etrafında bulunan bir birlerine paralel olan tarihi tabyalar, yazın çobanların hayvan barınağı olurken, kış aylarında defineciler tarafından kazılıyor. Yetkililer tabyalar için bir eylem planı hazırlamalıdır. Tabyaların restorasyonu yapılmalı ve turizme kazandırılmalıdır. Her hangi bir önlem alınmadığı takdirde tabyalar tek tek yıkılarak kaybolacak” dediler.

"PEYNİR MÜZESİ GİNİ DEĞERLENDİRİLMELİDİR"

Kars’taki en büyük tabyalardan olan Karadağ Tabya’nın Peynir Müze gibi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, “Kanlı Tabya ve Süvari Tabya turizme kazandırıldı. Karadağ Tabya’da turizme kazandırılmalıdır. Hem çok büyük hem de çok hakim bölgededir. Ancak burada defineciler tarafından kazılmış, duvarları ve demirleri kesilerek tahrip edilmiş. İnşallah buralar koruma altına alınarak Kars turizmine kazandırılır” diye konuştular.

Öte yandan Kars’taki tarihi tabyalar, hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu mirası korumak için acil ve etkili adımlar atılmadığı takdirde, bu değerli yapılar gelecek nesillere aktarılmadan tarihteki yerlerini alacak. Kars’ın kültürel kimliğini korumak adına, bu tarihi yapıların korunması için ortak bir çaba ve sorumluluk geliştirilmesi gerekiyor.

YORUMLAR

4 Yorum Var
  • ada 2 hafta önce Şikayet Et
    kilise onaracaklarına bunları neden onarmıyorlar.kilise onardıkça misyonerlerin iştahı kabarıyor. artık kilise onarmasınlar kiliselerde ayine izin vermesinler her yer misyoner doldu gençler hristiyan oluyor. Hepsini tadilata alıp ziyarete kapatsınlar hatta. onarılan kiliseler fitne kaynağı oldu.
    Cevapla
  • Nevim 2 hafta önce Şikayet Et
    Evet burada bulunan tarihi eserler biran evel resturo edilmesi gerek tabyalar ve kaleici Mahallesi'nde bulunan Ahmet Teyfik Paşa konağı ve Osmanlı evleri yok oluyor bir an evvel yetkililer çalışma başlatırlar
    Cevapla
  • hıghlander 2 hafta önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanımızın,Van gölündeki ermeni kilisesine gösterilen hassasiyetin aynını, Kars'taki Tabyalara da göstereceğine inanıyorum,hemde en kısa sürede.
    Cevapla
  • Can 2 hafta önce Şikayet Et
    Vali ne iş yapıyor orada.
    Cevapla
  • erdal 2 hafta önce Şikayet Et
    Bizan eseri olsaydı çoktan restora ederlerdi
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.