Kayseri

Yılkı atlarını hayatta tutan liderleri çıktı!

06:52 07 Aralık 2019 8 Yorum Var
Yılkı atlarını hayatta tutan liderleri çıktı!

Yılkı atları geleneği Manisa'dan Muş'a kadar yaygın. Zor kış şartlarında hayatta kalmayı başka grupla birleşerek sürdüren yılkı atlarını asıl kurtaran ise liderleri...

Doğada özgürce yaşayan bu atlara “yılkı” diyorlar. Köylüler bahar ve yaz aylarında işlerinde kullandıkları atları kışın besleme derdinden kurtulmak için doğaya bırakıyorlar. Eğer kışı geçirip hayatta kalmayı başarmışlarsa da bahar geldiğinde tekrar ihtiyaçlarına göre bir tane sahipleniyorlar. Yani başlangıçta bu özgürlük, atların kendi seçimleri olmamış hiçbir zaman.

1970’lerden sonra tarım işlerinde traktörün kullanımının artmasıyla doğaya bırakılan atlar, tekrar sahiplenilmiyor. Aslında yaban hayatın bir parçası olmayan bu evcil atlar, doğada zor şartlara rağmen kendi başlarına yaşamaya alışıyorlar. Kayseri bölgesindeki yılkı atları çoğunlukla Hörmetçi, Sultan Sazlığı ve Soysallar Mahallesi civarlarında yaşıyorlar.

Bulduğumuz ilk köy kahvesinde bir çay molası verip yılkı atlarıyla ilgili merakımızı gidermeye çalışıyoruz. Bir sürü sorular sorduğumuzu gören köyün kahvecisi bizi kahvenin en yaşlıların olduğu masayı yönlendiriyor ve ekliyor: “Tüm sorularınızın cevapları onlarda”.

Yılkı Geleneği Manisa’dan Muş’a Kadar Yaygın

Aslında bu sadece Kayseri’ye özgü bir gelenek değil. Konuya daha derinlemesine girince görüyoruz ki, Anadolu’nun birkaç yerinde daha yılkı atları var. Özellikle Manisa'nın Spil ve Yunt Dağı, Afyon'un Kocayayla'sı, Karaman'ın Karadağ Bölgesi, Muş, Dinek, Karacaören, Madenşehri ve Üçkuyu yılkı atlarının gruplar hâlinde görüldüğü yerler.

Yılkılar 8-10’lu gruplar hâlinde yaşıyorlar. Bu grupların liderleri bir erkek. Diğerleri ise kısraklardan oluyor. Bu gruplara “öğlek” deniyor. Yavrular annelerinin yanı başında koştururken yetişkin olan erkekler gruptan uzaklaştırılıyor. Başka gruplardan dışlanan diğer atlarla “Bekarlar” grubunu oluşturuyorlar. Yaşlanan veya ölen liderlerin yerine geçerek bir grubun üyesi oluyorlar.

“Lider atı zaten baktığınızda anlıyorsunuz” diyor Hasan Amca ve devam ediyor: “Grubun ilerisinde kendi başınaymış gibi görünse de gözü kulağı etraftadır. Sürüye yaklaşan bir tehlike sezdiklerinde grubun başına giderler. Hatta tehlike büyükse diğer gruplarla da birleşerek buna karşı koymaya çalışırlar”.

YORUMLAR

8 Yorum Var
  • Halid bin Velid 4 yıl önce Şikayet Et
    Rehberini bekliyor
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • DOĞRUSÖZ 4 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman adam merhamet sahibidir. Canlı cansız her şeye merhamet gösterir. İhtiyacı olmazsa hiç bir canlıya zarar vermez. Hesap gününde her şeyin dile geleceğini bilir. O halde şu kış gününde dağa taşa yiyecek bırakalım. Bayat ekmeklerimizi açık arazilere kar altında kalmayacak yerlere koyarak yiyecek arayan kurda kuşa yardım edelim. Merhamet edene, merhamet bulur !
    Cevapla
  • frt altun 4 yıl önce Şikayet Et
    ağzına sağlık müslüman yüreği
  • midyat 4 yıl önce Şikayet Et
    kesinlik öğle birşey söz konusu değil bizde yaz kış besliyoruz...işin bitince bırakmak nedemik nakörlüktür.
    Cevapla
  • m.NURİ BEDİR 4 yıl önce Şikayet Et
    adını yazsana midyatlı olduğun belliolsun selamlar
    İlk beğenen sen ol
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    kışın sal yazın yakala kullan tekrar sal insanlık mı bu
    Cevapla
  • Metin 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar bencil olan bir canlı bırakın müslüman olmayı insan bile olamaz. Be aşağılık adam ihtiyacın olduğunda neden gidip alıyorsun. Böyle insanları atın kuyruğuna bağlayıp gezdirmek lazim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.