Muhalefetten Rum yönetimene sert tepki

Mali krizle mücadele eden Güney Kıbrıs Rum yönetiminin (GKRY), AB ve IMF heyetiyle yeni kurtarma paketi üzerinde vardığı anlaşma muhalefet çevrelerinin tepkisine neden oldu.

Muhalefetten Rum yönetimene sert tepki
Muhalefetten Rum yönetimene sert tepki
GİRİŞ 25.03.2013 20:25 GÜNCELLEME 25.03.2013 20:25

Ana muhalefet Komünist Parti AKEL, Troyka ile varılan anlaşmanın sorunları çözmeyeceğini, aksine ülkeye ve Rum halkına yeni acı ve zorluklar getireceğini belirterek, anlaşmanın halk oylamasına sunulmasını istedi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu yaptığı açıklamada, Troyka'nın önerdiği kemer sıkma politikalarının sorunları çözmenin aksine Avro bölgesini ekonomik durgunluğa sürüklediğini ifade ederek, ülkedeki ekonomik soruna Troyka'nın dışında çözüm aranması gerektiğini belirtti.

Kiprianu, "AB'de egemen çevreler maalesef kalkınmayı engelleyen politikalarında ısrar ediyor. Bizim seçimimiz, Troyka'nın mantığından ve tercihlerinden kurtulmak. Anastasiadis'in, soruna Troyka'nın dışında çözüm aramaktan kaçındığını görmekten üzüntü duyuyoruz. Troyka ile olan anlaşmanın referanduma sunulmasını istiyoruz" dedi.

Sosyal Demokrat Hareket (EDEK) Başkanı Yannakis Omiru, Avrupalı ortaklarının GKRY'ye destek ve dayanışma yerine şantaj yaparak acı verdiğini ifade ederek, "Ancak kendilerini aldatmasınlar. Onlara cevabımız milli özgüven ve direniş olacak. Görevimiz, en kısa zamanda ulusal bağımsızlığımızı, milli egemenliğimizi ve ulusal onurumuzu güvence altına almak" dedi.

Çevreci ve Ekologlar Hareketi Sözcüsü Eleni Hrissostomu da, yaşanan gelişmelerin, Troyka'nın ekonomik yardım isteyen ülkelere ne şekilde davrandığını ortaya çıkardığını belirterek, GKRY'nin, Troyka'nın dışında tüm tercihleri incelemeye başlama zamanının geldiğini söyledi.

Hükümeti destekleyen DİKO Partisi Başkanı Marios Karoyan ise, Brüksel'de, Rum halkı için zor ve acılı kararlar alındığını, bundan sonra Kıbrıs'ta (Rum) durumların eskisi gibi olmayacağını belirterek, ülkenin bu duruma gelmesine neden olanların cezalandırılmasını istedi.

Önlem paketinde neler bulunuyor

Avro Grubu'nun, 10 milyar avroluk yardım karşılığında ön koşul olarak öne sürdüğü 5,8 milyarlık açığın Rumlar tarafından kapatılmasını içeren önlem paketi, sorunlu bankalar olarak görülen Laiki Trapeza (Halk Bankası) ve Kıbrıs Bankası'yla (Bank of Cyprus) ilgili köklü düzenlemeler getiriyor.

Bu konuda henüz resmi açıklama yapılmamakla birlikte, edinilen bilgilere göre, yeni önlem paketi şu maddeleri içeriyor:

Laiki Trapeza, hissedarların ve mevduat sahiplerinin katılımıyla acilen yeniden yapılandırılacak.

Bu kapsamda, iyi ve kötü banka olarak ikiye bölünecek. Kötü banka zamanla kapanacak ve iyi banka Kıbrıs Bankası;nın bünyesine dahil edilecek. Laiki Trapeza'nın, Avrupa Finansal Destek Mekanizması'na olan 9,5 milyar avroluk borcunu da Kıbrıs Bankası üstlenecek.

Kıbrıs Bankası'ndaki 100 bin avronun üzerindeki mevduatlar bankanın yeniden yapılanması tamamlanıncaya kadar dondurulacak.

Avrupa Merkez Bankası bu süreç içerisinde ilgili prosedür gereğince Kıbrıs Bankası'na finans sağlayacak.

Kıbrıs Bankası sigorta kapsamında bulunmayan 100 bin avronun üzerindeki mevduatlarda yapılacak yüzde 30-32 oranındaki kesintilerle yeniden sermayelendirilecek. 100 bin avronun altındaki mevduatlara dokunulmayacak.

10 milyarlık kredi bu iki bankanın yeniden sermayelendirilmesinde kullanılmayacak.

Troyka ile anlaşmaya varılan önlemlerin Rum parlamentosunun onayına sunulma zorunluluğu bulunmuyor.

Alınan kararlar kapsamında, kredi kuruluşlarının görevlendireceği teknokratların çalışmalarını tamamlaması durumunda, 10 milyarlık kredinin ilk taksidinin iki ay içerisinde serbest bırakılması bekleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Vatandaşa erken seçim soruldu: İşte anket sonuçları
Enflasyon Raporu Sunumunda Aralık Ayı İçin Bir Faiz İndirim Mesajı Görebilir Miyiz?